• Haberler
  • Konya
  • Konya'da meydan uğruna yıkılan türbe, zamana direnen cami!

Konya'da meydan uğruna yıkılan türbe, zamana direnen cami!

Konya Anıt Meydanı'nda yer alan Anber Reis Cami, 1927 yılında meydanı genişletmek için yıkılan türbesine rağmen geçmişi ve mimarisiyle bugün hala zamana direnen bir tarihi miras olarak ayakta duruyor.

Konya’nın Meram ilçesinde, Anıt Meydanı’nda yer alan Anber Reis (Feridiye) Cami, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini bir arada taşıyan önemli tarihi yapılardan biri olarak dikkat çekiyor. Şeyh Sadrettin Mahallesi, Ferit Paşa Caddesi üzerindeki cami, bugün de ibadete açık durumda.

meram-anber-reis-feridiye-camii-5.png

1927’DE YIKTIRILDI

Caminin banisi olarak bilinen Şerafeddin Anber, II. Kılıçarslan döneminde saray ağaları arasında yer alıyordu. Türbesi, 1927 yılında meydanı genişletme çalışmaları bahanesiyle yıkıldı. Türbeye ait kitabe ise günümüzde Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi’nde korunuyor.

meram-anber-reis-feridiye-camii-4.png

Türbenin yanında bulunan ve Şehabeddin Anber tarafından yaptırılan ilk cami zamanla harap oldu. Yapı, 1911 yılında dönemin Konya Valisi Arifi Paşa tarafından yeniden inşa ettirildi. Camiye geçmişte birçok vakıf tahsis edildiği, özellikle Turgutoğullarından Pir Hüseyin Bey’in 1422 yılında önemli vakıflar kurduğu biliniyor.

meram-anber-reis-feridiye-camii-2.png

KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Dikdörtgen planlı cami, kuzey-güney doğrultusunda uzanıyor. Kuzeyinde son cemaat yeri, kuzeydoğusunda ise minaresi bulunuyor. Kare kaideli, silindirik gövdeli minare sade mimarisiyle öne çıkıyor. Son cemaat yerinden sivri kemerli bir kapıyla girilen harim, iç mekânda çokgen formlu metal ayaklarla üç sahına ayrılmış durumda.

meram-anber-reis-feridiye-camii-3.png

Selçuklu döneminde temelleri atılan, Osmanlı döneminde yeniden inşa edilen Anber Reis Camii, özellikle 20’nci yüzyılın önemli turkuaz çinileriyle Konya’nın mimari mirası içinde özel bir yere sahip bulunuyor.

Bakmadan Geçme