Konya’da downburst şoku! “Mor kütleyi gördüm” dedi, olanlar oldu
Konya’da cumartesi günü yaşanan ani ve şiddetli yağışın sinyallerini Kuttusi Demir, günler öncesinden vermişti. Konya’da hava patlaması yaşandığını ifade eden Demir, şehrimizde bunun çok nadir görülen bir olay olduğunu da sözlerine ekledi.
Konya’da geçtiğimiz cumartesi günü yaşanan ani sağanak, dolu ve fırtına birçok vatandaşı hazırlıksız yakalarken bu şiddetli hava olayını günler öncesinden öngören bir isim vardı. Konya’nın Hava Tahmincisi Kuttusi Demir, 15 gün öncesinde bu beklentiyi gördüğünü ifade etti.
Demir, kimsenin beklemediği bu doğa olayını öngördüğünü ve detaylı takiplerle kamuoyunu bilgilendirdiğini de gazetemize özel yaptığı açıklamada vurguladı.

‘DOWNBURST YAŞANDI’
“Geçtiğimiz cumartesi günü etkili olan kuvvetli yağış, yaklaşık olarak 15 gündür takip ettiğim bir beklentiydi. Haziran ayında yer sıcaklığı çok fazla olduğundan katmanlar arası sıcaklık farkı çok yüksek oluyor. Bu da şiddetli hava olaylarını tetikliyor. Böyle bir hava patlaması bekliyordum.

Downburst dediğimiz olay yaşandı. Kısa sürede aşağı yönlü, dikey olarak şiddetli yağışlar, dolu, fırtına ve rüzgar etkili oluyor. Bu da cumartesi günü Konya merkezde etkili oldu.”

‘SOSYAL MEDYADA UYARILARIMI YAPMIŞTIM’
Sosyal medya üzerinden beklenen kuvvetli yağışlar için uyarılarda bulunduğunu ifade eden Demir, “Konvektif değerler aşırı yüksekti. Yaklaşık 15 gündür çok kuvvetli beklentiler vardı. Böyle bir durumun gerçekleşeceğini biliyordum. Fakat yetki makamı olmadığım için sadece sosyal medya üzerinden yaptığım paylaşımlarda dikkatli olmamız gerektiğini ifade etmiştim. Bu değerleri gördüğüm anda yani 15 gün öncesinde ‘Konya’da hava patlaması olacak’ diyerek uyarılar yapsaydım belki yanlış anlaşılacak, dezenformasyon olacaktı. Bu riske girmemek için gün gün detaylı şekilde takibini yaptım. Sonrasında acizane uyarılarımı yapmıştım.” diye aktardı.

’15 GÜN ÖNCESİNDE GÖRDÜM’
Kuvvetli yağış beklentisini önceden gördüğünü, bunu paylaşımlarında da ifade ettiğini aktaran Demir, “2014’ten bu yana Konya’da yaşıyorum. İlk defa Konya şehir merkezinde radarda mor kütle gördüm. Bu tarz hava olayları Konya’da çok sık olmuyor. Belki 30 yıl öncesinde ancak olmuştur. Sistemde gördüğümde bilgilendirmesini yapmıştım. Nitekim de gerçekleşti.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
