Konya’da binlerce vatandaş böyle iş sahibi oldu!

Her yıl binlerce vatandaşa iş imkanı sağlayan İŞKUR, işgücü piyasasına yön veriyor. Konya’da istihdam geleceğinin umut verdiğini aktaran Müdür Emrah Keleş, “Gerek ulusal gerekse de uluslararası yatırım yönünden geleceğe umutla bakan şehrimizde, istihdamın geleceği de umut vermektedir.” dedi.
Konya’da binlerce vatandaş böyle iş sahibi oldu!

İŞKUR, her yıl onlarca vatandaşa iş istihdamı sağlıyor. İşgücü piyasasına yöne veren İŞKUR, birçok alanda faaliyet gösteriyor. Konya’daki istihdam geleceğinin de umut verdiğini söyleyen Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. İŞKUR’un işgücü piyasasında en önemli aktörlerden biri olduğunu belirten Müdür Emrah Keleş, “İstihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması için çalışan; danışmanlık hizmetleri, Aktif İşgücü Programları ve istihdam hizmetleriyle iş arayanların ve öğrencilerin çalışma hayatına girişlerine katkı sunan İŞKUR, İşgücü Piyasasının en önemli aktörlerindendir.” diye aktardı.

emrah-keles.jpg

‘İŞGÜCÜ PİYASASINA YÖN VERİYOR’

İŞKUR’un işgücü piyasasına yön verdiğini ifade eden Keleş, “2003 Yılından sonra bugüne sürekli yeniliklerle vatandaşlarımıza hizmet veren Kurumumuz sosyal İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurullarıyla sosyal tarafların karar alma süreçlerine katılımına kadar pek çok alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. İŞKUR, işgücü piyasasındaki değişimleri irdeleyen ve uyum sağlamaya çalışan programlarıyla işgücü piyasasına yön vermeye çalışan aktif bir kurum olarak ifade edilmektedir. Genel anlamda istihdam, bir ülkede bir yıl boyunca ülkenin sahip olduğu üretim bütünüyle kullanılma veya çalıştırılma derecesi olarak ifade edilebilmektedir. Ancak kurum olarak bizler işgücünün kendine uyun işlere ulaşmasına aracılık yaparak istihdamı artırma ve koruma çabasındayız. Bunun için yıl içerisinde istihdam faaliyetlerinin yanında işgücü piyasasına yeni girecek, uzun süre uzak kalmış tekrar çalışmaya karar vermiş, kadınlar, gençler ve uzun süreli işsizleri de kapsayan danışmanlık programlarımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.

iskur-2.jpg

‘EKONOMİK DESTEK SAĞLIYOR’

Keleş, İŞKUR’un ekonomik destek sağladığının altını çizerek şu şekilde konuştu; “İŞKUR uyguladığı işsizlik sigortası, ücret garanti fonu, yarım çalışma ödeneği gibi Pasif İşgücü Piyasası Politikaları ile kendi isteği dışında işini kaybedenlere, ödeme aczine düşen işverenlere veya çocuk sahibi olan kadın çalışanlara ekonomik destek sağlamak suretiyle bu dönemde onlara katkı sunmaktadır. Öte yandan Aktif İşgücü Piyasası Politikaları ile çalışanların işini kaybetmelerini önlemeyi, işgücü piyasasına ilk defa gireceklerin girişlerini kolaylaştırmayı yahut işini kaybetmiş olanların tekrar yeni bir iş bulabilmelerine imkân sağlamayı hedeflemektedir. Eğitim, mesleki eğitim, hayat boyu öğrenme, işgücü piyasasında yaşanan değişimlere ayak uydurma gibi kavramlar aktif işgücü piyasası ile doğrudan alakalı kavramlardır. Aktif işgücü piyasası politikaları, işsizliğin uzun vadede sorunlarının azaltılması ve giderilmesi, işgücü piyasasındaki aksaklıklarının azaltılması ve özel politika gerektiren grup içerisinde yer alan gençler, kadınlar, engelliler, vasıfsızlar ve uzun süreli işsizler için meslek sahibi olarak işgücü piyasasına girişlerinin güçlü olmasını sağlamayı amaç edinmiştir.”

iskur-3.jpg

‘ÖNEMLİ AŞAMALAR KATETMEKTE’

İŞKUR’un işsizlikle mücadelede önemli aşamalar katettiğini söyleyen Keleş “İŞKUR aktif işgücü piyasası politikalarını; işsizliği azaltmak, istihdamı korumak ve artırmak amacıyla iş ve meslek danışmanlığının sunulduğu, kariyer yönetimi hizmetlerinin verildiği, iş analizleri ve meslek sınıflandırılmasının yapıldığı, istihdamla ilişkilendirilmiş çeşitli meslek eğitiminin uygulandığı, iş arama stratejilerinin geliştirildiği programlar bütünü şeklinde tanımlamaktadır. İşsizlikle mücadelede ülkemizde istihdam politikalarının uygulayıcısı konumunda olan ve iş bulma stratejilerinin geliştirilerek istihdamın genişletilmesinde etkin rol oynayan İŞKUR devletin tek resmi iş bulma ve istihdam kurumu olarak önemli bir vazife ifa etmektedir. Aktif ve pasif işgücü piyasası politikalarını uygulayarak işsizlikle mücadelede önemli aşamalar katetmekte ve sosyal devlet mantalitesi içerisinde ciddi görevler üstlenmektedir.” diye aktardı.

iskur-5.png

‘İSTİHDAM HİZMETLERİ EYLEM PLANINI UYGULADIK’

Yaşanan depremden dolayı ‘İstihdam Hizmetleri Eylem Planı’ programını uyguladıklarını aktaran Keleş, “Geçen yılın başında 6 Şubat’ta Kahramanmaraş İli Pazarcık ve Elbistan İlçelerinde meydana gelen deprem nedeniyle 11 ilimizin doğrudan etkilendiği bir afet yaşadık. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Rabbimden rahmet diliyorum, geçmiş olsun diyorum. Yaraları sarılmaya devam ediyor. İnşallah hep birlikte bunun üstesinden de geleceğiz. Biz İl Müdürlüğü olarak hemen ilimizde barınan depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik olarak hazırladığımız ‘İstihdam Hizmetleri Eylem Planı’ kapsamında programımızı uygulamaya başladık. Yurtlarda barına vatandaşlarımızı her bir çalışanımıza dağıtarak kayıt işlemlerini yaptık, işverenlerimizle görüştürmek suretiyle kendilerine en uygun olan işlere yerleştirerek biraz olsun sosyal hayat içerisinde yer almalarını afetin olumsuzluğundan kurtulmalarına destek olduk. Bu dönemde işverenlerimizin verdiği desteği de kesinlikle hatırlatmak isterim.” ifadelerine yer verdi.

iskur-6.png

‘ŞEHRİMİZ ÜLKE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR VERİYOR’

Konya’nın ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayan Keleş, “Diğer yandan da yıl içerisinde danışmanlık ve istihdam faaliyetlerimize devam ettik. Bilindiği gibi insanların kendini geliştirmesi, yaşamını maddi ve manevi anlamda sürdürmesi, toplum içindeki sosyal rolünü yerine getirmesi için çalışmaya, üretmeye ve gelir elde etmeye ihtiyacı var. İnsanlar çalışarak mal ve hizmet üreterek toplumsal refaha katkı sağlar. Bu şekilde mutlu ve huzurlu olur. Buna istinaden İŞKUR olarak mevcut istihdamın korunması, artırılması ile işsizlikle mücadele etmeye işgücü piyasasına girmeye hazırlanan gençlere yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz. İlimiz hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve turizmde merkez il olarak bölgedeki diğer illere rehberlik görevini yerine getiren, ülke ekonomisine ciddi katkılar veren bir üretim şehri konumundadır. Genç nüfus potansiyeli, 5 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 150 bin öğrencisi ile işgücü piyasasının arz yönünü güçlendirmektedir.” sözlerini dile getirdi.

iskur-7.jpg

‘ŞEHRİMİZDE İSTİHDAMIN GELECEĞİ DE UMUT VERMEKTEDİR’

Konya’nın istihdamın geleceği için de umut verdiğini ifade eden Keleş, “Piyasanın talep yönü de bilindiği gibi güçlü sanayi altyapısı ile gelişime açıktır. Gerek ulusal gerekse de uluslararası yatırım yönünden geleceğe umutla bakan şehrimizde istihdamın geleceği de umut vermektedir. Konya Ticaret Odasının çalışmalarından edindiğimiz bilgiye göre Makine İmalat Sanayi, Otomotiv Yan Sanayi, Plastik, Tarım Makineleri, Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı, Mobilya, Gıda sektörleri öne çıkan sektörlerdir. Türkiye’deki otomotiv şirketlerinin %30’unun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye ve Türkiye’deki başlıca ana alüminyum üretim tesislerinden birine sahiptir. Bu itibarla piyasanın arz ve talep taraflarını bir araya getirmeye yönelik çalışmalarımız 2023 yılında gayet verimli bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Aynı azim ve kararlılıkla 2024 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

‘BAŞVURANLARIN YÜZDE 40’I KADINLARDAN OLUŞUYOR’

2023 yılında başvuru oranlarının yüzde 40’ının kadınlardan oluştuğu bilgilerini veren Keleş, “İşsizlikle mücadele kapsamında hususiyetle özel politika gerektiren grup içerisinde yer alan engelli, eski hükümlü, uzun dönemli işsizler ile kadın ve gençlerimizin istihdamına yönelik olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Kamu istihdam kurumu olarak İŞKUR’un faaliyetlerine olan ilgi her geçen yıl artmaktadır. 2023 yılında hizmetlerimizden yararlanmak üzere İl Müdürlüğümüze başvuranların yaklaşık %40’ı kadınlardır. Yine bu dönemde işe yerleştirilenler içerisinde kadınların oranı %29’dur. Geçen yıla göre artış sağlanmıştır. 2023 yılında İŞKUR’un hizmetlerinden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların yaklaşık %34’ü 15-24 yaş arası gençlerden oluşmaktadır. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı 15-24 yaş arası gençlerin %37’si işe yerleştirilmiştir. Genç istihdamına yönelik teşviklerin ve işbaşı eğitim programlarının daha geniş işveren ve iş arayan kitlesi tarafından bilinip yayılması ve uygulanması amacıyla iş yeri ziyaretleri gerçekleştirmekte, işverenlerin yoğun olarak yer aldığı etkinliklere, fuar ve organizasyonlara katılarak bu konuda bilgilendirme yapmaktadır.” diye aktardı.

‘BİN 880 ENGELLİ VATANDAŞIMIZA İSTİHDAM İMKANINA KAVUŞTU’

Keleş, sözlerine şu şekilde devam etti; “Eğitim kurumu toplantı salonu, meslek bilgi merkezi vb. yerlerde öğrencilerden oluşturulan gruplara, meslek seçiminin önemi ve meslek seçiminde dikkat edilecek noktaların anlatıldığı, meslekler hakkında bilgilendirmenin yapıldığı, mesleki eğitim olanakları, bir üst eğitim-öğretim seçenekleri vb. anlatıldığı grup çalışmalarına devam edilmektedir. Özellikle ilçelerimizde yer alan ortaöğretim kurumlarında gerçekleştirdiğimiz eğitim programları ile gençlerimize meslek seçiminin önemi hakkında açıklamalarda bulunuyor, kariyer planlamalarına destek oluyoruz. 2023 yılının aynı döneminde İl Müdürlüğümüze başvuruda bulunanların %3,1’ini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Engelli iş arayanlar için İl Müdürlüğümüzde her hafta çarşamba günü iş görüşmesi yapılmaktadır. Engelli istihdam edecek özel sektör işyerlerinin temsilcileri ile iş arayan engelli vatandaşlarımızı İl Müdürlüğümüzde buluşturarak iş görüşmesi yapmalarını sağlıyoruz. Bu dönemde kamu ve özel sektör tescil işlemleri de dahil olmak üzere 1.880 engelli iş arayan vatandaşımız istihdam imkanına kavuşmuştur.”

’90 BİN İLE 150 BİN HİBE DESTEĞİ’

Engelli Hibe Projesi’nden bahseden Keleş, “Yine kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü kişilerin Kurumumuz internet sitesinin duyurular bölümünde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları ve üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla engellilerin e-Devlet, eski hükümlülerin koruma kurulu veya denetimli serbestlik müdürlüğü üzerinden Komisyona sunacakları projelerde; Engelli Hibe Projesi kabul edilenlerin hazırladıkları proje konusuna göre 90 bin ile 150 bin arasında hibe desteği alabilmektedir. Aynı şekilde İŞKUR, eski hükümlü vatandaşlarımızın verilecek desteklerle birlikte kendi işlerini kurmasına, mesleki eğitim alarak istihdam edilmeleri ve rehabilitasyonlarına yardımcı olmak amacıyla hibe destekleri sunmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

‘90 BİN İLE 110 BİN LİRA ARASINDA KURULUŞ DESTEĞİ’

Kuruluş desteği detaylarından bahseden Keleş, “Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir. Projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere yine sektörlere göre 90 bin ile 110 bin ₺ arasında “kuruluş desteği” sağlanmaktadır.” dedi.

‘MESLEKİ EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ’

Mesleki alanda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Keleş, “Kurum olarak eğitime özellikle mesleki eğitime önem vermekteyiz. Çünkü eğitime yapılan yatırım, insan kaynaklarını daha zengin hale getirerek ekonomik büyüme ve gelir artışının anahtarı olmaktadır. Sürekli istihdamın sağlanmasında işsizliğin azaltılmasında etkili olabilecek önlemleri düşündüğümüzde; mesleki eğitim, işgücünün piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanması, gelişen teknolojiye uyum sağlayabilmesi ve sürdürülebilirlik sağlanabilmesi için; sektörün temsilcileri, eğitim kurumları ve sosyal ortakların iş birliğine önem verilmesi, yaşam boyu eğitimin hayata geçirilmesi, genç nüfusu çok olan ve her yıl işgücüne yüz binlerin katıldığı ülkemizde bir zorunluluktur.” sözlerine yer verdi.

‘İŞKUR KAMPÜSÜ AÇTIK’

Üniversitelerde açılan İŞKUR Kampüsünden bahseden Keleş, “Konya, yaklaşık 150 bin öğrenci sayısı ile öğrenci sayısı bakımından ülkemizde dördüncü sırada yer almaktadır. Bu itibarla hizmetlerinin merkezine insanı ve nitelikli istihdamı alan ve işgücü politikalarını insanların istihdamına katkı sunacak şekilde geliştiren İŞKUR olarak, ilimizde faaliyette bulunan üniversitelerde İŞKUR Kampüsü açtık. Burada, öğrencilerin; işgücü piyasası, Kurum faaliyetleri, iş arama becerileri, işverenle mülakat/görüşme teknikleri, özgeçmiş hazırlama gibi konularda bilgilenmesini, işsizlerin mesleki deneyimlerinin artırılmasına, teorik bilgilerinin uygulama yapılarak geliştirilmesine yardımcı olan İşbaşı Eğitim Programı gibi aktif işgücü hizmetlerinden yararlanabilmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktayız.” diye aktardı.

‘BİN 760 KATILIMCIYA İŞ KULUBÜ EĞİTİMİ VERDİK’

Üniversite öğrencilerine verilen eğitimleri anlatan Keleş, “Bugün tüm dünyadaki tecrübeler göstermektedir ki; işsizlik gibi çok yönlü bir sorunun etkilerinden gençleri korumak, onların gelecek kaygısı taşımadan, üreterek, kendi hayatlarını inşa etmelerini sağlamak, kamu ve özel kesim ile sosyal tarafları da içine alan topyekûn bir sorumluluk ve mücadeleyi gerektirmektedir. Bu itibarla Üniversitelerimizin Kariyer Merkezleri ile çok iyi ilişkiler kurduk. İşbirliği içerisinde birçok faaliyet gerçekleştirdik. 2023 yılında Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Kariyer Merkezleri ile hem merkez kampüste hem de ilçelerde yer alan meslek yüksekokullarında öğrencilerin işgücü piyasası hakkında, iş arama kanalları kendini tanıma, işveren beklentileri, öz geçmiş hazırlama, mülakat öncesi hazırlıklar ve mülakat konularında bilgilendirildiği uygulamaları eğitimlerinin yapıldığı iş kulübü eğitim programları düzenledik. Aynı şekilde diğer üniversitelerin kariyer merkezleri ile de iş kulübü eğitimlerine devam ediyoruz. 2023 yılı içerisinde sadece üniversitelerle 52 grupta 62 kişiye toplamda ise 182 grupta 1.760 katılımcıya iş kulübü eğitimi verdik.” şeklinde konuştu.

‘MESLEK SAHİBİ OLMALARINI SAĞLIYORUZ’

Keleş, meslek sahibi olmayan vatandaşlara imkan sunduklarını ifade ederek şöyle konuştu; “İşverenlerimiz bilir her yıl İşgücü Piyasasının nabzını tutan bir araştırma yapıyoruz. Veri tabanı Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenen 2 binin üzerinde firmayla yüz yüze görüşmek suretiyle mevcut çalışan yapısını ve ileriye dönük işgücü talebini soruyor buna göre uygulanacak yıllık işgücü eğitim planını hazırlıyoruz. İŞKUR olarak bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek veya değiştirmek isteyen vatandaşlarımıza iş yerlerinden veya kamu kurumlarından gelen talep doğrultusunda kurs açıyor bir meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz. İşbaşı Eğitim Programı ile tecrübesi olmayan meslek sahiplerinin sektörü, işi ve işyerini tanımak teoriden aldığı bilgiyi işyerinde makine başında veya işin içinde deneyimleme imkanına kavuşmaktadır. İlgili mevzuatı gereği en az 5 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilen İşbaşı Eğitim Programından yararlanmak isteyen iş arayanlar için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir.”

‘İŞ ARAYANLARIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK’

İŞKUR olarak iş arayanların yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayan Keleş, “İşgücü piyasasının en önemli aktörlerinden olan kurumumuz her dönemde hem işverenlerimizin hem de iş arayanlarımızın yanında olmaya devam edecek. Yeni açık işler oluşturarak, işsizliğin azaltılması, istihdamın artırılması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için girişimciler pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de desteklenmektedir. Vatandaşlarımızın kendi işyerlerini kurarak yeni istihdam alanları açmalarını ve daha fazla insanın çalışarak toplumsal refah seviyesini artırmasını daha güçlü bir ekonomiye geçişte önemli adımlardan birisi olarak görmekteyiz. Bu itibarla, istihdamı artıran her türlü girişim, eğitim ve faaliyetler milletimizin refahı için atılmış adımlardır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :