Konya’da boş araziye kimyasal atık bırakanlara rekor ceza

Konya’da boş araziye içinde kimyasal atıklar bulunan 65 varil bıraktığı tespit edilen bir iş yerinin sahibi ile birlikte 4 kişi gözaltına alındı. Başkan Barış Ecevit Akgün, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Toplam 73 milyon 308 TL idari para cezası uygulanacaktır.” dedi.
Konya’da boş araziye kimyasal atık bırakanlara rekor ceza

Selçuklu İlçesi Dokuz Mahallesi’nde boş araziye bırakılan 65 kimyasal varil tespiti ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti.

Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Konya, Selçuklu İlçesi, Dokuz Mahallesinde boş araziye IBC variller içerisinde atıkların bırakıldığı ihbarı üzerine çevre şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz, AFAD ve Emniyet İl Müdürlüklerimiz ekipleri olay yerinde incelemelerde bulunmuştur. Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum'un talimatıyla Merkez Denetim Ekipleri de bölgeye sevk edilmiştir. Alınan numunelerin analiz edilmesi sonucunda çeşitli petrol ve yağ atıkları ile birlikte Amonyum Hidroksit, Sodyum Sülfat, Sodyum Prifosfata rastlanmıştır. Bir taraftan da olayın adli süreci kapsamında İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından kamera kayıtlarının incelenmesi neticesinde, söz konusu alana atıkları döken şahıslar ile atıkları bu kişilere veren şahıs kısa sürede tespit edilerek gözaltına alınmış olup, ifade süreçleri devam etmektedir.”

cevre-denetimi-daire-baskani-baris-ecevit-akgun.jpg

’73 MİLYON 308 BİN LİRA CEZA’

Atıkları döken şahıslara idari para cezası uygulandığını vurgulayan Akgün, “Bu minvalde söz konusu atıkları araziye döken şahıslar hakkında kişi başı, 12 Milyon 218 Bin lira, atıkları verdiği tespit edilen işletmeye ise 36 Milyon 654 Bin lira olmak üzere toplam 73 milyon 308 bin TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında” çevreyi Kasten Kirletmek” suçundan ilgililer hakkında gerekli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır. Bir taraftan da sahada bulunan atıkların kaldırılarak lisanslı bertaraf tesislerine gönderilmesi için sahada temizlik çalışmalarını başlattık.

kimyasal-1.jpg

Bildiğiniz üzere 2022 yılı Temmuz Ayı'nda da Konya İlimizde benzer bir şekilde araziye atık dökümü yapılmış, bu olayda olduğu gibi olaya karışanlar kısa sürede Emniyet birimlerimizce tespit edilerek gözaltına alınmış ve 38,5 Milyon lira para cezası uygulanmıştı. Biz sanayicilerimizin, bu tür cezalarla karşılaşmaması ve çocuklarımıza daha yaşanabilir şehirler ve daha temiz bir dünya bırakmak için atıklarını lisanslı firmalara göndermeleri konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini, vatandaşlarımızın da çevre kirliliği ile ilgili şahit oldukları bu tür olayları, çevreye ilişkin istek ve taleplerini Bakanlığımızın Alo 181 ihbar hattına iletmelerini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

KONYA HABER

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

kimyasal-2.jpg

kimyasal-3.jpg

 Muhabir
Etiketler :