Konya’da ava ne zaman gidilir? Uzmanından avcılara uyarı

Geçmişten günümüze kadar bilinçsiz avlanmanın birçok hayvan soyunun tükenmesine yol açıldı. Devletin koyduğu kurallar ile bazı hayvanların üremesi çoğalsa da hala sıkıntıların var olduğunu belirten Mustafa Ay, tüm avcıların bilinçli avlanma yapmaları hakkında uyarıda bulundu.
Konya’da ava ne zaman gidilir? Uzmanından avcılara uyarı

Bilinçsiz avlanmanın günümüzde sayısı azalsa da hala pek çok sıkıntılara yol açıyor. Bu durumla ilgili avcıları bilinçli avlanmaya çağıran Av Bayisi sahibi Mustafa Ay, “Maalesef bilinçsiz avlanmanın sıkıntılarını hala çekiyoruz. Geçmişte yapılan bilinçsiz avlanmanın zararlarını 2023 yılına geldiğimiz halde hala çekiyoruz. Kesinlikle bilinçli avlanmalı. Sezonunda avlanılmalı. Lütfen yavrulama dönemlerinde avlanılmasın.” ifadelerini kullandı.

konyada-ava-gidilir-mi-uzmanindan-avcilara-uyari.jpg

‘İzin vermediniz ki büyümelerine’

Birçok hayvan türünün soyunun tükenmesine yol açan bilinçsiz avlanmaya değinen Ay, ”Hayvan doğum zamanındayken eğer tutup da ava gidilirse ve o hayvan vurulursa, hayvanla beraber yavruları da ölmüş olur. Bu sefer seneye o aileden olabilecek yavruların hepsinin önüne geçilmiş olur. Böyle yapa yapa o hayvan cinsinin soyu bitirilmiş olur. Sonra avcılar av yok diye şikâyet ediyorlar. Kusura bakmayın ama bir önceki sene o hayvanların yavrularının önüne geçtiniz. İzin vermediniz ki büyümelerine.” dedi.

konyada-ava-gidilir-mi-uzmanindan-avcilara-uyari-001.jpg

Kurallarla örgülü avlanma

Eskiden av tüfeklerinde tek kırma ile çift kırma olduğunu (tek fişek ve çift fişek). Günümüzde ise otomatikler, şarjörlüler çıktığını ve bunların hepsinin yivsiz av tüfeği olarak geçtiğini söyleyen Ay, “Avlanmak için av tüfeği almak lazım, av tüfeği almak için de ruhsat almak lazım. Av tüfeği almak için bağlı olunan ilçe emniyet amirliğinden ruhsat almak gerekir. Ama her ruhsatlı av tüfeği olan da avlanamaz. Avlanmak için de ayriyeten avlanma belgesi almak lazım. Bunun için de kulüpler var. Belli bir kursa katılmak gerekiyor. O kurs bitirildikten sonra avlanma belgesi alınır. Tabii her av da avlanmıyor. Sadece devletin müsaade ettiği ayda ve müsaade ettiği avlar avlanabilir. Hatta müsaade edilen o avlar da her yerde avlanamaz sadece devletin belirlediği bölgede tek avlanabilir.” diye konuştu.

konyada-ava-gidilir-mi-uzmanindan-avcilara-uyari-002.jpg

konyada-ava-gidilir-mi-uzmanindan-avcilara-uyari-003.jpg