Konya’da Endülüs Okuma Projesi fırtınası esiyor

İlk defa 2016 yılında Van’da uygulanmaya başlayan Endülüs Okuma Projesi 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye’de 20 ilde 100 okula ulaştı. Projeye en çok katılım ise 48 okul ile Konya’dan. Projenin uygulandığı okullarda öğrenciler teneffüslerde kitaplarını değiştirmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.  
Konya’da Endülüs Okuma Projesi fırtınası esiyor

Projenin Konya Koordinatörlüğünü üstlenen Hocacihan Anadolu İmam Hatip Lisesi Edebiyat Öğretmeni Afra Dayı Konya genelinde 48 okulda uygulanan Endülüs Okuma Projesi kapsamında 2021-2022 eğitim öğretim yılında 8.228 öğrencinin 155.714 kitap okuduğunu ifade etti. Afra Dayı, “Endülüs Okuma Projesi’nin hepsi de özveriyle uygulanan benzerlerinden farkı; kütüphanelerin duyusal uyaranların da yardımıyla öğrencilerin severek vakit geçirdikleri birer yaşam alanı haline getirilmesini amaçlamasıdır. Projenin bir diğer farklı yönü gönüllü öğrencilerle oluşturulan özet dinleme görevlisi ekipleriyle okunan kitapların özetleri dinlenerek öğrencilerin okudukları kitaplar üzerinde düşünmelerini, yorum ve konuşma yeteneklerini geliştirmelerini; kendine güvenen düşüncelerini uygun bir üslupla açıklamaktan çekinmeyen yetişkinler olacakları şekilde yetişmelerini sağlamaktır. Bu uygulamalarla öğrencilerde bir arada yaşama kültürü oluşturmak da hedeflenmektedir. Bugün kitaba nezaketle davranan öğrenci yetişkin olduğunda mesela trafikte de nazik olacaktır.” dedi. Afra Dayı, ayrıca emeğimizi ortaya koyduğumuz bu çalışmada ihtiyacımız olan kitapları temin ederek bizi destekleyen Uğur İbrahim Altay özelinde Konya Büyükşehir Belediyesine ve Karatay Kent Konseyine teşekkür ederim, dedi.

Kemal Rizvanoğlu İlkokulu öğretmeni olan Endülüs Okuma Projesi İlkokullar koordinatörü Kadriye Hafif ise şu ifadelerde bulundu: “6 yıldır uygulanan Endülüs Okuma Projesi ilkokullarda bu yıl ilk defa uygulanmaya başlandı. Okul gruplarımızda Endülüs Okuma  Projesinin duyurusu yapıldığında ilkokul öğretmenleri olarak zaten öğrencilerimizin okuma çalışmalarını takip ediyoruz, bir okuma projesine dahil olmaya ne gerek var diye düşünmüştük. Proje ile ilgili tanıtım dosyası okul maillerimize geldiğinde de projenin isminden dolayı merak edip tanıtım metnine göz atmak istedim. Okuma teknikleri, doğru kitap seçimleri, öğrencilerin de projede sorumluluk alıyor olması dikkatimi çekti. Ayrıca okunan bütün kitapların özetlerinin anlatılıyor olmasının öğrencilerimizin kendilerini ifade becerilerinin ciddi anlamda geliştireceğini düşündüm. Bundan dolayı projeye dahil oldum. Projeye katıldıktan sonra gördük ki gerçekten çok etkili bir çalışma. Projeden önce öğrencilerimizin bir dönem boyunca okuttuğumuz kitap sayısının projeye dahil olduktan sonra bir ay içinde okuyup anlattıklarını gördük. Selçuklu ilçesindeki projeye dahil olan öğretmenler her ay en çok okuyan ilk üç öğrenciyle buluşmalar planlayarak onları ödüllendirdik. Öğrencilerimiz kendileri gibi okumayı seven farklı okullardan akranları ile tanışma şansını yakaladı. Yine bu buluşmalar öğretmen arkadaşlarla her ay deneyimlerimizi paylaşarak birbirimize destek olma imkânı oluşturdu. İyi ki ENDÜLÜS OKUMA PROJESİ diyor, bu projeye katılmayan arkadaşlarımızı bize dahil olmaya davet ediyorum”

Türkiye genelinde 100 okulda uygulanan Endülüs Okuma Projesi kapsamında 2021-2022 eğitim öğretim yılında 16201 öğrenci 242920 kitap okumuştur.

RAHİME KONGUR / YENİ HABER GAZETESİ

whatsapp-image-2022-07-01-at-21-35-05.jpegwhatsapp-image-2022-07-01-at-21-35-04-2.jpegwhatsapp-image-2022-07-01-at-21-35-04.jpegwhatsapp-image-2022-07-01-at-21-35-03.jpeg