Konya'da Karabağ şehitleri unutulmadı

Karabağ Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla yürüyüş gerçekleşti. Kılıçarslan Şehir Meydanında başlayan yürüyüş, Askeri Şehitlikte son buldu. Programa, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Konya Şube Başkanı Süleyman Ege ve Konya Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği Başkanı Sahab Kerimli katıldı.
Konya'da Karabağ şehitleri unutulmadı

Karabağ Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kılıçarslan Şehir Meydanında, Azerbaycan Türkleri tarafından yürüyüş gerçekleşti. Pankart ve sloganlar eşliğinde Askeri Şehitliğe çelenk bırakıldı. Program, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Konya Şube Başkanı Süleyman Ege ve Konya Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği Başkanı Sahab Kerimli’nin katılımlarıyla gerçekleşti.

Konya'da Karabağ şehitleri unutulmadı

Sahab Kerimli, 30 yıl önce en utanç verici işgallerden birinin yaşandığının vurgusunu yaparak; "Bugün biz buraya şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunuyoruz. Yaklaşık 30 yıl önce, Azerbaycan’ın ayrılmaz parçası olan Karabağ’da insanlık tarihinin en utanç verici işgallerinden birisi yaşandı. Bu tarihlerde bazı devletlerin ve terör örgütlerinin desteğini alan Ermenistan, Azerbaycan topraklarına saldırdı. Askeri, ordusu ve hatta av tüfeği bile ellerinden alınmış olan Azerbaycan karşı, tepeden tırnağa kadar silahlandırılmış Ermenistan, kadın, yaşlı, çocuk ayrımı yapmadan Karabağ’ı kana buladı." dedi.

konyada-karabag-sehitleri-unutulmadi-1.jpg

‘DAYANILMAZ ZORLUKLARA RAĞMEN YIKILMADI’

Karabağ Savaşı’nın çok ağır olmasına rağmen Azerbaycan halkının tüm zorluklara karşı yıkılmadığını söyleyen Kerimli, "1994 yılına kadar devam eden Birinci Karabağ Savaşının bilançosu Azerbaycan adına çok ağır oldu. Bu savaş sırasında binlerce askerimiz şehit olurken, yine binlercesi yaralandı. Şehirleri işgal edilen Azerbaycan’ın bir milyondan fazla insanı kendi topraklarında mülteci oldu. Yeni kurulan, daha ekonomisi bile tam oturmayan Azerbaycan, milyarlarca dolar kaybetti. Ancak, Azerbaycan halkı bu dayanılmaz zorluklara rağmen yıkılmadı. Kundaktayken Karabağ’dan ayrılmak zorunda kalan bebeklerin tankların üzerinde geri dönecekleri o kutlu günü beklediler. O kutlu gün nihayet 2 yıl önce geldi. 27 Eylül 2020 sabahında, Ermenistan ordusunun sivil yerleşim yerlerini bombalamasıyla birlikte Azerbaycan, Karabağ’ı kurtarma operasyonunu başlattı. Ermenistan’ın 3 yıl gibi uzun bir süreçte işgal ettiği topraklar, şanlı Azerbaycan ordusunun cesaret ve kahramanlıklarıyla 44 gün içerisinde geri alındı." şeklinde konuştu.

konyada-karabag-sehitleri-unutulmadi-3.jpg

‘3 BİNDEN FAZLA ŞEHİT’

İkinci Karabağ Savaşı’nda 3 binden fazla Azerbaycan askerinin şehit olduğunun altını çizen Kerimli, "Azerbaycan ordusu karşısında tutunamayan Ermenistan, maalesef yine kendi terör yüzünü göstererek sivil yerleşim yerlerini bombaladı. Sadece sınır bölgeler değil, savaş hattından uzakta olan Gence ve Berde şehirleri de Ermeni terörünün kurbanı oldu. Bu terör saldırıları neticesinde savaş ile hiçbir ilgisi olmayan masum 93 sivil vatandaşımız şehit olurken, 454 kişi de yaralandı. Hiçbir zafer kurbansız olmadığı gibi, 10 Kasım 2020 tarihinde son bulan İkinci Karabağ Savaşı da şehitsiz olmadı. İkinci Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan 3.000 fazla askerini şehit verdi. Bundan dolayı Azerbaycan Cumhuriyeti, 27 Eylül tarihini “Şehitleri Anma Günü” olarak belirledi. Biz de Konya’da ikamet eden Azerbaycan Türkleri olarak bu özel günümüzü, bize bu toprakları vatan yapan Türk şehitlerimizin huzurunda anmak istedik.” ifadelerine yer verdi.

konyada-karabag-sehitleri-unutulmadi-9.jpg

‘TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNİ UNUTMADIK’

Azerbaycan halkı olarak, Türkiye’nin savaşta vermiş olduğu desteği unutmadıklarını belirten Kerimli, “44 günlük vatan savaşımızda Azerbaycan halkı olarak Türkiye’mizin desteğini de unutmadık. Türkiye’nin savaşın başından itibaren hem devlet, hem de halk olarak bize olan desteğine, tüm Azerbaycan şahit oldu. Bugün buraya gelerek, özel günümüzde bizim yanımızda olmanız bile Türk halkının bize olan desteğinin bir göstergesidir. Bundan dolayı biz, Konya’da ikamet eden Azerbaycan Türkleri olarak kardeş Türkiye’ye ve Türk Milletine şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca bizim hak sesimizi duyurmak için buraya gelen basın mensubu arkadaşlarımıza da teşekkür ediyoruz. Allah vatanımız, milletimiz ve devletimiz için canlarını feda eden tüm şehitlerimize rahmet eylesin." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

konyada-karabag-sehitleri-unutulmadi-23.jpg

•BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

Konya'da Karabağ şehitleri unutulmadı

Konya'da Karabağ şehitleri unutulmadı

Kaynak:YENİ HABER

 Muhabir
Etiketler :