Konya’da gezilecek yerler: Tuz Gölü

Konya’da gezilecek yerler arasında gösterilen Tuz Gölü eşsiz görüntüsü ile ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Tuz Gölü nerededir, göle ulaşım nasıl nasıl sağlanır, Tuz Gölü'ndeki tuz nereden gelmektedir? İşte gölle ilgili bilgiler...
Konya’da gezilecek yerler: Tuz Gölü

Tuz Gölü, Türkiye’nin Van gölünden sonraki ikinci büyük gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Derinliği ortalama 40 cm’dir. Etrafı platolarla çevrilidir. Tektonik çukurluğun en derin bölgesidir. Yağışın bol olduğu bazı yıllarda ortalama derinlik 1,5 metreye kadar yükselmektedir. Bölgenin yıllık yağış ortalamasının düşük olması nedeniyle yaz aylarında göl çevresi oldukça daralmaktadır. Öyle ki gölün orta noktasında Konya ile Ankara illerini birbirine bağlayan doğal bir yol bile bulunur. Bu yol tuz üretim tesisleri için kullanılır. Gölün boşaldığı herhangi bir akarsu yoktur. Yaz aylarında gölün tabana kadar kurumasıyla yaklaşık 30-40 cm’lik tuz tabakası yüzeyde kalır ve göl üzerinde yürümek mümkün hale gelir. Bu tuz yıllık olarak değişmekle beraber ülke mutfak tuzu ihtiyacının yaklaşık %50’sini karşılamaktadır.

konyada-gezilecek-yerler-tuz-golu.jpg

Tuz Gölü Nerede?

Tuz Gölü Konya, Aksaray ve Ankara olmak üzere 3 ilimizin sınırları içerisinde yer almaktadır. Gölün turistik olarak en çok bilinen noktası ise D750 Ankara – Aksaray karayolu üzerinde Şereflikoçhisar ilçe sınırlarında bulunan Tuz Gölü Tesisleridir.

Tuz Gölü'ndeki tuz nereden gelmektedir?

Tuz gölünde bulunan yoğun tuz gölün etrafında bulunan çeşitli minerallerden ve organik maddelerden oluşan katı haldeki doğal maddelerin göl tabanında bulunur. Bu kayaçların sürekli bir döngü halinde yaz aylarında buharlaşmasıyla göl yüzeyine toplanması sonucu oluşur. Öncelikle tuz gölü yüzeyinde çıplak ayaklarla yürümenin faydalı olduğu bilinmektedir. Göl içerisinde toplam 22 çeşit mineral bulunmaktadır. Bu mineraller doğal olarak ayaklardaki koku, egzama ve mantara karşı iyi geldiği belirtilmiştir. Ayrıca romatizma ve eklem ağrılarına da faydalı olduğu bilinmektedir. Elbette bu faydaların anlamı bu rahatsızlıkları giderebilmesi değil tedavi sürecine fayda sağladığı bilinmelidir.

Tuz Gölünde Ne Yapılır?

Gölün bembeyaz görüntüsü fotoğraf çekmek için muhteşem bir görüntü verecektir. Gölün Ankara – Şereflikoçhisar bölümünde bulunan Tuz gölü cafesi bölgede ziyaretçilerin en çok uğradığı noktadır. Bu bölümde tuz gölünde yürümek mümkündür. Ayrıca bölgede birde tuz müzesi bulunur. Dinlenme tesisi bölgesinde tercih edebileceğiniz birçok işletme bulunuyor. Tesiste tuz gölüne çıplak ayakla girdikten sonra ayaklarınızı yıkamak için lavabo ücreti olarak 1 TL ödüyorsunuz. Bu ücret bölgedeki yeraltı sularının tuzlu olması nedeniyle tesise tankerlerle getirilen tatlı su masrafı nedeniyle alınıyor. WC ücreti 1,5 TL.

Tesise girişte yeterli sayıda otopark alanı bulunuyor. Otopark ücretsiz.

Tuz Gölüne Nasıl Gidilir?

Ankara’dan Aksaray istikametine giden bir otobüs ile tuz gölüne gitmek mümkündür. Özel aracınızla Ankara merkezinden gitmeniz durumunda Konya – Adana – Gölbaşı istikametine giden D750 karayolunu kullanmalısınız. Tuz Gölü restoranının bulunduğu bölge yaklaşık 125 km uzaklıktadır. Bu yol üzerinden yaklaşık 100 km gitmeniz durumunda tuz gölünü ve tuz gölü restoranını görebilirsiniz.

Tuz Gölüne Giriş Ücreti Ne Kadar?

Tuz gölüne girişte herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.

Etiketler :