Konya’da kiralık ev kalmadı, yurtlar revaçta

Konya’da öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde bile ev kiralarının fahiş fiyatlarda olması, ev arkadaşı arayanların sayısını rekor seviyelere çıkarttı. Bosna Hersek Mahallesi’nde de had safhaya ulaşan kiralık konut sıkıntısı nedeniyle öğrenciler yurt arayışına başladı. Konya’da yurt açığı olmadığını dile getiren Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkilileri, bu sene kapasite artışına gidildiğini de ifade ederek, toplam öğrenci yurdu kapasitesinin 36 bin 452’ye yükseldiğini belirttiler.
Konya’da kiralık ev kalmadı, yurtlar revaçta

Konut sıkıntısı, yeni bir emlak ilanı çeşidini ortaya çıkardı. Kiralık ve satılık ev ilanlarının yanı sıra oda arkadaşı, ev arkadaşı, paylaşımlı ev gibi ilanlarda artış yaşandı. Gayrimenkul Uzmanı Murat Demirtaş, “Bu anlamda yoğun bir talep alıyoruz. Öğrenciler mevcut kiralarına arkadaş arıyorlar. Ofisimize gelenler ev arkadaşı arayan olursa bize söyleyebilir misiniz diyenler oluyor. O şekilde insanlar talep oluşturmaya başladı” dedi.

murat-demirtas.jpg

‘ÖĞRENCİLERE YER KALMADI’

Konya’da öğrencilerin kiralık ev bulmakta zorlandığını belirten Selçuk Emlak Firma Sahibi Murat Demirtaş, “Konya’da kiralık evlere yoğun talep var. Bunun nedeni Konya’da iş yoğunluğunun çok fazla olmasından kaynaklanıyor. Tayinlerle gelen çok fazla emniyet mensubu oldu. Memuriyet için gelen çok fazla kişi olduğu için açıkçası öğrencilere de şu anda çok fazla yer kalmadı. Şu anda bir konut sıkıntısı var. Bu yüzden de daire sayısı az olduğu için haliyle fiyatlar da yukarıya doğru tırmandı. Şu anda öğrencilerin kalabileceği eski binalar şu anda 3 bin 500 4 bin liraya kiralanıyor. Geçen sene de kiralık konut sıkıntı yaşanmıştı. Bu sene yoğunluktan dolayı hat safhaya çıktı. Geçen sene özel yurtları açmayanlar da vardı. Bu sene bildiğim kadarıyla öğrenciler devlet destekli olarak özel yurtlarda kalabilecekler. Belki o biraz rahatladır. Tercihler açıklanmadan üç ay önce biz ciddi anlamda bir yoğunluk yaşadık. Şimdi yeni kayıtlar gelmeye başladı. Kiralık evlere Türk öğrencilerin talep gösterdiği kadar bir de yabancı uyruklu öğrenciler talep gösteriyor. Ofisimize yüzde 60 oranında Türk öğrenci gelirken yüzde 40 oranında da yabancı uyruklu öğrenciler geliyor” diye aktardı.

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-9.jpg

‘KONUT SIKINTISI İMARLA ÇÖZÜLÜR’

Şu anda kiralık ev fiyatları yükseldiği için kimsenin gücünün yetmediğine dikkat çeken Murat Demirtaş, “ Eskiden tek başına kalmak isteyen insanlar vardı. Şimdi tek başına kalmak isteyen öğrenci göremiyorum. Artık 1+1 dairelerde bile 2-3 kişi birden kalabiliyor. Kiralık konut sıkıntısının çözülebilmesi için üniversite çevresinin imara açılması gerekiyor. Bu nedenle sadece üniversite yoğunluğu olsa bir şekilde halledilir ama stüdyo daireler de burada olduğu için organize sanayi bölgesinden gelenler de burada kalıyor, emniyet mensupları da kalıyor, asgari personeller de kalıyor. Çok fazla bir yoğunluk olduğu için imar çalışması yapılabilir diye düşünüyorum. İmar sorununu çözmek kiralık konut sıkıntısını çözmenin tek çözüm noktasıdır. Çünkü ciddi anlamda artan bir ev sayısı yok. Bosna’da 1+1 eşyalı evler 3 bin 500 ile 4 bin lira arasında değişiyor. 2+1 eşyalı daireler 4 buçuk 5 bin lira arasında değişiyor. 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişiyor. Ev sayısı çok az olduğu için ev sahiplerinden de sürekli bir fiyat artırımı geliyor” şeklinde konuştu.

serdar-karakus.jpg

‘KİRALIK DAİRE BULUNAMAMAKTADIR YAZIP CAMA ASTIK’

İnsanların kiralık ev var mı sorusundan yorulduklarını kaydeden Keykubat Emlak Firma Sahibi Serdar Karakuş, “Şu anda Bosna’da çok ciddi bir kiralık daire sorunu var. Bunun bir nedeni de ülkeye kontrolsüz bir şekilde alınan mültecilerdir. Mültecilerden dolayı kiralık ev sorunu var. Bu sene 35 bin yeni öğrenci gelecek. Bu öğrencilerin henüz kayıt haftası başlamadı. Başladığında Bosna’da izdiham olacak. Her sene bu vakitlerde liste liste 1+1, 2+1, 3+1 eşyalı eşyasız çeşit çeşit daire olurdu, biz müşteri arardık ve müşterileri ikna etmeye çalışırdık. Eskiden ilanlarda 20 sayfa ilan olurdu ama şimdi ilanlarda daire yok. Biz artık ofise gelip kiralık daire soranlardan yorulduğumuz için kiralık daire bulunamamaktadır yazıp cama astık. Düğün tarihi belli olup hâlâ ev bulamayan tanıdıklarımız var. Normalde öğrenciler 2+1 dairelerde iki kişi kalıyorlardı 1+1 dairelerde daha şimdiden 4-5 kişi kalanları biliyoruz. Artık dairlerde 5’er, 10’ar kişi kalanlar bile olacak. Şu anda çok ciddi yurt problemi de var. Özel bir yurdun sahibi geçen sene yurdunu hizmete açmadı ve bu sene de açmayacağını söyledi. Dolayısıyla öğrencilerin ciddi bir barınma problemi olacak” diye belirtti.

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-7.jpg

‘BOSNA’NIN İMARA AÇILMASI GEREKİYOR’

Kiralık konut sıkıntısının çözülebilmesi için Bosna’nın imara açılması gerektiğinin altını çizen Serdar Karakuş, “Bosna’da şu anda eski imarlarla yapılar yapılmakta, yeni imara izin yok. Bunun nedeni de; Sancak, Yazır ve Beyhekim mahallelerinin dolmasıdır. Oradaki boş alanlar dolmadan Bosna’ya imar verilmelidir. Bosna’da imar verilirse çok hızlı bir şekilde barınma problemi çözülür. Konya’nın diğer alanlarında da kiralık konut sıkıntısı var. Artık öğrenciler ilçelerden, köylerden ev tutup kampüse gelmeyi düşünüyorlar. Serbest piyasa insanların çok büyük sıkıntıya girmesine neden oldu. Örneğin daha önce 2 bin liradan kontrat yenilemişiz ev sahibi geliyor ara zam istiyor. Bosna’da en ucuz üç katlı sobalı 45 yıllık daireler bile 2 bin 500 liradan aşağıya yok. 1+1 eşyalı daireyi 5 bin liraya kiraya verdiğimizi biliyoruz. Bir ay içinde evi boşaltacağını söyleyen kiracı daha evi boşaltmadan kiraya vermiş oluyoruz. Bosna’da kiralık daire sorunu şuradan çıktı: Pandemi döneminde bir sene 25 bin öğrenci mezun oldu. Öteki sene 25 bin öğrenci daha mezun oldu ve yeni öğrenci gelmedi. 50 bin öğrencinin boşalttığı dairelere mülteciler yerleşti. Ev sahipleri de evleri boş kalmasın diye evlerini mültecilere verdiler. Mülteciler evlerde kalabalık kaldıkları için yüksek kira da veriyorlar. Kirayı yükselten, Bosna da kiralık ev sıkıntısına yol açan mültecilerdir” dedi.

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-2.jpeg

‘ARZ TALEP MESELESİ VAR’

Arz talep meselesinden dolayı Konya’da kiralık ev fiyatlarının yüksek olduğunu kaydeden Karakuş, “ Ev sahipleri evleri boş kalmasın diye 600-700 liradan evlerini kiralıyorlardı. Şu anda arz talep meselesi var. Yabancı uyruklu öğrencilerin yüzde 5’i de Bosna’da kalıyor, geri kalanını da sanayide kalan işçiler oluşturuyor. Bosna’da yabancı uyruklu insanların sadece yüzde 5’i yabancı uyruklu öğrencilerdir” diyerek sözlerini tamamladı.

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-1.jpg

KONYA’DA YURT KAPASİTESİ ARTIRILDI!

Konya’daki barınma sorunu, öğrencilerin yurtlara olan ilgisini ise artırdı. Konya’da yurt açığı olmadığını dile getiren Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkilileri, bu sene kapasite artışına gidildiğini de ifade ettiler. Konya Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre; 2022-2023 yılları arasında toplamda 9 bin 89 kapasite artırımına gidildi. Konya merkezde toplam kız öğrenci yurdu kapasitesi 16 bin 941, erkek öğrenci yurdu kapasitesi ise 10 bin 370 olmak üzere toplam yurt kapasitesi 27 bin 311 oldu. Konya’nın taşra ilçelerinde ise toplam kız öğrenci yurdu kapasitesi 4 bin 554’ken, erkek öğrenci yurdu kapasitesi i 4 bin 587’ye yükseldi. Taşra ilçelerdeki toplam yurt kapasitesi 9 bin 141 olarak kayıtlara geçti. Konya genelinde toplam kız öğrenci yurdu kapasitesi 21 bin 495’ken, erkek öğrenci yurdu kapasitesi ise 14 bin 957 oldu. Konya’da toplam öğrenci yurdu kapasitesi ise 36 bin 452 olarak dikkat çekti. 6 bloktan oluşan Şems Tebriz-i Yurt Müdürlüğü bu sene ilk defa öğrenci alarak hizmete açıldı. 5’inci İslami Dayanışma Oyunlarında oyunlar köyü olarak da kullanıldı. Alaaddin Yurtlarından 3 blok ise bu sene ilk defa öğrenci alacak. Tahir Büyükkörükçü Yurt Müdürlüğü’nde ve Mevlana Yurt Müdürlüğü’nde de 3 blok bu yıl hizmete açıldı. Bunlarla birlikte Konya’da yedekte öğrenci kalmaması bekleniyor.

• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-8.jpg

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-4.jpeg

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-5.jpeg

konyada-kiralik-ev-kalmadi-yurtlar-revacta-5.jpg

 Muhabir