Konya’da sırrı çözülemeyen yer! Buradaki sopa ağrıları yok ediyor

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan tekkenin sırrı çözülemiyor. İnanışa göre tekke içerisinde bulunan demir sopayla masaj yapan vatandaşların ağrıları gidiyordu.
Konya’da sırrı çözülemeyen yer! Buradaki sopa ağrıları yok ediyor

Konya’da Meram ilçesine bağlı Yatağan Mahallesi’nde yer alman Ahmet Mürsel Tekkesi, hastalara şifa oluyordu. Son yıllarda onarım gören tekkenin eski hali şöyle: Tekke yapısı, çamur harçlı, moloz taş duvarlı, toprak damlı, çatılıdır. Yayınlarda 1940 yıllarında çatısının söküldüğü ve tekrar yapıldığı belirtiliyor.

yatagan-seyh-ahmet-2-001.jpg

BİR DİZİ TOPRAK SANDUKA BULUNUYOR

Bu hâliyle XX. yüzyılın başlarına tarihlendirilebilir. Tekkeye doğu cephesinin kuzey köşesinden girilir. İçeride doğu tarafta bir çamur sanduka, güneybatı köşede Ahmet Mürsel’in sandukası batı duvarı boyunca bir dizi toprak sanduka vardır.

1-bka0572.jpg

Ahmet Mürsel’in sandukası yüksek ve taştan yapılmış, kireçle sıvanmıştır. Başlık ve ayak taşında kitabe yoktur. Eskiden burada Ahmet Mürsel’e atfedilen kargı, topuz gibi tekke eşyası, yakındaki köy odasına konularak tekkeye ait bazı belge ve kitaplarla müze yapılmıştır.

ekran-goruntusu-2024-02-12-174116.png

AĞRILARI GİDERDİĞİNE İNANILIYOR

Bu yapı esasen bir türbe olmasına rağmen “tekke” diye meşhur olmasının sebebi, halk hekimliğinde sınanmış bir yer olmasından kaynaklanmaktadır. Şöyle ki: Eskiden, burada bulunan 69 cm boyundaki demir sopanın vücut ağrılarını giderdiği inancıyla, ziyaretçiler tarafından bu sopa vücut üzerinde gezdirilerek masaj yapılırdı.

seyh-ahmet-mursel.jpeg

 Muhabir