Konya’da bahar yağışlarının rekolte etkisi

Mayıs ayı yağışlarının hem bitkiler hem de çiftçiler için çok önemli olduğunun vurgusunu yapan Bekir Kağnıcıoğlu, “Güzlük dediğimiz arpa ve buğdayda rekoltelerimizin beklentinin üzerinde olacağını düşünüyoruz. Çünkü nisan yağışlarını bitkilerimiz iyi aldı. Bereketli, yağışlı bir ay geçti. Mayıs ayı içerisinde de bitkilerimiz ihtiyacı kadar yağış aldığında rekoltemiz daha çok artacak” dedi.
Konya’da bahar yağışlarının rekolte etkisi

Konya'nın Altınekin ilçesinde yaşanan don, pancar ve mısır ürünlerine zarar verdi. Fakat şu an için bu ürünlerde herhangi bir sıkıntı olmadığını, çiftçilerin daha çok mayıs yağışlarını beklediğini aktaran Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Altınekin’de birkaç gün önce hava sıcaklıkları oldukça düştü ve arazilerde ekilen ürünleri don vurdu. Ama ürünlere zarar verecek derecede değil. Çok fazla bir etkisi olmadı. Altınekin bölgesinde zaten mısırlar yeni ekiliyor. Erken eken çiftçilerimizin ürünleri elbette ki bu soğuktan etkilense de şu anda mısır ve pancarlarda herhangi bir sorun görünmüyor. Ama rahmet ihtiyacı hala devam ediyor.” İfadelerinde bulundu.

bekir-kagnicioglu.jpg

‘MAYIS AYI YAĞIŞLARININ ÖNEMİ BÜYÜK’

Mayıs ayı yağışlarının hem bitkiler hem de çiftçiler için çok önemli olduğunun vurgusunu yapan Kağnıcıoğlu, “Güzlük dediğimiz arpa ve buğdayda rekoltelerimizin beklentinin üzerinde olacağını düşünüyoruz. Çünkü nisan yağışlarını bitkilerimiz iyi aldı. Bereketli, yağışlı bir ay geçti. Birkaç gün içerisinde de hava durumu yağışlı günler gösteriyor. İnşallah bu rahmet gelir ve bitkilerimiz bu suyu alırsa ekinler, arpalar, buğdaylar, pancarlar ve diğer ürünlerin daha iyi olacağını düşünüyorum. Mayıs ayı içerisinde de bitkinin ihtiyacı kadar yağış aldığında rekoltemiz daha çok artacak. Çiftçi için şu an en önemli şey, bu ayın yağışlı geçmesidir. Rekoltenin ne derecede olacağını ve nasıl geleceğini mayıs yağışları bize gösterecek. Mayıs ayındaki yağışlar hem bitki hem de çifti için çok önemli.” sözlerine yer verdi.

yagis-1.jpg

‘TABAN FİYAT AÇIKLANMASI DÖRT GÖZLE BEKLENİYOR’

Şeker pancarı, buğday ve arpa taban fiyatlarının açıklanmasını çiftçilerin dört gözle beklediğini dile getiren Kağnıcıoğlu, “Çiftçilerimiz şu anda arazilerde çalışmalarına devam ediyor. Bazıları baharlık bitkilerini ekiyor, bazıları ise sulamalarını yapıyor. Şu anda ekilen mısır, şeker pancarı, yağlık ay çekirdeği ve çerezlik ay çekirdeği ürünleri var. Önümüzdeki 2 ay içerisinde harman zamanına girilecek. Arpa ve buğdaylar alınacak. Daha sonra yağlık ay çekirdeği, onun da akabinde mısır, çerezlik çekirdek ürünlerinin hasat edilmesi bekleniyor. Ama şeker pancarı, özellikle de buğday, arpa üreticileri seçimden önce bu yıl ki taban fiyatlarının açıklanmasını dört gözle bekliyor. Ekmeklik buğdayın 10 bin lira, buğdayın 8-8 buçuk, şeker pancarının ise 2 bin 300 lira civarında olması çiftçiler tarafından tahmin ediliyor.” diye aktararak konuşmasını sonlandırdı.

yagis-5.jpg

 Muhabir
Etiketler :