Konya'da deprem şehitleri ormanı kuruldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 21 Mart Dünya Ormancılık Gününde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlar anısına, 81 ilde "6 Şubat Deprem Şehitleri Ormanı" kuruldu. Konya’da da toplamda 40 bin fidan halka dağıtılarak, toprakla buluşturuldu.
Konya'da deprem şehitleri ormanı kuruldu

Konya’da, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında protokol, öğrenciler ve çok sayıda depremzede vatandaşın katılımıyla “6 Şubat Deprem Şehitleri Ormanı” kuruldu. Konya İl Müftüsü Ali Öge’nin dualarıyla başlayan program, fidan dikimleriyle son buldu.

deprem-sehitleri-ormani-5.jpg

Programda konuşan Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Konya’nın yüzde 16’sının orman olduğunu belirterek, “21 Mart dünya ormancılık günümüzün ülkemize, ilimize, Kurumumuza ve burada bulunan herkese hayırlı olmasını diliyorum. Konya Orman Bölge Müdürlüğümüzde yapılan ağaçlandırma çalışmaları sonucu son yılarda ormanlarımız yüzde 22 oranında artarak 861,763 hektar olmuştur. Genel alanımızın yüzde 15’i ormanlarla kaplıdır. Konya ilimizde ise 634.129 hektar ormanlık alan mevcut olup il genel alanının yüzde 16’sı ormandır.” şeklinde konuştu.

deprem-sehitleri-ormani-1.jpg

’10 BİN 400 FİDAN TOPRAKLA BULUŞACAK’

Yıl içerisinde 10 bin 400 fidan ekileceğini söyleyen Bal, “Ormanlık alanlarımızın yarısı verimsiz orman alanlarından oluşmaktadır. Yapılan ağaçlandırma ve Bakım Çalışmaları ile verimsiz ormanlar verimli hale dönüştürülmektedir. Bugüne kadar 127 bin hektar alan verimli hale getirilmiştir.

deprem-sehitleri-ormani-8.jpg

Konya ilimiz Kurak ve Yarı kurak iklim kuşağında yer alması ve yıllık yağış miktarının da az olması nedeniyle Ormancılık çalışmalarında zorluklar yaşanmakta haliyle dikilen fidanlarda boy büyümesi ve artım miktarı yeteri kadar olmamaktadır.

deprem-sehitleri-ormani-10.jpg

Ormanlarımızda; Ardıç ağacı başta olmak üzere Meşe, Karaçam, Göknar, Kızılçam ve Sedir ağaçları bulunmaktadır. Orman Bölge Müdürlüğümüzde önceki yıllarda 164 bin hektar alanda 127 milyon fidan dikilmiş olup, Bu yıl içerisinde 4 bin hektar alanda 10 bin 400 adet fidan toprakla buluşturulacaktır.” sözlerine yer verdi.

deprem-sehitleri-ormani-3.jpg

’40 BİN FİDAN DAĞITILDI’

40 bin fidanın bedelsiz bir şekilde halka dağıtıldığını aktaran Bal, “Bölge Müdürlüğümüz fidanlıklarında bugüne kadar 273.770 yüz fidan üretilmiş olup,2022 yılı içerisinde de 2.300.000 adet fidan üretilmiş, yılsonuna kadar 5.250.000 fidan üretimi gerçekleştirilecektir. Her yıl Ortalama 100.000 adet fidan Belediyelere, Muhtarlıklara, Okullara, Askeri Birliklere, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ve Bakanlık Birimlerimize Bedelsiz Fidan dağıtımı yapılmaktadır. Kayalıpark ve YHT Gar alanında 40 bin adet Karaçam ve Sedir fidanı halkımıza bedelsiz olarak dağıtılmıştır. Tören alanımızda; 5 bin adet Karaçam ve Sedir fidanları Katılımcılar tarafından toprakla buluşturulacaktır. 21 Dünya Ormancılık Gününüz kutlu Olsun.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :