Konya’da Ayasofya için şükür namazı kılındı

Konya’da, Memur-Sen Şubesi öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, Ayasofya'nın 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açılması dolayısıyla "şükür namazı" kıldı.
Konya’da Ayasofya için şükür namazı kılındı

Danıştay 10. Dairesi Ayasofya'nın müzeden tekrardan camiye döndürülmesi kararının hukuka uyun olduğunu belirttikten sonra gerekçeli kararı da açıkladı. Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ayasofya Camii'nde ibadethaneye açıldığına dair kararnameyi imzaladı. Ayasofya Camii'nin 24 Temmuz 2020 tarihinde ilk Cuma namazıyla birlikte ibadete açılacağının duyurulması ardından Türkiye'nin dört bir yanında şükür namazları kılındı. Konya’da da Memur-Sen Konya İl Temsilciliği tarafından organize edilen programla, Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılmasından dolayı şükür namazı kılındı. Sultan Selim Camii’nde akşam namazına müteakip kılınan şükür namazına çok sayıda vatandaş katıldı. Akşam namazının ardından kılınan şükür namazından sonra Kur’an tilaveti okundu. Daha sonra ise konuşma törenine geçildi.

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR UTANÇTAN KURTULDU”

Namazdan sonra Mevlana Meydanı’nda Ayasofya’nın ibate açılmasıyla ilgili olarak konuşma yapan Memur-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, Türkiye’nin büyük bir utançtan kurtulduğunu dile getirdi.

konyada-ayasofya-icin-6.jpg

“TÜRKİYE EGEMENLİK HAKLARINI KULLANMIŞTIR”

Türkiye’nin egemenlik haklarını kullanarak Ayasofya’yı ibadete açtığını ifade eden Karlıer, “Danıştay Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesini sağlayan 1934 tarihli bakanlar kurulu düzenlemesini iptal etmiştir. Cumhurbaşkanlığı düzenlemesi ile Ayasofya'nın yeniden cami olarak hizmete açılması sağlanmış. Böylece Ayasofya 86 yıl aradan sonra yeniden Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesinde belirttiği şekilde cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu kararın milletimize, ümmete ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyoruz.  24 Temmuz Cuma günü Cuma namazı ile Ayasofya ibadete açılacaktır. Ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyoruz. Yeni bir düzenleme ile Ayasofya'nın ibadete  açılıyor olması, ülkemizin egemenlik hakkının gereğidir. Bu konuda aksi görüş belirtmeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz. Türkiye olarak nasıl diğer ülkelerdeki ibadet mekanları ile ilgili tasarruflara karışmıyorsak, diğer devletlerden de aynı anlayışı bekliyoruz. Bu kararın arkasında duran tüm siyasi partilere ve liderlerine, sivil toplum kuruluşlarına milletimize teşekkür ediyoruz” dedi.

“ECDADIMIZ AYASOFYA’YI İHYA ETMİŞTİR”

Ayasofya’nın fethin sembolü olduğunu belirten Karlıer, “Ayasofya'da açılışından itibaren 481 yıl boyunca ezanlar okunmuş namazlar kılınmıştır. Ayasofya fethin sembolüdür. ‘Tanrının Hikmetidir’ anlamına gelen orijinal ismini hiç değiştirilmemiş. Bir devletin çöküntüsü altında yıkılmak üzere olan Ayasofya ecdadımız tarafından sadece camiye dönüştürülmekle kalmamış, aynı zamanda ihya edilmiştir. Hepimizin kalbinde bir Ayasofya sevgisi vardır. Ayasofya tarih boyunca hep İstanbul'un en kalabalık cemaatlerinin toplandığı güzelliklerin yaşandığı bir yer olmuştur. İstanbul, fetihle beraber herkesin barış ve huzur içinde bir arada yaşadığı bir şehir haline gelmiştir. Ülkemizde başka inançlara sahip insanlar da huzur içinde ibadetlerini yapmaktalar. Buna rağmen millet olarak bunun tam tersi örneklerle karşılaşmaktan kurtulamadık. 1935 tarihinde Ayasofya müzeye dönüştürülmüş. Ayasofya ciddi tahribata uğramıştır. Bazı zihniyeti bozuklar her dönemde olduğu gibi günümüzde de aynı çarpık bakışlarını devam ettirmektedirler. Rabb'im ülkemizi ve insanlığı bu zihniyetten ilelebet muhafaza eylesin. Rabbim bir daha bu milleti değerlerine düşmanlık edenlerle sınamasın. Bazı eserler vardır ki bunlar milletlerin ve devletlerin sembolüdür. Ayasofya'da işte bu sembollerimizden biridir. Üstad Necip Fazıl'ın, ‘Ayasofya açılmalıdır Türk'ün kapalı bahtı ile beraber açılmalıdır’ çağrısına işte bugün cevap verilmiştir. Ayasofya cami olarak açılsın diyenler idamla yargılanmıştır. Hamdolsun ki açılsın duası edenlerin duası bugün kabul olmuştur. Ayasofya mahsun değil. Seni kapatanlar utansınlar utanacak yüzleri varsa. Açanlarda sevinsinler ayrılık bitmiştir. Türkiye bugün bir utançtan kurtulmuştur” diye konuştu.

konyada-ayasofya-icin-1.jpg

“AYASOFYA’NIN DİRİLİŞİ MÜSLÜMANLARI FETRET DEVRİNDEN ÇIKIŞI OLACAKTIR”

Ayasofya'nın dirilişi Müslümanların Fetret devrinden çıkışı olacaktır diyen Karlıer, “Cumhurbaşkanımızın söylemiyle Ayasofya'nın dirilişi, Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşmasının habercisidir. Ayasofya'nın dirilişi Müslümanların Fetret devrinden çıkışı olacaktır. Ayasofya'nın dirilişi ecdadın tamamına vefamızın gereğidir. Ayasofya'nın dirilişi Fatih'in fetih ruhunu şad etmektir. Ayasofya'nın dirilişi insanlığın özlemle beklediği temeli adalet, vicdan, ahlak, tevhid ve kardeşlik olan medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolüdür. Ayasofya'nın açılışı değerlerimize yapılan hoyratça saldırılara verilmiş en güzel cevaptır. Bir kez daha Ayasofya'nın yeniden camiye dönüşmesini sağlayan yargı kararı ve Cumhurbaşkanlığı düzenlemesinin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu’nun yaptığı dua ile program sona erdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ