Konya’da afet riskinin önüne geçilecek

Konya Valiliği ve AFAD Konya İl Müdürlüğü ortaklığında İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Konya’da afet riskinin önüne geçileceği ifade edildi.
Konya’da afet riskinin önüne geçilecek

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Risklerin azaltılması yönünde, gelecekte daha dirençli toplumların oluşturulması vizyonunu gerçekleştirecek bütün eylemleri gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘AFET MÜDAHALE PLANI ÖRNEK BİR UYGULAMADIR’

Afet Müdahale Planı’nın örnek bir uygulama olduğunu kaydeden Vali Özkan, “Türkiye Afet Müdahale Planı tüm uluslararası alanda hükümetimizin inşa ettiği bir planlama ve örnek bir uygulamadır. Bu planın temel özelliği afet olduktan sonra müdahale ve iyileştirme faaliyetlerinde bulunmasıdır. AFAD koordinasyonunda bütün bakanlıklarımızın müdahaledeki başarısı çokça örnek olarak gösterilmektedir. Keza illerde bunların izdüşümü olan merkezi kuruluşlar, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları özellikle ilimizde belediyelerimizin bu anlamdaki kurumsal kapasitesi, refleksleri, operasyonel güçleri takdire şayandır. Türkiye Afet Müdahale Planı ne zaman uygulanıyor? Olay vuku bulduktan sonra. Ama esas olan afetler meydana gelmeden önce riskleri azaltmaya mağdur faaliyetler gerçekleştirmektir. Bunları iyi analiz etmek gerekir. Amacımız: tedbirlerin bütün kamu kurum kuruluşları ve destek kuruluşlar arasında bir görev bölüşümünü sağlamaktır” şeklinde konuştu.

aw480295-03.jpg

‘RİSKLERİN AZALTILMASI İÇİN BÜTÜN EYLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

İl Risk Planlamasının öncesinde çok önemli nitelikli teknik çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Özkan, “ Tüm kuruluşlarımızın önemli katkıları oldu. Bu planlamanın inşasının öncesinde 14 tane çalıştay oldu. Çalıştayların sonucunda en önemli husus olarak ilimizde öncelikli afet tehlikeleri belirlendi. Bunlar birinci derecede depremdir, meteorolojiye dayalı risk unsurlarıdır, obruklardır, kütle hareketleridir, yangınlar ve buna ilişkin tedbirlerdir, endüstriyel kuruluşlarda meydana gelebilecek kazalardır ve salgın hastalıklardır. Mevcut risklerin önlenmesini, güvenli şehirlerin inşa edilmesini güvenli bir gelecek inşasını sağlamayı amaçladık. Bu hedefleri gerçekleştirebilmek için 350 tane de eylem oluşturduk. Bu dinamik bir plandır. Sürekli eklenmesi gereken hususlar mevcuttur. Planları yaparken 5 modül ele alındı. Risklerin azaltılması yönünde gelecekte daha dirençli toplumların oluşturulması vizyonunu gerçekleştirecek bütün eylemleri gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

img-7453.jpg

‘AFETLERDEN KAYNAKLANAN RİSKLERİ EN AZA İNDİRECEĞİZ’

Afetlerden kaynaklanan riskleri en aza indireceklerini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “Ülkemiz taşıdığı coğrafi özellikler nedeniyle doğal afetler yönünden ne yazık ki çok riskler barındıran bir ülkedir. Ülkemizin jeolojik yapısının, iklim özelliklerinin ve bazı beşeri etkenlerin neden olduğu deprem, sel, yangın heyelan, çığ ve pek çok doğal afet tüm vatandaşlarımız için ön görülen bir tehdit oluşturuyor. Özellikle ülkemizin önemli bir bölümünün deprem kuşağında yer alıyor olması bu risklerin en başında gelmektedir. Bunun yanında yüzyılımızı tehdit eden en büyük çevresel ve sosyo-ekonomik olgulardan biri olan küresel iklim değişikliği gerek hava kalitesini gerekse yaşamsal döngüyü etkilemeye devam ediyor. Bazı doğal afetlerin engellenmesinin imkansız olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bu afetlerden kaynaklanan riskleri en aza indirmek bizim elimizdedir. İnsan sağlığını ve en önemli ekonomik ve beşeri faaliyetleri olumsuz yönde etkileyen tüm afetlerin yıkıcılığını önlemek için risklerin önceden belirlenip gerekli önlemlerin bu doğrultuda planlanması ve toplumun afete dirençli toplum haline gelmesi hayati önem taşıyor” diye aktardı.

img-7472.jpg

‘RİSKİ AZALTMAK İÇİN ATILAN HER ADIM BİR KAZANÇTIR’

AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun gerçekleştirdiği sunumda, “Afet risk azaltma, afetler veya acil durumlar öncesinde olası kayıp ve zararların önlenmesi ve azaltılmasına yönelik çalışmaların tümüne denir. Afet risklerin azaltılması için acil planların yer aldığı bir eylemdir. Elimizdeki tüm paydaşlarımızla birlikte tüm şehrimiz için hazırlanmıştır. Sadece AFAD’ın değil tüm ilimizin planıdır. Şehirde güvenli yaşamak can ve mal kayıplarını azaltmak ve risk azaltma bilincini herkese oluşturmak, paydaşlar arasındaki iş birliği afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak ve kaynakların etkili kullanımını sağlamak için hazırlanmıştır. Risk azaltmak için atılan her adım bir kazançtır” ifadelerine yer verdi.

img-7487.jpg

aw480295-06.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ