Konya'da bulundu! Sıfır araba fiyatına şahin

Kaçakçılar tarafından sıfır bir otomobil fiyatına satılan ve nesli tükenmek üzere olan kızıl şahinler, avlanarak yurt dışına kaçırılıyor. Son günlerde Konya’nın Hadim ilçesinde de 3 kızıl şahin uyuşuk bir vaziyette ölmek üzereyken bulundu.
Konya'da bulundu! Sıfır araba fiyatına şahin

Kızıl şahin, değerli kuş türleri arasında yer alıyor. Bu kuş türünün değeri, kaçakçıları kendisine çekiyor. Hatta geçen yıllarda kızıl şahinin uyuşturucu kuryeliğinde bile kullandığı öne sürüldü. O yıllarda Hatay, Kayseri, Sivas bölgelerinde, kızıl şahin kaçakçılığı yapanların tespit edildiği belirtilmişti. Kızıl şahinler avlanarak, Ortadoğu ülkelerine satıldığı ifade edilirken, bir kızıl şahinin fiyatı 100 bin liraya kadar çıkıyor. Konya’nın Hadim ilçesinde de son günlerde peş peşe ölmek üzere olan 3 kızıl şahin bulundu. Bu kızıl şahinlerden bir tanesi için jandarma ekipleri bile seferber olurken, gerekli tedavisi yapılarak,  Doğayı Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından Konya’ya getirildi.

6-1-2-012.jpg

“ÖNCEKİ YILLARDA HADİM’DE ÇOKTU”

Hadim’in bütün dağlarını ve köylerini gezen, bölgeyi ve bölgedeki kuş türlerini çok iyi bilen Hasan Hüseyin Kahrıman adlı vatandaş, kızıl şahin avlamaya çalışan kişileri gördüğünü anlattı. Bölgede yaralı halde bulunan ve görülen kızıl şahinleri, vatandaşların kendisine haber verdiğini aktaran Kahriman, “Hadim’in Yağcı Köyü mevkiinde bir Kızıl şahin bulunmuş. Beni aradılar ve ben de o köy yakınında bulunan dağa gittim. Kızıl şahini, kanadı kırık ve ölmek üzereyken aldım. Jandarma ekiplerinden yardım istedim. Onlar da sağ olsunlar gerekli yardımı yaptılar. Kızıl şahine su ve yiyecek verdik. Evime getirdim, kızıl şahinin kendine gelmesi için gerekli beslenmeyi yaptım ve Konya Doğayı Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’ne bilgi verdim. Oradan ekipler gelerek kızıl şahini Konya’ya götürdü. Kızıl şahin eskiden Hadim bölgesinde çok görülüyordu fakat günümüzde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.” dedi.

6-1-4-010.jpg

“AVLAMAYA ÇALIŞANLARI GÖRDÜM”

Hadim’de art arda ölmek üzere olan 3 kızıl şahin bulduklarını kaydeden Kahrıman, “Son günlerde bu kızıl şahin harici, 2 farklı kızıl şahin bulunduğu bilgisi de geldi. Onlar da ölmek üzereydi. Hatta bir tanesi öldü. Kızıl şahin para açısından değerli bir kuş. O nedenle benim tahminim bu kuşları avlamaya çalışıyorlar ve tuzaklarla bu kuşlar bu hale geliyor diye düşünüyorum. Bir gün dağda, kızıl şahin avlamaya çalışan mültecileri gördüm. Peşlerinden gittim fakat yakalayamadım. Et parçasının içine, kuşu uçuşturucu bir madde koyduklarında kuş kaçamaz. Örneğin son bulduğum kızıl şahin tamamen hareketsiz. Sanki donmuş gibi. Kızıl şahinler değerli olduğu için büyük ihtimalle yakalanmaya çalışılıyor.” diye konuştu.

6-1-1-016.jpg

OTOMOBİL FİYATINA SATILIYOR

Kızıl şahinin, Dubai, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkelerde ilgi gördüğü biliniyor. Türkiye’de yakalanan kızıl şahinler, otomobil fiyatına satılıyor. Toros dağlarında sıklıkla görülen kızıl şahin kaçakçılığı için geçtiğimiz yıllarda da haberler çıkmıştı. Bu haberlerde, “ Bu şahinler uyuşturucu kaçakçılarının en gözde elemanı. Küçük torbalara konulan uyuşturucular, şahinin ayağına bağlanıyor. Sahibini takip eden şahin, gümrük kapılarından geçişte yüksekten uçtuğu için yakalanamıyor.” ifadeleri kullanılmıştı.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER