Konya'da mutlaka gezip görülmesi gereken yerler

Türkiye'nin turizm kentleri arasında ilk sıralarda yer alan Konya'da başta Mevlana Müzesi olmak üzere binlerce tarihi ve doğal güzellikleri olan mekanlar her yıl on binlerce turisti ağırlıyor. Peki Konya'da mutlaka gezip görülmesi gereken yerler neresi? Sizler için derecelendirilmiş şekilde Konya'da görülmesi gereken yerleri derledik.
Konya'da mutlaka gezip görülmesi gereken yerler

Konya'da turizmin hemen her çeşidi için potansiyel bulunmaktadır. Konya, İnanç ve Kultür Turizmi, Kongre ve Fuar Turizmi, Sağlık ve Termal Turizm ile Doğa ve Spor Turizmine hitap edecek çok sayıda varlığa sahiptir.

Konya Gezilecek Yerler

Özellikle de şehir dışından gelip havaalanına iniş yapıyorsanız Konya'dan araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bu sayede Konya'da bir gün kalacaksanız tarihi şehir merkezini gezebilir, daha çok vaktiniz varsa yakın ve uzak mesafedeki kültür ve turizm varlıklarımızı ziyaret edebilir, keyifli vakit geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılırken Konya'yı anımsatacak hediyelik eşya ve el sanatları ürünleri alabilir ayrıca geziniz sırasında Konya mutfağını deneyimleme imkânına kavuşabilirsiniz.

Konya'nın tarihî kent merkezinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca Konya'nın ticari hayatının merkezi olan ve Romalılardan Selçuklulara, Osmanlıdan günümüze binlerce yıllık geçmişe sahip tarihi çarşısı "Bedesten" yeniden ihya edilmiştir. 180 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilen projede 2.687 adet dükkân biriminde düzenleme yapılmıştır.

Mevlâna Müzesi'nden başlayıp tekrar Mevlâna Müzesinde bitecek yürüyerek gezilebilecek ve yarım gün sürebilecek bir gezinti güzergâhı şu şekilde gerçekleştirilebilir.

Mevlâna Müzesi, İstiklâl Harbi Şehitleri Müzesi, Selimiye Camii, Şemsi Tebrizî Camii ve Türbesi, Karatay Çini Eserler Müzesi, İnce Minare Taş ve Ahşap Eserler Müzesi, Alâeddin Tepesi, Alâeddin Camii ve Sultanlar Türbesi, İplikçi Camii, Bedesten, Kapu Camii ve tekrar Mevlâna Müzesi.

Ayrıca gene şehir merkezinde ve birbirlerine çok yakın mesafede bulunan Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Sahib Ata Vakıf Müzesi için de vakit ayrılarak çok önemli arkeolojik ve etnografik eserler ziyaret edilebilir.

Konya şehir merkezine yakın mesafede ise Sille, Çatalhöyük Neolitik Kenti ve Kilistra gezilebilir.

Beyşehir ilçesinde hem tarih, hem doğa, hem de gastronomi açısından çeşitli gezgin profiline hitap edebilecek potansiyel mevcuttur.

MEVLANA MÜZESİ

Konya gezilecek yerler listesinin başında tabi ki de ilk önce Mevlana Türbesi yer almalıdır. Konya’nın adeta simgesi haline gelen Mevlana Türbesi hem yerli hem de yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bir yer haline gelmiştir. Mevlana Müzesi’nin içerisinde derviş hücreleri, matbah, Hürrem Paşa Türbesi, Üçler Mezarlığı, Hamuşan Kapısı, Sinan Paşa ve Fatma Hatun Türbeleri yer almaktadır. Şeb-i Arus havuzu ya da selsebil isimli çeşme de türbeyi ziyaret eden turistlerin ilgisini çekmektedir.

ALAADDİN TEPESİ

Konya’da ziyaret etmeniz gereken bir diğer yer ise Alaeddin Tepesi’dir. Şehrin merkezinde yer alan bu eşsiz tepe, Konya’nın en yüksek tepesi olarak bilinmektedir. Selçuklu ilçesinde yer alan Alaeddin Tepesi, özellikle yaz aylarında pek çok kişinin ziyaret ettiği tepe, Alaeddin Camii’ne de ev sahipliği yapmaktadır. Tepe, halk tarafından mesir alanı olarak kullanılmaktadır.

KARATAY MÜZESİ

Konya’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklemeniz gereken bir diğer yerdir Konya’nın tarihi yapılarından bir tanesi olan Karatay Müzesi, Selçuklu Dönemi’nin mimarisini günümüze taşıyor.

Konya’nın Karatay ilçesinde yer alan bu eşsiz medrese Çini Eserler Müzesi olarak da bilinmektedir.

Siz de Selçuklu mimarisini yakından görmek için Karatay Medresesi’ni mutlaka ziyaret edin.

İNCE MİNARELİ MEDRESESİ

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alan İnce Minareli Medrese, 1264 yılında Selçuklu Sultanı II.İzzeddin Kaykavus tarafından Vezir Sahip Ata Fahrettin’e yaptırılmıştır. İnce Minareli Medrese, Selçuklu Devleti sanatını ve eğitim hayatını anlatan en güzel ve nadir eserlerden bir tanesidir. Konya’ya gelenlerin kesin görülmesi gerekenler sıralamasında önlerde gelen Medreseye girişler ücretlidir. Müzekart ile girişler mevcuttur.

SELİMİYE CAMİİ

Konya’nın en ünlü camilerinden biri olan Selimiye Camii’nin yapımına, Kanuni Sultan Süleyman

Dönemi’nde başlanmış olup II.Selim döneminde tamamlanmıştır. Konya’nın merkezinde yer alan

camiinin sağında ise Mevlana Türbesi yer almaktadır. Tek şerefeli iki minaresi ve kesme taş işçiliği

Konya’da mutlaka görülmesi gereken dini yapılardan bir tanesidir.

Konya’ya gelenler Mevlana Müzesini ziyaret ettikten sonra hemen yanında bulunan bu camiyi de ziyaret etmelerinde fayda vardır.

ATATÜRK EVİ

Konya Atatürk Evi Müzesi, 1928 yılında Konyalıların Atatürk’e hediye ettikleri evdir. Atatürk Evi, günümüzde ise bir müze olarak hizmetlerine devam etmektedir.

MERAM BAĞLARI

Meram Son durak olarak da geçen Meram Bağları, ünlü Meram’ın en güzel yerlerinden bir tanesidir. Konya gezisinden sonra dinlenip huzur bulunacak mekanların başında geliyor.

SİLLE

Antik Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’nın tüm izlerinin bulunduğu Sille Köyü, Konya’nın en tarihi ve güzel yerlerinden bir tanesidir. Burada bulanan kiliseler, mağara mezarları, türk hamamları ve daha niceleriyle tarih kokan bu köyün görülmeden gidilmemesi geriyor.

KİLİSTRA ANTİK KENTİ

Konya'nın 45 kilometre güney-batısında, Meram ilçesine bağlı Hatunsaray (Lystra) Beldesi Gökyurt Köyü içerisindedir.

Helenistik ve Roma dönemlerinde yoğun yerleşime sahne olan ve Erken Hristiyanlık Dönemi'nde hızla büyüyen Kilistra (MS VI.-XIII. yüzyıl) zamanla Kapadokya benzeri bir mimarî dokuya kavuşmuştur.

Kilistra Antik Kenti, tarihî Kral Yolu (Via Sebaste) üzerinde yer alır. Stratejik öneme sahip olan Lystra, Roma İmparatorluğu'nun güney uçlarında İmparator Augustus tarafından askerî koloni yapılan beş merkezden biridir. Aynı dönemde Anadolu'yu gezen (MS 49-56) Aziz Paulus ve Barnabas’ın yeni vaz’ettikleri dine Lystra halkının çoğunluğu katılmıştır. Kilisra’yı gezenler buranın ne derece güzel ve etkileyici olduğunu anlatır.

NASREDDİN HOCA VE AKŞEHİR

Türk Mizah tarihinin ilk örneği olan Nasreddin Hoca’nın memleketinin Akşehir olduğunu biliyor muydunuz. Konya’ya gelenlerin kesin görmesi gereken yerlerin başında Konya Akşehir ve Nasrettin Hoca’nın eserleri olmalı.

Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alıyor. Yıl boyunca ziyaretçilerin kullanımına açık olan türbe, 12 köşeli ve külah çatısı ile son derece ilgi çekici bir yerdir. Nasreddin Hoca Türbesi’nin eski yapısından geriye gelen ana türbenin içerisinde mermer sanduka ve bu sandukanın başında

tersten yazılı ölüm tarihi yer almaktadır. Bu tarih ve sanduka mizah ustası ve filozof olarak bilinen Nasreddin Hoca’nın hayatını simgelemektedir. Siz de Konya ziyaretinizde Nasreddin Hoca’nın türbesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

MEKE GÖLÜ, ACI GÖL, KARAPINAR ÇÖLÜ ve OBRUKLAR

Türkiye’nin en kurak yerlerinin başında gelen Karapınar’da 2 muhteşem göl bulunuyor. Bunlardan birisi dünyanın nazar boncuğu Meke Gölü, Diğeri ise Acı Göl’dür. Bunun yanında Karapınar’ın doğu tarafındaki kumullar ve çölleşmiş araziler de mutla görülmesi gerekiyor. bunun yanında 3 bine yaklaşan obruklar kesin görülmesi gereken yerlerden oluyor.

BEYŞEHİR GÖLÜ

Konya’da deniz ama denizin yavrusu var diyebiliriz. Konya’nın ilçesinin ismini alan Beyşehir Gölü hem tatlı suyuyla hem bereketiyle hem de yüzmek için yapılan sahilleriyle denizi aratmayan özelliklere sahip. Bunun yanında muhteşem doğa güzellikleri ve hayvan çeşitleriyle Beyşehir Gölü mutlaka görülmeli ve detaylı gezilmeli.

Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü, zengin bitki örtüsü ve doğal güzellikleri ile Konya’ya gelen pek çok kişinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Kamp yapabileceğiniz alanlarda bulunan Beyşehir Gölü Milli Parkı’nı ziyaret ederek şehrin gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaşabilirsiniz.

YERKÖPRÜ ŞELALESİ

Yerköprü coğrafyası ve doğal güzellikleri ile şehre gelen turistleri kendine hayran bırakıyor.

Konya’nın Hadım ilçesinde yer alan Yerköprü Şelalesi, ziyaretçilerine adeta görsel bir şovsunuyor. Yerköprü Şelalesi Göksu Nehri’nin de üzerinde yer alıyor. Siz de bu eşsiz doğa harikasını mutlaka ziyaret etmelisiniz.

İSTİKLAL HARBİ VE ŞEHİTLİĞİ

Konya’dan şehit düşen askerlerin ölümsüzleştiği müzede, yeni nesillere tarihi anlatmak amacıyla yerleştirilmiş figür ve maketler sergileniyor. Bu eserler ile Kurtuluş Savaşı, Çanakkale Savaşı ve savaş sonrası Konya’da yaşanan hayatı anlatılıyor

JAPON PARKI

Konya’nın en ünlü parklarından biri olan Kyoto Japon Parkı hem turistlerin hem de yerli halkın ilgisini çeken son derece harika bir parktır.

Tamamen Japon kültürünü yansıtan bir yapıya sahip olan park içerisinde büyük Japon balıklarının yer aldığı bir yapay göl bulunur. Hayatınızda görmediğiniz büyüklükte Japon balıklarına rastlayacağınız parkta Japon yemeklerinden biri olan suşinin tadına da bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra dilerseniz kafe ve restoran kısmında oturabilir dilerseniz park kısmında oturabilirsiniz.

KONYA TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ

Konya’nın en güzel yerlerinden biri olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, içerisinde onlarca kelebek türünün yer aldığı eşsiz bir yerdir. Egzotik bitkiler ve kelebek çeşitleri ile hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çeken bahçeyi Konya ziyaretiniz sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.

80 BİNDE DEVRİ ALEM PARKI

Konya’nın Meram ilçesinde yer alan 80 Binde Devri Alem Parkı özellikle çocukların son derece ilgisini çekmektedir. Birbirinden farklı hayvanların, tarihi mekanların, camilerin ve çizgi film karakterlerinin minyatürünün bulunduğu park hem halk hem de turistler tarafından büyük bir ilgi ile ziyaret edilmektedir. Özellikle devasa dinazorların olduğu bölgenin yoğun bir şekilde ilgi gördüğünü ifade edebiliriz.

KONYA BİLİM MERKEZİ

Konya gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken bir diğer yer ise Konya Bilim Merkezidir. Tematik atölyeler, dünyamız sergisi, vücudumuz sergisi, evrenimiz sergisi, bilimin sultanları gibi pek çok sergisi ve görülecek yerleri olan Bilim Merkezi özellikle çocuklar için son derece faydalı bir yerdir. Konya ziyaretiniz sırasında Konya Bilim Merkezi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

ÇATALHÖYÜK NEOLİTİK KENTİ

Konya’da görülmesi gereken yerlerde bir tanesi de Çatalhöyük Neolitik Kenti’dir. Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, ilçeye 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yükseltili bir yapıya sahip olması nedeni ile çatal olarak anılmaktadır.

Tüm dünyanın yakından bildiği ve takip ettiği bir yer olan Çatalhöyük Neolitik Kenti, tarihe ışık tutan bir yapıya sahiptir

Bunların yanında Konya’da sayıp bitiremeyeceğiz onlarca tarihi ve doğal güzellikleri olan yer bulunuyor.

Bunlardan en başlıca olanları liste halinde şunlar:

Hz. Mevlâna Türbe ve Müzesi

Şems-i Tebrîzî Câmii ve Türbesi

Şeyh Sadreddin-i Konevî Câmii ve Türbesi

Ateşbâz-ı Velî Türbesi

Kilistra (Kilise ve Şapel)

Sille (Tarihî Câmii ve Kiliseler)

Seyyid Mahmud Hayranî Türbesi (Akşehir)

Seyyid Harun Veli Külliyesi (Seydişehir)

Ebu Said Muhammed Hadimî Türbesi (Hadim)

Handevî Kandevî Zâviyesi ve Türbesi (Ilgın)

Çatalhöyük Neolitik Kenti (Çumra)

Boncuklu Höyük (Çumra)

Karahöyük (Meram)

İvriz Hitit Kaya Anıtı (Halkapınar)

Kilistra (Meram)

Sille (Selçuklu)

Eflatunpınar Hitit Su Anıtı (Beyşehir)

Fasıllar Hitit Anıtı (Beyşehir)

Yalburt Anıtı (Ilgın)

Vasada Antik Kenti (Seydişehir)

Zengibar Kalesi (Bozkır)

Obruk Hanı (Karatay)

Zazadin Hanı (Selçuklu)

Horozlu Han (Selçuklu)

Kızılören Hanı (Meram)

Dokuzun Hanı (Selçuklu)

Kadın Hanı (Kadınhanı)

Pamukçu Han (Meram)

Eli Kesik Han (Derbent)

Zalmanda Hanı (Altınekin

Zıvarık Hanı (Altınekin)

Belbaşı Hanı (Akören)

Mevlâna Türbe ve Müzesi (Karatay)

Sahibata Müze ve Külliyesi (Meram)

Karatay Medrese ve Müzesi (Selçuklu)

İnce Minareli Medrese ve Müzesi (Selçuklu)

Sahip Ata Vakıf Müzesi

Sahip Ata Camii ve Külliyesi

Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü

Yusufağa Kütüphanesi (Yazma Eserler)

A.R. İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi (Karatay)

İstiklâl Harbi Şehitliği (Karatay)

İplikçi Câmii (Karatay)

Şerafeddin Câmii (Karatay)

Şeyh Sadreddin Konevî Câmii ve Türbesi (Meram)

Alâaddin Câmii (Selçuklu)

Ali Gav Medresesi (Karatay)

Alâaddin Köşkü (Karatay)

Kubad Abad Saray Sitesi (Beyşehir)

Eşrefoğlu Câmii ve Külliyesi (Beyşehir)

Kentsel Sit Alanı (Beyşehir)

Köşk Câmii (Hüyük)

Hisarlık Câmii (Bozkır)

Kapu Câmii (Karatay)

Aziziye Câmii (Karatay)

Selimiye Câmii (Karatay)

Piri Mehmed Paşa Külliyesi (Karatay)

Lala Mustafa Paşa Külliyesi (Ilgın)

Ulu Câmii (Doğanhisar)

Batı Cephesi Karargâhı Müzesi (Akşehir)

Ereğli Müzesi

Seyid Harun Velî Câmii (Seydişehir)

Sultan Selim Külliyesi (Karapınar)

Ereğli Ulu Camii

Rüstem Paşa Kervansarayı (Ereğli)

Akşehir Taş Medrese

Akşehir İmaret Camii

Akşehir Kileci Mescidi

Akşehir Seyid Mahmut Hayranî Türbesi

Akşehir Nasreddin Hoca Türbesi

Sırçalı Medrese (Meram)

Beyhekim Mescidi (Meram)

Hoca Hasan Mescidi

Taş Mescit

Selçuklu Sultanları Türbesi (Karatay)

Gömeç Hatun Türbesi (Selçuklu)

Şeyh Şucaaddin Türbesi (Selçuklu)

Evhadeddin Kirmanî Türbesi (Selçuklu)

Şeyh Halilî Türbesi (Selçuklu)

Cennet Çukuru (Musalla Mezarlığı)

Üçler Mezarlığı (Karatay)

Etiketler :