Konya’da ekmek satışı yüzde 40’a düştü

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların evden çıkmaması ve bazı vatandaşların evde kendi ekmeklerini pişirmesi nedeniyle Konya'daki fırınlarda ekmek satışları yüzde 40 seviyelerine kadar geriledi.
Konya’da ekmek satışı yüzde 40’a düştü

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşların evden çıkmaması ve bazı vatandaşların evde kendi ekmeklerini pişirmesi nedeniyle Konya'daki fırınlarda ekmek satışları yüzde 40 seviyelerine kadar geriledi. Eski yıllara nazaran Ramazan pidesine çok fazla talep olmadığı öğrenilirken, fırıncılar, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde evlere pide veya ekmek siparişi götürmeye devam ediyor.

konya-ekmek-satisi-1.jpg

Koronavirüs salgını nedeniyle eve kapanan vatandaşlar, gerek hazır maya gerekse ekşi maya gibi yöntemler kullanarak kendi ekmeklerini pişirirken fırınlara olan rağbet azaldı. Kimi vatandaşların da evde kaldığı süre içerisinde kendi mutfaklarında börek, poğaça, gözleme ve diğer hamur işi çeşitlerini kendileri pişirmeleri nedeniyle ekmek ve hamur işi tüketiminin satışının düştüğü öğrenildi.

konya-ekmek-satisi-2.jpg

KORONAVİRÜS SÜRECİ YARI YARIYA DÜŞÜRMÜŞTÜ ZATEN

Koronavirüs sürecinde ekmek satışlarının Konya’da yüzde 40 seviyelerine düştüğünü dile getiren Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, “Artık herkes evde ekmek de yapıyor çok fazla hamur çeşitleri var. Mesela bu Ramazan’da eski yıllara nazaran Ramazan pidesine talep yok. Koronavirüs ortaya çıktığı günden bu yana ekmek satışlarımız zaten yüzde 50’ye kadar düşmüştü. Şimdi Ramazan da gelince çoğu insan ekmeğini evde yapmaya başladı.  Ekmek satışlarımızın kapasitesi gerçekten yüzde 40’lara kadar düştü. Bu şekilde devam ediyoruz. Maliyetlerimiz yüksek. Açıkçası bu hizmeti şuanda bir ticaret olarak değil, hizmet olarak yapıyoruz. Çok para kazanmak adına değil yani. Maalesef hammaddeye olması gerekenden fazla zam koyuldu.  Susam, un, yağ fiyatları aldı başını gitti ama biz olduğumuz yerde hizmet yapmaya gayret ediyoruz. Bizim bu süreçte zam yapacağımızı söylememiz ahlakımıza sığmazdı. Esnaf ahlakına da sığmazdı. İnşallah bu günler burada kalmayacak. Koronavirüs davası bitecek. Her zaman birbirimize yeteceğimizi söyleriz. İnşallah birbirimize destek olacağız. Bunun karşılığını herkes alacak. Biz de zaman geldiğinde vatandaşımızın hoşgörüsüne sığınacağız” diye konuştu.

vedat-honca-001.jpg

FIRINCILAR EVLERE SERVİS YAPIYOR

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan Ramazan pidesine bu yıl zam yapılmadığını hatırlatan Honça,“Koronavirüs mücadelesi kapsamında ve Ramazan ayının gelmesiyle fırıncılar yoğun mesai harcıyor. Sokağa çıkma kısıtlaması olduğunda fırıncılar evlere pide veya ekmek siparişi götürüyor. Bu sene Ramazan pidesine zam yapmadık. 300 gram pidenin fiyatını 2 buçuk TL’ye aldık ama ekonomik şartları düşündüğümüzde uygulamaya koymadık. 400 gram pide fiyatı 2 lira 40 kuruş. Zaten ekmek 1 lira 20 kuruş, çiftli yapınca aşağı yukarı çiftli ekmek fiyatına pide fiyatı satıyoruz. Ramazan pidesi elbette ki geleneksel bir üründür. Geçmişten günümüze kadar her Ramazan geldiğinde insanlar tercih etmiştir ve tercih etmeye de devam etmektedirler. Ramazan pidesi çeşitleri şu şekildedir: Tahinli pide, susamlı pide, yumurtalı pide, haşhaşlı pide. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle bunları bütün meslektaşlarımız, fırıncı kardeşlerimiz servis araçlarıyla mahalle mahalle evlere kadar ulaştırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

konya-ekmek-satisi-4.jpg

‘MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT EDELİM

Ruhsatsız ekmek üretimi yapan yerlerin olduğunu ama bu konuyla ilgili şikayet almadıklarını belirten Honça, “Ramazan’da merdiven altı üretim yapan yerler Konya’da fazla olmuyor ama zaten pideciler pide çıkarıyor.  Mahalle fırınlarımıza, ekmek fabrikalarımıza çıkarıyor. Bazı yerlerde ruhsatı olmadan çalışan fırınlar vardır. Onu da şimdi hoşgörüyle karşılamaya çalışıyoruz. Çünkü vatandaş mahalledeki fırınlarından alıp çıkıyorlar ama bu elbette ki böyle devam edecek değil. Yasalar ve kurallar neyse herkesin uyum sağlaması gerekmektedir. Biz bu konuyla ilgili hiç şikayet almadığımız için Ramazan ayında hiç kimseyi rahatsız etmiyoruz. Ben belediyelerimize, Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanlarımıza, emniyet çalışanlarımıza, sağlık çalışanlarımıza, basın mensuplarına, fırıncı kardeşlerime, pideci kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Burada herkes vefa örneği gösteriyorlar. Birlik ve beraberlikle inşallah bunun altından kalkacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

konya-ekmek-satisi-5.jpg

konya-ekmek-satisi-6.jpg