Konya’da cami avlusunda kitaplık! Gören hayran kalıyor

Avlusunda bulunan kitaplığıyla gencinden yaşlısına herkesi okumaya teşvik eden Tahir Paşa Camii’sine gelen cemaat, hem ibadet ediyor hem de ilim öğreniyor.
Konya’da cami avlusunda kitaplık! Gören hayran kalıyor

Cami avlusuna gelen cemaat, namaz vaktini beklerken kitap okuyor. Konya’nın Meram ilçesinin Sahibata Mahallesinde bulunan Tahir Paşa Camii, avlusunda bulunan kitaplık ile çevredeki vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Gelen cemaat namaz vaktini beklerken zamanını kitap okumakla geçiriyor. Kaynaklara göre 1389 yılında Konya’ya gelen Sultan Yıldırım Beyazıt, Cuma namazını burada kılmıştı.

kutuphaneli-cami-1.jpg

Sultanların Cuma namazını kıldıkları yer

Dursun Fakih ve Mecidiyeler Camii olarakta adlandırılan cami 1306 Rumi yılında Mecidiye zadelerden Tahir Paşa ile kardeşi Ali Bey tarafından restore edildi.

kutuphaneli-cami-3.jpg

Cami tamirinden sonra adının Tahir Paşa olarak değiştirildiği belirten Dursun Fakih Camii cemaatinden gönüllü olarak avlunun temizliğine bakan Mustafa Açıkbaş, “Tahir Paşa Camii, Osmanlı Devletinin kuruluşunda mühim bir rolü olan Dursun Fakih hazretlerinin oğlu tarafından yapıldı.

kutuphaneli-cami-4.jpg

Hatta ilk Osmanlı Hutbesi 1389 yılında bu camide okunduğu söyleniyor. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet ve Sultan Yıldırım Beyazıt, Cuma namazını burada kıldıkları söyleniyor.” ifadelerini kullandı.

kutuphaneli-cami-2.jpg

İslam dininin ilk emri ‘oku’

Açıkbaş, bu kitaplığın İslam dininin ilk emrinin ‘oku’ olmasından yola çıkılarak yapılan bir proje olduğunun altını çizerek, “Gençlerimizi de yaşlılarımızı da burada okumaya teşvik ediyor. Namaz vaktini beklerken veya çıkışta mutlaka kitaplığa uğrayıp kitap okuyanlar oluyor. Hatta bazen bayanlar da geçerken uğrayıp hangi kitaplar var diye bakınıyorlar.

kutuphaneli-cami-5.jpg

Bu kitaplar satılık değildir. Okumak isteyen oturup kitabını okuyabilir. Diğer türlü evine götürenler de oluyor. Ayrıca önceden okuduğu kitapları bağışlayan da oluyor. Burası gayet de güvenilir ve sessiz bir yer. İslam dininin ilk emrinin ‘oku’. Kitap okuyan gençlerimiz de buraya gelip okumasını yapabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak:YENİ HABER