Konya'da çiftçiye bir destek daha! 5 bin ton kapasiteye sahip

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’da kabak çekirdeği üretiminin en çok yapıldığı Çumra'ya ve Seydişehir’e kabak çekirdeği eleme tesisi kazandırdı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Kabak çekirdeğinde üretim kapasitesi yüksek ilçelerimize kurduğumuz 5 bin ton kapasiteye sahip kabak çekirdeği eleme tesisi üreticimize büyük kolaylık sağlıyor. Büyükşehir olarak Konya’da tarımın kalkınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Konya'da çiftçiye bir destek daha! 5 bin ton kapasiteye sahip

Konya Büyükşehir Belediyesinin, kırsalda üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla tarıma ve tarım projelerine desteği sürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak özellikle kırsal bölgelerde üretimin artması için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Bu kapsamda kabak çekirdeği üretiminde Konya’da ilk sırada bulunan Çumra’dan sonra Seydişehir’e de kabak çekirdeği eleme tesisi kazandırdıklarını belirten Başkan Altay, “Konyamız genelinde yıllık 7 bin 442 ton kabak çekirdeği üretiliyor. Çumra’da 3.900, Seydişehir’de 1.690, Altınekin’de ise 250 ton kabak çekirdeği hasadı yapılıyor. Büyükşehir olarak üretim kapasitesi yüksek ilçelerimizdeki üreticilerimizin işini kolaylaştırma amacıyla Çumra ve Seydişehir’e kurduğumuz 5 ton kapasiteye sahip kabak çekirdeği eleme tesisi üreticimize büyük kolaylık sağlıyor. Hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

konya-buyuksehirin-cumra-ve-seydisehire-kazandirdigi-kabak-cekirdegi-eleme-tesisi-ureticiye-kolaylik-sagliyor-1.jpg

“KONYA TARIMININ KALKINMASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Başkan Altay, tesisler sayesinde üreticinin ürünü daha kolay işleyebildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda hibe edilen kabak eleme tesislerinin yüksek temizleme, ayıklama sayesinde; işçilik ve zamandan tasarruf edilirken, sınıflandırma ve tasnifleme özelliği ile de Çumra ve Seydişehir ilçelerimizde bölgenin kalkınması, yurt içi ve yurt dışı pazarda ekonomik değerinin artırılması amaçlanarak milli ekonomiye katma değer sağlanıyor. Ayrıca kabak eleme tesisleriyle gerekli elek değişimleri yapılarak; ay çekirdeği, arpa, buğday ve baklagiller elenerek, zaman, işçilik, kaliteli ürün ve maddi açıdan üreticilerimize büyük katkı sağlanıyor. Büyükşehir olarak Konya’da tarımın kalkınması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”

konya-buyuksehirin-cumra-ve-seydisehire-kazandirdigi-kabak-cekirdegi-eleme-tesisi-ureticiye-kolaylik-sagliyor-1-001.jpg

“ELEME MAKİNESİNDEN GAYET MEMNUNUZ”

Çumra Kabak Üreticileri Birliği Başkanı İlhami Sayaner, tesisin tam kapasiteyle çalıştığını belirterek, “Arpa, buğday, fasulye, nohut, kabak çekirdeği ve ay çekirdeğini sezonlarına göre elemeye başladık. Eleme makinesinden gayet memnunuz, bölgemize bir hizmet verildi. Başkanımıza bu konuda bizlere yardımcı olduğu için çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

konya-buyuksehirin-cumra-ve-seydisehire-kazandirdigi-kabak-cekirdegi-eleme-tesisi-ureticiye-kolaylik-sagliyor-1-002.jpg

ÜRETİCİDEN BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR

Sayaner, tesiste elenen ürünlerin çeşidine göre saatte 5 ton eleme yapılabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu eleme, daha sonraki aşamalara geçmemize yardımcı oluyor. Kavurma ve paketleme için de hibeye başvurduk. Çiftçimizin direkt ürününü üreteceği bir hizmet olur diye düşünüyoruz inşallah. Daha önce bölgemizde eleme tesisi yoktu. Çiftçilerimiz Konya’ya, Karaman’a, mevcut yerlere gidiyordu. Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği hafif olduğu için saatte 1 ton eleme yapıyoruz. Sadece elemeyle de kalmıyoruz. Burada hafif tane ve taş ayırıcımız da var, makinemiz teferruatlı. Çiftçimizin, ürününü burada eletip, temizletip, daha iyi ücretle satmasını sağlıyoruz. Çiftçimiz ürününü satıyor ve memnun kalıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ederim.”

konya-buyuksehirin-cumra-ve-seydisehire-kazandirdigi-kabak-cekirdegi-eleme-tesisi-ureticiye-kolaylik-sagliyor-1-003.jpg

Kabak çekirdeği eleme tesisindeki çalışmalardan memnun olduğunu ifade eden çiftçiler de her zaman “Çiftçi Dostu” olan Başkan Altay’a teşekkür etti.

Konya’da 2022 yılı içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 56 bin 608 dekar alana çerezlik kabak ekilirken, bunun 30 bin dekarı Çumra, 13 bin dekarı Seydişehir, 2 bin dekar da Altınekin ilçelerinde üretiliyor.

Etiketler :