Konya’da şırınga çikolataya geçit yok!

Ankara ve Diyarbakır'da iki çocuğun şırınga şeklindeki çikolata kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybetmesi üzerine Konya Tarım İl Müdürlüğü ekipleri de kantinlerde ve okul çevrelerinde denetimleri sıklaştırdı. Konya’da 200 bölgede denetim yapılırken, kantinlerde benzer ürüne rastlanmadı.
Konya’da şırınga çikolataya geçit yok!

Konya Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin kantinlerde ve okul çevrelerinde denetimlerini sıklaştırdığı bilgisine ulaşıldı. Konya Tarım İl Müdürlüğü Yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2 çocuğun ölümüne neden olan şırınga çikolatanın Konya’da da satıldığının tespit edildiği ama herhangi bir ölüm ya da vakasının olmadığı öğrenildi.

ÇİKOLATA ŞEKLİNDEKİ ÜRÜNLERİN KANTİNLERDE SATIŞI YASAK

Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre; çikolata ürünleri, kızartmalı ürünler, kolalar, asitli gıdalar gibi ürünler, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulan Okul Beslenme Komitesi tarafından yasaklanmış durumda. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili denetimlerini sürdürüyor. Konya Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin özellikle ilkokul çevrelerinde denetimlerini artırdığı bilgisine ulaşıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de kendi bünyesinde konuyla ilgili denetimleri yapmaya devam ettiği öğrenildi.

konyada-siringaya-gecit-yok-8.jpg

KONYA’DA 200 BÖLGEDE DENETİM YAPILDI

Konya Tarım İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Konya’da şimdiye kadar 200 bölgede denetimler yapıldı. Bazı bölgelerde ise denetimler yapılmaya devam ediyor. Bu denetimler sonucunda Konya’da hiçbir kantinde şırıngalı çikolata ürününe rastlanmadığı bilgisine ulaşıldı. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgi bütün önlemleri aldıklarını, ürünün satışının engellendiği ve denetimlerin sistem üzerinden an be an takip edildiği bilgisini verdiler.

konyada-sinirngaya-gecit-yok-4.jpg

‘DÖRT BÖLGEDE ŞIRINGA ÇİKOLATA TESPİT EDİLDİ’

Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre Konya’da okul kantinlerinde değil de, okul çevresinde dört bölgede şırınga çikolata satılan yer tespit edildi. Yapılan denetimlerde, her bir paketin içerisinde 10-15 tane ürüne rastlandığı, toplam 80-100 adet civarında bir ürüne de el koyulduğu bilgisine ulaşıldı. Konya Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri konuyla alakalı olarak Konya kantinci esnafının çok bilinçli hareket ettiğini ifade ederek, kantincilerin bu ürünleri satmadıkları gibi kendi aralarında da hemen birliktelik kurduklarını belirttiler. Öte yandan, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nın önemli bir karar alması bekleniyor.

konyada-siringaya-gecit-yok-2.jpg

‘YÖNETMELİKLERE VE GENELGELERE UYUYORUZ’

Şırınga tarzı ürünlere Konya’daki kantinlerde hiç rastlamadıklarını ifade eden Konya Kantinciler Esnaf Derneği Başkanı Ethem Tartan, “Hayatını kaybeden iki yavrumuza Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı dileriz keşke bu olaylar olmasaydı. Ve bu olaylar hiç yaşanmamış olsaydı. Yavrularımız da hayatta olsaydı ama maalesef bu olay yaşanmış iki yavrumuzu hayattan koparmıştır. 80 milyon nüfusu olan bir Türkiye’de iki kişinin yaptığı hatayı bütün Türkiye’deki kantincilere mal etmemiz imkansızdır. Kaldı ki Konya’daki kantinlerimizde böyle ürünlere hiç rastlamadım. Dinen ve vicdanen de böyle merdiven altı tabir edilen ürünleri satmamız hiçbir zaman doğru değildir. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yayınlanan yönetmelik doğrultusunda neyin satılıp neyin satılmayacağı bellidir. Elimizden geldiği kadar yönetmeliklere, genelgelere uyuyor ve bu doğrultuda satışlarımızı yapıyoruz” dedi.

konyada-sinirngaya-gecit-yok-5.jpg

‘OKUL ÇEVRESİNE DİKKAT!’

Bu tarz ürünlerin okul çevresindeki işletmelerde satıldığını dile getiren Tartan, “Yalnız benim düşüncem;  Tarım Köy İşleri Bakanlığı bunlara nasıl izin veriyor?  Her önüne gelen bu tür gıdaları nasıl satıyor? Nasıl izin alıyor? Burada devletimiz bir çare bulmak zorundadır. Okulların ders saatlerinde ve teneffüs aralarında okul çevrelerinde mantar gibi biten seyyar satıcılar tarafından bu ürünlerin birçok örneği satılmaktadır. Ayrıca bu tür ürünler okul civarındaki bakkalda, marketlerde de satılmakta ve öğrenciler rahatlıkla alıp tüketmektedir. Evet biz de kantinlerimizde satmıyoruz ama okul çevresindeki bu yerlerden bu ürünler alınıyor ve tüketiliyor devletimizin bu tür olaylara acil bir çözüm bulması lazım” şeklinde konuştu.

konyada-siringaya-gecit-yok-7.jpg

‘HER YÖNÜMÜZLE DENETLENİYORUZ’

Kantinlerin; okul yönetimi, belediye, Tarım İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü gibi kuruluşlarca her yönüyle denetlendiğini ifade eden Tartan, “Hizmetimizi hijyen ortamda yapıyoruz fakat bir bakkal, bir market bir seyyar, satıcı da bizler kadar denetlenmiyor. Bunlar için acil bir önlem almak zorundayız yoksa çok canlarımız yanacak, yazık olacak. Başka canlar yanmasın, başka acılar yaşanmasın ‘Keşke şu önlemleri alsaydık’ demeden önce, devletimiz okul çevresine mutlaka bir el atmalıdır. Gerekli önlemler alınmalıdır. Ne olur başka canlar gitmesin. Kantinlerimizde logolu ürünler satılacaktı, ertelendi. Devletimiz aldığı kararın arkasında dursaydı, bu logolu ürünler düzenlenmiş olsaydı ve biz de kantinlerde devletimizin önerdiği ürünleri satmış olsaydık ne böyle ucuz bir ürün satılacaktı ne de bu işler olacaktı” ifadelerini kullandı.

konyada-siringaya-gecit-yok-3.jpg

•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ