Konya’da ortalamaların üzerine çıkacak! Bu işe çiftçiler çok sevinecek

Hava Tahmincisi Kuttusi Demir, Konya’da beklenen hava sıcaklıkları ve yağışlar için değerlendirmelerde bulundu. Demir, “Konya’da ve Türkiye genelinde ortalamanın üzerinde yağışlar bekliyorum. Aralık veya ocak ayı sonuna kadar da Konya’da baraj kapakları açılabilir.” dedi.
Konya’da ortalamaların üzerine çıkacak! Bu işe çiftçiler çok sevinecek

Amatör Hava Tahmincisi Kuttusi Demir, ekim ayı ve ilerleyen aylar için yağış tahminlerinde bulundu. Yüksek basınç etkisinin başladığını dile getiren Demir, “Yüksek basınç etkisine girdik. Geçen yıl kasım ayında başladı ve ocak sonuna kadar devam etmişti. Bu yıl da önümüzdeki 10 ile 20 gün arasında olması bekleniyor. Ay sonuna kadar sarkabilir.” sözlerine yer verdi.

kuttusi-demir-001.jpg

‘GÜZEL YAĞIŞLAR ALDIK’

Demir, yağışları şu şekilde değerlendirdi; “Biz zaten Konya olarak birkaç nokta hariç Eylül yağışını öncesinden bol bol aldık. Örneğin Tuzlukçu 101 kilogram yağış aldı. Alansal olarak güzel yağışlar aldık. Aylık olarak bir hesaplama yapılırsa eylül kurtuldu. Sadece şehir merkezinin bir bölümü, Çumra’nın bir kısmı, Karapınar az yağış aldı.”

hava-durumu-2.jpg

‘ORTALAMANIN ÜZERİNDE YAĞIŞ OLACAK’

Türkiye’nin ortalamanın üzerinde yağış alacağını ifade eden Demir, “Ekim ayıyla birlikte kasım, aralık, ocak ve hatta bahar dönemi uzun periyotlu, bol yağışlı bir dönem geçireceğiz. Uzun vade verileri bu şekilde. 2023-2024 su yılında Konya’da ve Türkiye genelinde ortalamanın üzerinde yağışlar bekliyorum. Sıcaklıklar da ortalamaların üzerinde olacak. Sabahları üşütür ama gündüz daha sıcak olur. Tüm uzun vade verileri yağışlı geçeceği şeklinde geliyor. Aralık veya Ocak sonuna kadar da Konya’da baraj kapakları açılabilir.” diye aktardı.

hava-durumu-1.jpeg

‘EL NİNO BELİRLEYİCİ OLACAK’

El Nino durumlarından bahseden Demir, “El Nino dediğimiz bir durum var. Bu El Nino, süper El Ninoya dönerse deniz suyu sıcaklıkları ortalamanın 3 buçuk derece üzerine çıkıyor. Bu da rüzgarların etkisiyle Avrasya’ya, Avrupa’ya bol bol sıcak hava ve nem üfleyeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla daha çok yağış oluşma potansiyeli taşıyor. Sıcak havada üflediği için beklenilen sıcaklıklar daha fazla oluyor. Eğer süper El Nino olursa beklenti daha yüksek olduğu için örneğin Konya merkeze yağmur yağarken, Derbent’e metrelik kar yağabilir. Bu şekilde bir sıkıntı yaşanabilir. Güçlü El Nino kalırsa bol kar yağışlı, gerekli soğuk ortamasıyla bir dönem geçer.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :