Konya’da 7 renk değiştiriyor ama bukalemun değil!

Ukrayna’dan Konya’ya gelen Janna Burmistrova, 70 farklı ortanca çiçeği üretiyor. Çiçeğin Konya iklimine uygun olduğunu söyleyen Burmistrova, ortancanın -34 dereceye kadar dayanabildiğini ve Konyalıların ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Konya’da 7 renk değiştiriyor ama bukalemun değil!

Ukrayna’dan Konya’ya 10 yıl önce gelen Janna Burmistrova, bir yıl önce Meram’ın Hatip Caddesi’nde bulunan Biortanca Botanik Çiçek Evi’ni açtı.

janna.jpg

3 bin civarında çiçek ve 70 farklı ortancanı bulunduğu bahçe, Konyalılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Çiçek evinden bahseden Burmistrova, şu ifadelere yer verdi; “Biortanca Botanik Çiçek Evi’ni yaklaşık olarak bir yıl önce açtım. 15 yıldır bu işi hobi olarak yapıyorum. 3 binin üzerinde çiçek modeli bulunuyor. 70 tane ise farklı Ortanca modelim var.”

ortanca-2.jpg

‘EKSİ 34 DERECEYE KADAR DAYANIKLI’

Ortanca çiçeğinin soğuğa dayanıklı olduğunu ifade eden Burmistrova, “Ortanca çiçeği, mayıs ayında açmaya başlıyor. Kış mevsiminde -34 dereceye kadar dayanabiliyor. Güneşi çok seviyor. Bir sezonda 5 ya da 7 kez renk değiştiriyor.

ortanca-9.jpg

Beyaz olarak açıyor. Açık yeşil, koyu yeşil, şeker pembe, koyu pembe, en son ise mor oluyor. Modeline göre renkleri de değişiyor. Ağustos ayından sonra renkleri çok daha hızlı değişiyor. En baş kısmından 5 santim hep beyaz renkte kalıyor. 3 metreye kadar büyüyen model de, 40 santimetre de kalan modelde var.” şeklinde konuştu.

ortanca-13-001.jpg

‘KONYA İKLİMİNE UYGUN’

Ortanca çiçeğinin Konya’da yetişebildiğini söyleyen Burmistrova, “Ortanca çiçeğinin Ukrayna’daki ismi Gardensia. Konya’da çok fazla yok. Bu kadar çok model sadece bende var.

ortanca-10.jpg

Üretimini kendim yapıyorum. Suyu çok seviyor. Konya iklimine göre de uygun. Örneğin Rusya’da, Ukrayna’da hava daha soğuk. Sibirya’da bile yetişir. Soğukla ilgili hiçbir sıkıntısı yok. Ortanca çiçeğinin fiyatı 550 lira. İnternette satılan ortanca fiyatlarına göre çok daha uygun.” diye aktardı.

ortanca-1.jpg

‘KONYALILAR İLGİ GÖSTERİYOR’

Konyalıların ortanca çiçeğine olan ilgisinden bahseden Burmistrova, “Konya’daki insanlar ortanca çiçeğine ilgi gösteriyor. Ama aynı zamanda yetişmeyeceğini düşünerek korkuyorlar. Ben onlara olacağını ve nasıl yapılacağını anlatıyorum. Garanti veriyorum.

ortanca-6.jpg

Bu sezonda herkese ücretsiz olarak ekim yapıyorum. Ekimin, sulamanın nasıl yapılacağından bahsediyorum. Bir kez doğru dikildiği zaman yıllarca gidiyor. Zaten ben ekim yapıyor ve olacağının garantisini veriyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :