• Haberler
  • Konya
  • Konya'da düşük ücretler mi beyin göçünü tetikliyor?

Konya'da düşük ücretler mi beyin göçünü tetikliyor?

Türkiye'deki lisans ve üstü eğitim görenlerin beyin göçünün incelendiği rapora göre Konya yüksek öğrenim görmüş nüfus arasından beyin göçü veren iller arasında gösterildi.

Konya'da düşük ücretler mi beyin göçünü tetikliyor?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rapora göre yüksek öğrenimli nüfusta il değiştirerek göç edenlerin oranı, diğer eğitim düzeylerinden daha yüksek durumda bulunuyor. Yüksek öğrenimli nüfusta 81 ilin 50'si net göç verirken 31'i net göç aldı. Net göç alma hızı binde 5'in üzerine çıkan il sayısı 20, binde 10'un üzerine çıkanların sayısı ise 14. Buna karşın net göç veren 50 ilin 48'inin net göç verme hızı binde 5'in, 42'sinin ise binde 10'un üzerinde. Yüksek öğrenimli net göç verme hızında başı çeken iller arasında Doğu ve Güneydoğu illeri önde geliyor. Türkiye’nin en büyük ilk ili olan İstanbul ve Ankara’nın cazibe merkezi olmaktan çıktığı görülürken, yüksek öğrenimli nüfusta İstanbul'un net göç hızı binde 3.18, Ankara'nınki binde 1.59 düzeyinde kaldı.  Gelişmiş illerden oluşan 2. teşvik bölgesinde sadece Tekirdağ, Aydın ve Yalova, hatırı sayılır bir yüksek öğrenimli net göç alma hızına sahip durumda bulunuyor. Buna karşın Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Bolu, Sakarya, Konya ve Isparta ciddi oranda net göç veren iller arasında yer alıyor. Kendi çevre illeri arasında çekim merkezi olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep Antalya gibi illerde yüksek öğrenimli net göç hızı yüksek oranlara çıkıyor. Altyapı ve ulaşım açısından ortalamanın üstünde imkânlara sahip olmalarına karşın teşvikte çevre illere göre avantajlı olan Osmaniye, Hatay, Aksaray, Kahramanmaraş, Düzce gibi iller yüksek öğrenimli net göçü almada öne çıkan iller arasında bulunuyor.

Konya’da iş hayatına katılan vatandaşlara göre ise bu beyin göçünün sebebi Konya’daki düşük maaş oranları. Vatandaşa göre; kira fiyatları, ulaşım giderleri ve diğer masraflar da eklendiğinde asgari ücretli bir çalışanın Konya’da geçinmesi oldukça zor görünüyor. Özellikle ağır sanayi üretimi ve hizmet sektörünün yoğun olduğu illerle bir kıyaslama yapıldığında Konya’da kazanılan işçilik ücretlerinin, diğer şehirlere kıyasla daha düşük olduğu görülüyor.

Örneğin İstanbul’un Pendik, Sultanbeyli, Tuzla gibi bölgelerinde ev kiraları 800-1200 TL civarındayken ortalama işçi maaşları 2 bin- 2 bin 500 TL arasında tutuluyor. Konya’da ise ev kiraları 700-1000 TL arasındayken işçi maaşları asgari ücretin taban fiyatı bin 404 TL üzerinden belirleniyor. Gelir-gider dengesine bakıldığında Konya’da bir çalışanın cebinde kalan para İstanbul’a oranla daha düşük seviyelerde seyrediyor. Sadece kira giderleri bile maaşınızdan düşüldüğünde, İstanbul’da cebinizde bin TL civarında bir para kalırken, Konya’da bu oran 400-600 TL civarında seyrediyor. Bu durum da kaçınılmaz olarak beyin göçünü tetikliyor.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ

Bakmadan Geçme