Konya’da 49 kişinin yanarak öldüğü kazanın üzerinden 25 yıl geçti

Konya’da Ereğli-Karapınar karayolunda bundan 25 yıl önce meydana gelen ve 49 kişinin yanarak öldüğü otobüs kazasının acıları unutulmadı.
Konya’da 49 kişinin yanarak öldüğü kazanın üzerinden 25 yıl geçti

Kaza, 24 Ekim 1997'de Karapınar-Ereğli arasındaki D 330 numaralı kara yolunun 21. kilometresinde gerçekleşti. Bu yolun da içinde bulunduğu Konya-Adana yolunun Ulukışla kavşağına kadar olan 170 kilometrelik bölümünde 1997'de yaşanan 147 kazada toplam 132 kişi ölmüş ve 440 kişi de yaralanmıştı.

Yol, 19 Kasım 1997'de Türkiye Büyük Millet Meclisinde, "Güneydoğuyu, Orta Anadolu, İzmir ve İstanbul'a bağlayan yük ve akaryakıt taşımacılığı ağırlıklı" bir yol olarak tanımlanmıştı. Kazanın gerçekleştiği kısmı 7 m genişliğindeki yamalı, kuru ve temiz asfalt döşeliydi. Düz bir ovada 1,20 m yükseklikte olup iki şeritli ve iki yönlüydü. Kenarlarında birer m genişliğinde stabilize banketleri vardı. Düşey ve yatay dönemeçler olmayıp geceleyin bulutlar dışında görüşü engelleyen herhangi bir fiziki engel yoktu ve görüş, far ışığı ile sağlanmaktaydı. Yolun şerit çizgileri ve kedigözleri mevcuttu. Olay günü hava sıcaklığı 14 C°'ydi.

25-yillik-aci-hic-2.jpg

KAZA ANI

Kayseri İpek Turizm'e ait 34 YON 34 plakalı Mercedes-Benz O403 model otobüs, 24 Ekim 1997, saat 18.00'de Kayseri'den Kuşadası'na gitmek üzere 14 yolcu, iki şoför ve iki hizmet görevlisiyle yola çıktı. Otobüsün iki şoföründen olay anında aracı süren ve kaza günü 39 yaşında olan Muammer Çiçekyurt, E sınıfı ehliyetini 1976'da almıştı ve ceza puanı yoktu. İkinci şoför Seyit Baykal'ın 4 kez aşırı hız nedeniyle aldığı toplam 30 ceza puanı vardı. Tanker şoförü Mehmet Ceylan, maddi hasarlı birkaç kaza yaşamıştı. Otobüs, saat 22.30 civarlarında Karapınar-Ereğli kara yolunun 21. kilometresinde 90 km/sa hızda ilerlerken şerit ihlali yaparak üzerine gelen 63 DR 995 plakalı yüksüz akaryakıt tankeriyle karşılaştı. Tanker, Irak'tan aldığı mazotu İzmit'te boşaltmış ve oradan geçtiği İzmir'den geliyordu. Şoför, 24 saatten beri direksiyon başındaydı. Tankerin sol ön tarafı, otobüsün sağ ön tarafına açılı bir biçimde çarparak otobüsün 125 cm içine girdi, motoru da barındıran ön kısmı otobüsün ön teker dingiline kadar ilerledi. Çarpışmadan bir iki saniye sonra birbirinden ayrılan bu iki taşıttan tanker daha hızlı olduğu için otobüs de daha kütleli olduğu için birbirlerini sürüklemeksizin şarampoldeki kum zemine çıktılar. Araçlar, yola dik konumda birbirlerinden 1,5 m ayrılmış hâlde durdular. Çarpışma anında otobüsün ön camı fırladı ve tanker, ön tekerin üstündeki yakıt deposunu ezdi. Deponun biri sağ dış yanda, diğeri üstünde yaklaşık 30 cm boyutunda iki büyük yarık oluştu. Yakıt tankıyla yolcu bölmesini ayıran ahşap kapak parçalandı ve tankın içerisindeki yakıt, yolcu kabinine -özellikle 2., 3. ve 4. sıralardaki yolcuların üstüne- doğru püskürdü. Sıcak bir yüzey, kıvılcım veya ezilen bir elektrik kablosu dağılmış mazotu tutuşturdu. Alevler, iki araç ayrılmadan tanker sürücüsünün şoför mahallini ve peşi sıra iki araçtaki bütün malzemeyi tutuşturdu, otobüsün arkasına ulaştığında takım dolabındaki piknik tüpünü patlattı. Çarpmayı takip eden ilk 1-10 saniye arasında alevler bütün otobüse yayıldı ve ilk 30-60 saniye içerisinde otobüsün de tankerin de her yeri yanmaya başladı. Yolcular sağ kalmak için dışarı çıkmaları gereken çarpmadan sonraki kısa süre içinde camları kırıp çıkamadılar ve otobüsü saran alevler, kesif duman ve biten oksijen nedeniyle öldüler. 25 Ekim 1997 tarihli kaza tespit tutanağında 48 kişinin ölüp 5 kişinin yaralandığı kaydedildi. Çiçekyurt ile bir ve üç numaralı koltukta oturan iki yolcu fırlayan ön camdan dışarıya çıkabildiler, 39 numaralı koltuktaki yolcu ise kendi camını kıramayınca hemen bir önündeki camdan çıksa da hastanede öldü.

25-yillik-aci-hic-3.jpg

TÜM TÜRKİYE YAS TUTTU

Neredeyse tamamı üniversite öğrencisi olan 48 kişinin öldüğü kaza tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Üzerinden 25 yıl geçmesine karşın, Karapınar’daki otobüs kazası tarihin tozlu raflarında hala ilk günkü sıcaklığını koruyor. Öyle ki, bu acı olayın unutulmaması için kaza yerinden bugün bile kaldırılmayan tankerin enkazı görenlere ibret oluyor.

25-yillik-aci-hic-4.jpg

TRAFİK KAZASINDA ÖLENLER ANILDI

Karapınar'a bağlı Kesmez Köyü yakınlarında 24 Ekim 1997'de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi. Trafik kazasında hayatını kaybeden 49 kişinin anısına yaptırılan Anıt Park'ta Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi. Programa katılan Belediye Başkanı Mehmet Yaka, "Tarihimizin en büyük kazalarından birinin acısını hala yüreklerimizde hissediyoruz. Gencecik üniversite öğrencileri ve vatandaşlarımızın ölümü hepimizi derinden etkiledi. Ölenlere rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum." dedi. Anma programına AK Parti İlçe Başkanı Yusuf Zengin, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Muhammet Ali Karakul, Belediye Meclis üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

•HABER MERKEZİ-AA

Etiketler :