Konya'da açık sınıf uygulaması güven veriyor

Ders zili çaldı, yüz yüze eğitim bugün başladı. Konya'da yeni eğitim ve öğretim yılında koronavirüs tedbirleri kapsamında okul öncesinden, liseye kadar her kademe ve türden toplam 353 okulda, 'açık sınıf' uygulamasıyla eğitim yapılıyor.
Konya'da açık sınıf uygulaması güven veriyor

Yeni eğitim öğretim dönemi, TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla 31 Ağustos'ta başlatılmıştı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle uzaktan yürütülen yeni eğitim öğretim döneminde yüz yüze eğitim, anasınıfı ve ilkokul 1'inci sınıflarda bugün başladı. Okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül'de gerçekleştirilecek uyum programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda "1 gün yüz yüze eğitim" şeklinde olacak. Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak, veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek. Okul yönetimlerinin 21-25 Eylül haftasında hangi gün olacağına öğretmenlerle birlikte karar vereceği uyum programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, ilkokul 1'inci sınıflarda ise 30'ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10'ar dakikalık teneffüsler olacak şekilde 1 gün üzerinden planlanacak. İmkan ve şartlara göre sınıf mevcudunun sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde iki ayrı gruba ayrılması ve her grubun okula uyum programının birbirinden farklı günlerde olması sağlanacak. Teneffüs saatlerinde öğrencilerin sosyal mesafeye uymaları için gerekli yönlendirmeler yapılacak. Uyum haftasından sonraki 28 Eylül-2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında da haftada 2 gün her biri 30'ar dakikalık 5 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak. Ders saatleri arasında 10'ar dakikalık dinlenme süresi verilecek. Okul yönetimlerince teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar gerçekleştirilecek.

KONYA EĞİTİME HAZIR

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü de yüz yüze eğitim öncesinde tüm okulları her türlü hijyen ve mesafe kurallarına uygun bir şekilde yeni eğitim yılına hazırladı. Ayrıca 'Konya İnsan Mektebi' projesi kapsamında okul öncesinden, liseye kadar her kademe ve türden toplam 353 okulda 'açık sınıf' uygulamasıyla eğitim yapılmaya başladı. Okulların kendi imkânları, oluşturulan sınıfın alan büyüklüğü ve ders müfredatı gibi konular çerçevesinde açık sınıflarda kaçar kişinin eğitim alacağı belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın alacağı kararlar doğrultusunda esneklik gösterecek bu uygulamanın, mevsim şartlarının zorlaştığı dönemlerde de farklı tema ve atölye çalışmalarıyla devam ettirilmesi planlanıyor.

eiqmwyoxkaasjps-1.jpg

HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINDI

Konya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan yazılı bilgide konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: Tüm dünya ile eş zamanlı olarak ülkemizin de mücadele ettiği Covid-19 salgınına karşı alınacak en güçlü tedbirin “maske, mesafe ve temizlik” kurallarına uymak olduğu, gerek bilim insanlarınca gerekse devlet büyüklerimiz tarafından sürekli ifade edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının öncülüğünde Konya’daki bazı okullar ve halk eğitim merkezleri de pandemi sürecinin başından itibaren imkânları ölçüsünde bu mücadeleye katkı sunmak için büyük bir gayret göstermektedir. Konya’daki çok sayıda eğitim kurumu, çeşitli türlerde maske ve dezenfektan üretimi yapmak suretiyle halk sağlığının korunması noktasında sorumluluk yüklenmiştir.  21 Eylül 2020’de aşamalı ve kontrollü bir şekilde geçtiğimiz yüz yüze eğitim öncesinde de okullar her türlü hijyen ve mesafe kurallarına uygun bir şekilde yeni eğitim yılına hazırlanmışlardır.

AÇIK SINIF UYGULAMASI RAHATLATACAK

Açık Sınıf Uygulaması hakkında verilen bilgilerde ise şu ifadeler yer aldı: Konya Valiliğinin himayelerinde ve Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Konya İnsan Mektebi kapsamında uygulanan "Açık Sınıf" projesiyle, okullarımızın bahçelerinde pandemi dönemine uygun şartlar çerçevesinde yeni eğitim alanları oluşturulmuştur.  Bu süreçteki en önemli hedefin, okulların fiziksel şartlarının el verdiği ölçüde, öğrencilerimizin yüz yüze eğitimi daha sağlıklı bir ortamda gerçekleştirmesi olduğu ifade edilmiştir. Açık Sınıf Uygulaması ile okul bahçelerini yeniden değerlendirmek, öğrencilerin eğitim aktivitelerini, doğal ortamlarda açık havayla birleştirerek akademik öğrenimlerini teşvik etmek amaçlanmıştır. 31 ilçenin tamamında gönüllülük esasına dayanılarak hayata geçirilen Açık Sınıf Uygulaması, bugün itibariyle okulöncesinden, liseye kadar her kademe ve türden toplam 353 okulda yürütülmektedir. Bu sayının artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiği de belirtilmiştir. Okulların kendi imkânları, oluşturulan sınıfın alan büyüklüğü ve ders müfredatı gibi konular çerçevesinde açık sınıflarda kaçar kişinin eğitim alacağı konusu da netlik kazanacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının alacağı kararlar neticesinde esneklik gösterecek bu uygulamanın, mevsim şartlarının zorlaştığı dönemlerde de farklı tema ve atölye çalışmalarıyla devam ettirilmesi planlanmaktadır. 2023 Vizyon Belgesi ışığında ve Konya İnsan Mektebi Projesi kapsamında, öğrencilerimizin pandemi döneminde en iyi ve güvenli ortamlarda eğitim almaları için hayata geçirilen ‘Açık Sınıf Uygulaması’na destek veren Konya Valisi Vahdettin Özkan’a, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük’e, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ve okulların yöneticileri ile tüm öğretmenlere teşekkür ediyoruz.

“BURASI KONYA, BURASI BİZDE”

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hiçbir hikâye yarım kalmaz. Kahramanlarımızı bekliyoruz. 21 Eylül'de yeniden başlıyoruz" dedi. Seyit Ali Büyük’ün bu paylaşımı büyük ilgi çekerek ‘Burası Konya’ başlığıyla Twitter’da Türkiye gündeminde üst sıralarda yer aldı. Büyük, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda; "Açık havada eğitim, öğrencilerin etraflarını keşfederken karşılaştıkları sorunları çözmeye sevk eder. Bu durum, onların sürekli iletişim kurmalarını dolayısıyla iletişim becerilerinin gelişmesini sağlar. Sosyal uyum, benlik kavramı ve becerilerini geliştirir. Açık sınıfları genel amacı, pandemi döneminde okul bahçelerini değerlendirmek, bahçeleri hayatın canlılığını taşıyacak şekilde dizayn etmektir. Aynı zamanda, çocukların ve ergenlerin eğitim aktivitelerini, doğal ortamlarda açık havayla birleştirmeyi ve onların hareketliliğini, sağlığını, akademik öğrenimlerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır." ifadelerini kullandı.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ