Konya’da fırsatçılara geçit yok

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından depremzedeler için gerekli olan araç-gereçlere, konut kiralarına ve lokantalara zam yapanlara göz açtırılmıyor. Konya Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri fahiş fiyat uygulamalarına anında ceza yazarken, vatandaşlar da bu konuda oldukça dikkatli davranıyor.
Konya’da fırsatçılara geçit yok

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesine ve depremzedelere ne kadar yardım ve destek sağlanmaya çalışılsa da fırsatçılar bu durumu hemen lehlerine çevirmeye başladı. Özellikle deprem bölgesine acil ihtiyaç olan; battaniye, beton kırıcı hilti, temizlik, giyim, gıda, çadır gibi malzemelerin fiyatı aynı gün içinde bazı fırsatçı işletmeler tarafından fiyatı artırılmıştı. Bunun yanında özellikle deprem riskinin az olduğu illerde de depremzedelerin yerleşmesini fırsat bilen bazı konut sahiplerinin kira fiyatlarına zam yaptığı görüldü. Dayanışma ve birlik günü gerektiren büyük felakete rağmen fırsatçılık yapanlara vatandaşlar tepki gösterirken, birçok fırsatçı da özellikle sosyal medyalarda teşhir edilmeye başlandı. Tüm bunlar yaşanırken, Ticaret Bakanlığı da anında düğmeye basarak fırsatçı işletmelere gerekeni yapmaya başladı.

konya-fahis-fiyati-2.jpg

KONYA’DA ANINDA DENETİM VE CEZA UYGULANIYOR

Türkiye’nin birlik ve dayanışma gösterdiği büyük deprem felaketinin ardından Konya, yardım ve destekte bölgeye adeta yağmur olur yağarken, binlerce depremzede de Konya’ya yerleştirildi. Depremin ilk gününden bu yana Konya’da fırsatçılık yapmaya çalışan işletmelere Konyalı vatandaşlar tepki gösterirken, İl Ticaret Müdürlüğü yetkilileri de anında denetim ve ceza uygulamaya başladı. İl Müdürlüğü yetkilileri bunun yanında fırsatçılık ihbarı alınan yerleri de denetlerken fiyatları yükseltenlere gerekli ceza işlemleri yapıldı. Ticaret İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, denetimler depremin ilk gününden yapılmaya başlandı. Bu denetimlerde konut kirala fiyatları, lokantalardaki yemek fiyatları, otellerde konaklama fiyatları, gıda, temizlik, giyim ve bazı acil ihtiyaç duyulan malzemelerin fiyatları takibe alındı. Acil ihtiyaç duyulan malzemelerin fiyatlarında oynama yapan işletmelere ceza yazıldı. Bunun yanında konteyner gibi büyük malzemelerde de fiyat artıran işletmelere orana göre cezalar verildi.

mustafa-dinc.jpg

BAŞKAN DİNÇ: FIRSATÇILIK ASLA GÖZARDI EDİLMEMELİ

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, denetim ve takip işlerinin her zaman yapıldığını söyleyerek bu konuda Ticaret Bakanlığının gerekeni yaptığının altını çizdi. Deprem olduğu günden bu yana Ticaret Bakanlığının 350 firma hakkında 85 milyon lirayı geçen bir ceza işlemi yaptığını hatırlatan Başkan Dinç, “Birlik ve danayışma gerektiren böyle bir günde maalesef bazı fırsatçılar da çıkabiliyor. Bizler vatandaşlık görevi olarak bu tür durumlara asla göz yummamız gerekiyor. Bunun için e-devlet’ten, Ticaret Bakanlığı sitesi veya ihbar hattından ihbarda bulunulmalı. Haksız fiyatlarla karşılan vatandaşlarımız bu durumu fotoğraflayıp ihbarını yapmalı. Bunun yanında zabıtalar da denetim ve ceza işlemi için yetkililer. Yine tüketici hakem heyetleri de böyle olumsuz durumlarda gerekeni yapıyor. Fahiş fiyat uygulanan firmalar için Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapıldığı zaman, haksız alınan fiyat müşteriye geri ödeniyor” dedi.

konya-fahis-fiyati-3.jpgkonya-fahis-fiyati-8.jpg

Vatandaşların bu konuda oldukça duyarlı davranmaları gerektiğini de belirten Başkan Dinç, “Her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da fırsatçılar bulunuyor. Bunlar bazen küçük fiyat artırımları yapsalar da kimse şikayet etmediği zaman buna devam ediyorlar. Bunu gören bir başka fırsatçı da aynı durumu uyguluyor ve fırsatçılık büyüyerek devam ediyor. Toplumun bireyleri olarak az veya çok olduğuna bakmadan fahiş fiyat uygulayan işletmeler anında ihbar edilmeli. Özellikle bu zamanda bu ihbarlar çok önemli. Depremde tüm yakınlarını ve ya malını kaybetmiş depremzedelere yapılan fırsatçılıklar asla gözardı edilmemeli. Depremzedeler psikolojik olarak zordalar. Onlar böyle bir durumda karşılaşması doğru değil. Deprem bölgesinde ev taşımacıları fiyatları artırdı. Bunlara da gereken yapılıyor. Devletimiz ve yetkililer gerekeni yapıyor” diye konuştu.

konya-fahis-fiyati-1.png

3 İLDE EV TAŞIMA ÜCRETLERİNE AZAMİ SINIR KOYULDU

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay, Şanlıurfa ve Malatya'da ev taşıma bedeline azami sınır getirildiği açıklandı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, yazılı açıklamasında, merkez Antakya ilçesi sınırları içinde ev taşıma ücretinin en fazla 5 bin lira olacağını duyurdu. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremin ardından il içi ve il dışı ev eşyası taşıyıcılığının rayiç bedel üzerinden yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Bu kapsamda bir dizi tedbir alındığını aktaran Ayhan, "İlçe içerisinde ev taşıma ücreti maksimum 6 bin liradır. İlçeler arasında maksimum 8 bin liradır. Ev taşıma asansör bedeli bin lira olarak sınırlandırılmıştır. Ekiplerimiz, denetimlerini gerçekleştiriyor. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlemler uygulanacaktır." ifadelerini kullandı. Valilikten yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Malatya'dan başka illere gitmek isteyen depremzedelerin eşyalarını taşımak üzere Valilik Kriz Merkezince, herhangi bir suistimale mahal verilmemesi amacıyla azami ücret belirlendiği kaydedildi. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Malatya, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri sınırları dahilinde taşıma işlemleri 6 bin lira, diğer ilçeler 8 bin lira, Elazığ 8 bin lira, Kayseri 15 bin lira, Ankara 20 bin lira, İstanbul 30 bin lira olarak belirlendi. Bu rakamlara asansör bedeli dahil olup ayrıca 1000 lira işçilik ücreti de eklenecektir. Belirtilen fiyatlara uymayan firma veya taşıyıcı şahıslar hakkında depremzede vatandaşlarımızın Ticaret Bakanlığı Alo 175 çağrı merkezi numarasından, Alo CİMER 150 iletişim numarası veya Malatya Valiliği Açık Kapı https://www.acikkapi.gov.tr/ adresinden şikayeti halinde cezai işlem uygulanacaktır."

• SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :