Konya'da paralel işgale gecikmeli karar!
Meram'da bir sokağın 2012 yılında FETÖ'ye ait Özel Abdullah Aymaz Okulu tarafından hukuksuz bir şekilde işgal edilmesi ile ilgili hukuk mücadelesi geçtiğimiz ay sonuçlandı.
Meram’da bir sokağın 2012 yılında FETÖ’ye ait Özel Abdullah Aymaz Okulu tarafından hukuksuz bir şekilde işgal edilmesi ile ilgili hukuk mücadelesi geçtiğimiz ay sonuçlandı. 2014 yılında Yeni Haber’in de manşetine taşıdığı o hukuk mücadelesinde, Danıştay, sokağın işgal edildiği hükmüne vardı.
Meram’a bağlı Yunus Emre Mahallesi’ndeki sokağın işgali ile 2012 yılında başlayan mücadele, geçtiğimiz günlerde sonlandı. FETÖ’cü Merve Eğitim Kurumları’na ait olan Özel Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’nun bahçesine dahil edilen sokakla ilgili olarak, aradan geçen 6 yıllık süreçte her hangi bir şekilde gelişme kaydedilememişti. FETÖ’nün yargı içindeki militanlarının da etkisiyle, mahkeme sonuçları, özellikle 15 Temmuz sürecine kadar yargıda hücrelenen FETÖ elemanlarının istediği gibi sonuçlandı. Yargı bu konuyla ilgili 6 yıl boyunca kılını kıpırdatmazken, 15 Temmuz darbesinin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra, 27.11.2017 tarihinde davacı Mehmet Karabulut’u haklı buldu.
DAVA 6 YIL SÜRDÜ
Yerel mahkeme, Mehmet Karabulut’un şikayeti üzerine 2012 yılında başlattığı davaya, müdahil olarak Meram Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da dahil etti. FETÖ’ye ait olan özel okul aleyhine dava açan Mehmet Karabulut, 27 Aralık 2013’de yerel mahkemenin verdiği kararla davayı kaybetti. Ayrıca, davanın masrafları da icra yoluyla 12.03.2014’te Karabulut’tan tanzim edildi. Mahkeme kararının temyize gönderilmesi üzerine, Danıştay 6. Dairesi 28.04.2014 tarihinde, Karabulut’un yaptığı yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Karabulut, 24.08.2016 tarihinde karara yeniden itiraz etti. Kararı inceleyen Danıştay 6. Dairesi, 27.11.2017 tarihinde bu defa, kamu kurumlarının, bu tür değişikliklerde kamu yararı ve kamu işletmeleri adına işlem yapabileceği, özel mülkiyetler için bu şeklide karar alamayacağı konusunda görüş bildirerek yerel mahkemenin 2013 yılında aldığı o kararı bozdu. Danıştay, dava konusu kararın iptalini talep ederek, yerel mahkemeden bu karara uymasını istedi. Davanın yerel mahkemede yeniden görülmesi için gerekli olan karar düzeltme süreci beklenirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu davada müdahil olarak isminin geçmemesini mahkemeden talep etti ve dava yeniden uzadı. Şimdi, yerel mahkemenin vereceği karar bekleniyor. Öte yandan, 15 Temmuz Darbesi’nin ardından kayyım atanan Özel Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’nun yerinde şimdi; 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin kaderini değiştiren, Şehit Ömer Halis Demir İmam Hatip Ortaokulu bulunuyor. Kararın ne olacağı ise merak konusu.
2014 YILINDA MANŞETE TAŞIMIŞTIK
2012 yılında, Meram İlçesi’ne bağlı Yunus Emre Mahallesi’nde bulunan 8 metre genişliğindeki yol, Meram Belediyesi’nin yaptığı plan tadilatının neticesinde, Meram Belediye Meclisi’nin kararı ve Konya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de onayıyla, Paralel Yapı’ya ait olan Özel Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’nun bahçesine katılarak kapatılmıştı. Bu konuda kendilerine hiçbir bildirim yapılmadan karar alınmasına kızan mahalleli, soluğu önce belediyede, ardından da mahkemede almıştı. Meram Belediyesi’nin 6 Temmuz 2012 tarihli kararıyla, vatandaşın yaptığı bu itiraz reddedilmiş ve Yunus Emre Mahallesi’ndeki o sokak, Özel Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’nun bahçesi olarak kayıtlara geçmişti. Mahalle sakinlerinden Mehmet Karabulut, Meram Belediyesi’nin bu kararı üzerine, 2012 yılında mahalleli adına hukuk mücadelesi başlatmıştı. Yeni Haber Gazetesi de, 18 Temmuz 2014 yılında konuyu “Paralel İşgal” manşetiyle gündeme taşımıştı.
“KAMU YARARI GÜDÜLMESİ GEREKİYOR”
İmar yönetmeliğinde, özel şahıs ve kurumlara, kamu ile ilgili her hangi bir yer verilemeyeceği kararının olmasına rağmen, yerel mahkemelerin, sokağın okulun bahçesine katılması yönünde karar verdiğini hatırlatan davacı avukatı, “Birincisi bu özel okul, kamuya ait olmayan bir kurum olmasına rağmen, kamu arazisini işgal etmesi bir suçtur. İkincisi 17-25 Aralık’tan sonra da bu okul o zamanki adıyla Paralel Yapı, FETÖ’ye ait bir okuldu. Bu kararın hızlı bir şekilde alınması gerekiyordu. Davacı avukatı olarak konuyu mahkemelere bildirmemize rağmen, herhangi bir gelişme olmadı. Dava 6 yıl sürdü” dedi. Davacı Mehmet Karabulut’un avukatı, kamu kurumlarının, imar tadilat planında değişiklik yapma hakkına sahip olduğunu söylerken, bu tür değişikliklerde kamu yararı ve kamu işletmeleri adına işlem yapılabileceğini, özel mülkiyetler için bu şeklide karar alınamayacağı konusunda görüş bildirdi. Davacının avukatı ayrıca, imar tadilat planında bu şekilde bir yol istimlak işlemi yapıldıktan sonra da, o kamu kurumunun başka bir bölgeden aynı özelliklerde alanı kamuya devretmesi gerektiğini de hatırlatarak, “Özel bir işletme olan Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu, bu özelliklere sahip değil. Yönetmeliğe göre, sosyal ve teknik altyapıya ayrılan alanlarda; kaldırma, küçültme ya da yerini değiştirme türünde yapılan değişikliklerin ‘zorunlu hallere’ dayanması gerekiyor. Sosyal ve teknik altyapıda plan değişikliği yapılması durumunda, değişiklik ne olursa olsun Belediye Meclis kararlarının gerekçelerinde, değişikliği zorunlu kılan nedenlerin açıklanması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.
SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER
Bakmadan Geçme