Konya’da balığa ilgi artıyor

1 Eylül’de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte Konya’daki balık pazarlarında da hareketlilik başladı. Konya Balık Halinde her gün onlarca vatandaş balık alırken balıkçı esnafı ise satışların istenilen seviyede olduğunu söyledi.
Konya’da balığa ilgi artıyor

Balık sezonunun gelmesiyle birlikte balık tezgahlarında da hareketlilik her geçen gün artıyor. Özellikle Palamut ve Marmara hamsisinde sezon bereketi yaşanırken vatandaşlar ise en çok bu iki balığa yöneliyor. Bazı balıklarda fiyatlar yüksek olsa da sezonunda çıkan balıklarda fiyatlar uygun oluyor.

konyada-baliga-ilgi-artiyor-3.jpg

Vatandaş ise yiyeceği balığı çiftliklerde beslenen balıklardan yana değil, denizden çıkan palamut ve Marmara hamsisini tercih ediyor. Günlük taze olarak tezgahlarda yerini alan balık satışlarında ise son yıllarda artışın olduğu da gözlerden kaçmıyor. Balıkçılar Konya’da son yıllarda balık yeme kültürünün arttığını söyleyerek sektörün canlandığına da değindiler.

konyada-baliga-ilgi-artiyor-7.jpg

“UYGUN OLAN BALIĞI ALIYORUZ”

Bazı balıklarda kilo fiyatları 100 lirayı geçse de vatandaşlar ceplerine uygun olan fiyattaki balıkları seçiyor. Balık almak için sezonunda denizden çıkan balığı tercih ettiğini söyleyen Muhammet Total, “Şu sezonda en çok palamut balığını tercih ediyorum. Hem doğal olarak yetişiyor hem de fiyatını uygun buluyorum. Palamut balığının bol miktarda çıktığını basından duyuyoruz ve işten eve giderken ara ara balık pazarına uğruyoruz. Zaten Konya’da hamsi, sazan, alabalık, levrek ve çupra gibi balıklar tercih ediliyor. Bu yıl palamut bu kadar bereketli geldiğini için ilk defa bu balığa yöneldim. Oldukça lezzetli ve yemesi kolay oluyor” dedi.

konyada-baliga-ilgi-artiyor-5.jpg

“TEZGAHLARIN KRALI PALAMUT”

Eylül'de sona eren denizlerdeki av yasağının ardından kasalarını palamutla doldurmaya başlayan balıkçılar büyüklüğüne göre bunların tanesini 40 ve 70 liradan satışa sunuyor. Balıkçılardan Ahmet Tunç, palamut avının uzun yıllardan sonra ilk defa bu sezon iki ay süreyle devam ettiğini söyledi. Konya’da balık satışlarının sezonun açılmasıyla birlikte arttığını söyleyen Tunç, balık kültürünün de giderek yaygınlaştığını söyledi. Fiyatların uygun olduğunu belirten Tunç "Etten ve tavuktan daha ucuz şekilde satıyoruz. Şu anda insanlar artık aldıkları balıkları kış için dolaplara koyuyor. Fiyatlar tane başı oluyor ve günlük denizden çıktığı orana göre de değişebiliyor. Tanesi güne göre 40-50 liradan başlıyor 70 ila 100 liraya kadar çıkabiliyor. Palamut balığındaki bereketin devam edeceğini umuyoruz” dedi. Konya’da son yıllarda balık satışlarının arttığına da değinen Tunç, “Eskiden belli balıkların satışı yapılıyordu ve bunda da satılan kilo aynı oluyordu. Son iki yılda Konya’da balık satışlarında hem kilo hem de çeşit oranında artış oluyor. Vatandaşlar artık balık alacağı zaman sadece hamsi veya sazana bağlı kalmıyor. Üstelik eskiden ayda 1-2 kez balık alan birçok müşterimiz bu sayının 5-6’ya çıkardığını görüyorum” dedi. Palamut günlük olarak değişiyor. Denizden çıkma oranına bağlı olarak tane olarak 40 ila 70 liradan satılabiliyor. Balık halinde balıklar şu fiyatlardan satıldı, Çinokop 80 TL, Saldalya 50 TL, Sarıkanat 160 TL, Alabalık 80 TL, Çupra 100 TL, Levrek 120 TL, Barbun 100 TL, Somon 100 TL. Ortalama 50 liradan başlayan balık fiyatları 300 liraya kadar çıkabiliyor.

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

konyada-baliga-ilgi-artiyor-8.jpg

konyada-baliga-ilgi-artiyor-1.jpg

konyada-baliga-ilgi-artiyor-10.jpg

 Muhabir
Etiketler :