Konya’da son 10 yılda yaklaşık 60 kişi boğularak hayatını kaybetti…’İhmaliniz sonunuz olmasın!’

Konya İtfaiyesi Su Altı Arama Kurtarma Ekip Amiri Yılmaz Nikbay, “Göl ve gölet sayımız sürekli çoğalmakta, boğulma vakaları da aynı oranda artmaktadır. İnsanlardan özellikle havuzlarda veya denizlerde cankurtaran olan bölgelerde yüzmelerini temenni ediyoruz” dedi.
Konya’da son 10 yılda yaklaşık 60 kişi boğularak hayatını kaybetti…’İhmaliniz sonunuz olmasın!’

Konya İtfaiyesi Su Altı Arama Kurtarma Ekibi olarak Konya ve Türkiye’de yaşanan boğulma vakalarında hızlı müdahaleleriyle öne çıkan bir grup oluşturduklarını belirten ekip amiri Yılmaz Nikbay, “Konya İtfaiyesi Su Altı Arama Kurtarma Ekibi, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı bir ekiptir. Ekibimiz 9 kişiden oluşmaktadır. 1 eğitmen 8 dalgıcımız vardır. Bünyemizde bir tane tam donanımlı sualtı arama kurtarma aracı, bir de Zodyak botumuz var. Bölgede emniyet kuvvetleri ve AFAD ekibiyle beraber omuz omuza Konya’daki bütün boğuma vakalarına gidiyoruz. Elhamdülillah sayılabilir bir birim ve kurum olduk. Düzce’deki sel felaketine de Konya’dan gittik. Tunceli’deki muhabir kardeşimizin kaybolma vakasında görev için davet edildik. Yola çıktık ama bulunduğu bilgisi geldi. Oralardan Konya ekibi olarak çağırılmamız bizler için bir değerdir” ifadelerini kullandı.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-fotograf.jpg

KARŞILIKSIZ PROFESYONEL HİZMET

Herhangi bir beklenti içinde olmadan profesyonel şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Yılmaz Nikbay, “Bu ekip tamamen gönüllü çalışmaktadır. Herhangi bir ücret almadan, kendi içinde profesyonel, Türkiye Su Altı Federasyonundan belgelendirilmiş, iş sağlığı güvenliği kapsamında da hiçbir eksiği olmayan sağlıklı bireylerden oluşan ekibimiz vardır. 112 çağrı merkezinden amirimiz ve personelimiz ekibimizde yer almaktadır. Sürekli teyakkuzda bulunmaktayız. Nöbette olan arkadaşımız her zaman bulunur. 112 çağrı merkezin gelen vaka durumuna göre bizler derhal intikal ederiz. Nöbetçi dalgıç arkadaşımız aracı alır ve en yakın ortak noktada buluşarak vakaya en hızlı şekilde müdahale etmekteyiz” şeklinde konuştu.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-12.jpg

4 YILLIK EĞİTİMLE GÖREVE BAŞLADILAR

Arama kurtarma dalgıçlığının farklı bir alan olduğunu ve 4 yıllık eğitimden geçtiklerini belirten Yılmaz Nikbay, “2009 yılında başlayan eğitimimiz 2013 yılında tamamlandı. 4 yıllık eğitim sürecinin ardından profesyonel hocalarımız bizlere hazır olduğumuzu söyledi ve görevimize 6 yıl önce başladık.  Dalgıç olmak ayrı, arama kurtarma dalgıcı olmak çok ayrı bir şeydir. Görüşü olmayan, tamamen tehlike unsurları bulunan yerlere gitmekteyiz. Suyun altına kask takarak girmekteyiz. Yakınımızdaki arkadaşlarımızı bile görmeyerek kaskımızla, eldivenimizle, hava kaynağımızla dalış yapmaktayız. Allah rızası için suyun altında boğulan bedenleri aramaktayız. Çeşitli kurum ve birimler bu konuda dalış tazminatı alırlar. Bizler bu tazminatı talep etmeksizin Konya’da böyle bir ihtiyaç hasıl olduğu için gönüllü olarak kurtarma faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz” dedi.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-6.jpg

ASIL GÖREVLERİNDEN TAVİZ VERMİYORLAR

İtfaiyedeki asıl görevlerinden taviz vermeden arama kurtarma işini de sağlıklı bir şekilde yürüttüklerini dile getiren Yılmaz Nikbay, “Su altı arama kurtarma ekibimizdeki her arkadaşımızın itfaiyedeki görevi farklıdır. Bünyemizde 112 komuta amiri, yangına müdahale grubundan arkadaşımız, çağrı merkezinden operatör kardeşimiz, şoförümüz ekibimizde bulunmaktadır. Yangın, kaza, deprem, doğal afet gibi durumlarda sürekli teyakkuzdayız. Asıl görevimizden de taviz vermeden diğer işimizi yürütmekteyiz. Konya’da bine yakın itfaiye personelimiz bulunmaktadır. Bu sebeple vardiyadan bizler gibi birkaç kişinin su altı kurtarmaya gitmesi büyük bir sıkıntıya yol açmamaktadır. Aksine su altı ekibi son yıllarda, her yıl artan vakalar sonrası kurtarıcı olmuştur” şeklinde konuştu.

yilmaz-nikbay.jpg

53 VAKADA 72 KİŞİYE MÜDAHALE

Çalışmaya başladıkları 2013 yılından bu yana toplam 53 boğulma vakasında 72 kişiye müdahalede bulunduklarını belirten Yılmaz Nİkbay, “Konya ve Türkiye’de 2013 yılından beri birçok vakada kurtarıcı rolü üstlendik. 2013 yılında 4 vakada 5 kişi, 2014 yılında 7 vakada 9 kişi, 2015 yılında 5 vakada 4 kişi, 2016 yılında 8 vakada 12 kişi, 2017 yılında 10 vakada 17 kişi, 2018 yılında 12 vakada 20 kişi ve 2019 yılının 8 aylık diliminde 7 vakaya gidip 5 kişiyi çıkardık. Kurtardığımız tüm kişiler maalesef cansız bedenlerdir.  Bunları raporluyoruz. Savcılık tarafından bizlerden talep edildiği takdirde bu raporları teslim ediyoruz. Anadolu’da en çok vakaya çıkan il biz olduk. Bu kadar vakanın yaşanmasının sebebinin de eğitim eksikliği olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-7.jpg

‘HALKIMIZ BİLİNÇLENMELİDİR’

Göl ve gölet sayısının gün geçtikçe çoğaldığını ve insanların bilinçlenmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz Nikbay, “Mutlaka halkımız bilinçlenmelidir. Su altı kurtarıcılık, can kurtaranlık veya göl ve göletlerde çalışan personellerin eğitimi ve halkın eğitimiyle alakalı eksiklik vardır. Bu eksiklik sebebiyle de vakaların sayısı her geçen yıl artmaktadır. Göl ve gölet sayımız sürekli çoğalmakta, boğulma vakaları da aynı oranda ilerlemektedir. Bu anlamda insanlar serinlemek amacıyla kanala, göle girmektedir. Boğulma vakaları da en çok buralarda yaşanmaktadır. Çünkü can kurtaranlar sadece sahil kenarlarında çalışmaktadır. yüzme bilmeyen İnsanlar açıldıklarında olayın ölümle sonuçlanması muhtemel olmaktadır. En çok vaka da gariptir ki sulama kanallarında olmaktadır. İnsanlar 2-3 metrelik derinliklerde önemsemeyerek girmekte ve boğulmaktadır. İnsanlardan özellikle havuzlarda veya denizlerde cankurtaran olan bölgelerde yüzmelerini temenni ediyoruz. Bu serinleme ihtiyacını öyle karşılamalarını öneriyoruz” dedi.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-8.jpg

‘UNUTAMAYACAĞIMIZ ANLAR YAŞIYORUZ’

Boğulma vakalarında unutamayacakları anılar yaşadıklarını belirten Yılmaz Nikbay, “Çok fazla unutamadığımız vaka bulunmaktadır. Fakat en çok duygulandığımız vakalardan birisi Beyşehir’de yaşanan boğulma vakasıydı. Anne babasının gözü önünde iki kız kardeş, 3 metrelik suda boğuldular. Su yatağı patlamış ve çocuklar da anne baba da yüzme bilmediği için kızlar hayatını kaybetti. Bizler ekip olarak Beyşehir Karaburun mevkiinde kamptaydık. İhbarı almamız, olay yerine varmamız ve iki tane çocuğu çıkarmamız 15 dakika sürdü ama maalesef yine ölümle sonuçlandı. Anne babanın oradaki hali çocuk üzücüydü. Bir de Çumra’daki bir anımızı da unutamıyoruz. Orada bir Afgan’ın boğulmuş cesedine ulaştık fakat kimsesi olmadığı için suyun altından bir eşya çıkmışçasına 18 yaşındaki gencin cansız bedenini sağlık ekipleri götürdüler. Bu durum da bizlere çok acı verdi” diye konuştu.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-9.jpg

TÜM EKİPMANLAR HAZIR

Boğulma vakaları için tüm ekipmanlarıyla hazır olduklarını dile getiren Yılmaz Nikbay, “9 kişilik ekibimiz için gerekli ekipmanlarımız mevcuttur. Vakalara gittiğimiz ya da şehir dışında bulunduğumuz zamanlar için ayriyeten 4 tane takımımız hazır bulunmaktadır. Arabamız, botumuz her vakaya, her suya hizmet etmektedir. Görüşü olan olmayan her türlü sudaki vakaya koşmaktayız. Derinliğe ve soğukluğa göre ayrı ayrı kıyafetlerimiz bulunmaktadır. Çok soğuk sular için kuru kıyafetler, biraz daha az soğuğa yarı kuru, normal sıcaklar için de yarı ıslak dediğimiz kıyafetlerimiz bulunmaktadır. Giysilerimiz en son çıkan ürünlerdir. Genellikle bu giysileri dünya genelinde soğuk sularda kullanılmış takımlardan tercih ediyoruz. Herhangi bir suyun altında önceliğimiz kendi can güvenliğimizdir” dedi.

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-3.jpg

‘HER SUYA DALABİLECEK KAPASİTEDEYİZ’

Ekiplerinin tüm suya dalabilecek kapasitede olduğunu aktaran Yılmaz Nikbay, “Arkadaşlarımız Konya ve Türkiye’de her suya dalabilecek kapasitededir. Karaman, Niğde,  Antalya gibi yakınımızdaki bölgelerde her türlü vaka için hazır bulunmaktayız. Diğer şehirlerdeki vakalarla ilgili bizlere 112 çağrı merkezleri vasıtasıyla ulaşabilirler. Belediyemizden alacağımız evrakla oraya gidip vakaya müdahalede bulunabiliriz. Sloganımız da “İhmaliniz sonunuz olmasın”dır. Son 10 yılda Konya’da yaklaşık 60 vatandaş boğularak hayatını kaybetti. Bu çok ciddi bir rakamdır. Konya’mızda boğularak hayatını kaybetme vakası denizin olduğu bölgelerden daha fazladır. Akarsularda meydana gelen can kayıpları giderek artmaktadır. Bu doğrultuda insanları temkinli olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-10fotograf.jpg

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-4.jpg

 

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-13.jpg

 

konya-su-alti-kurtarma-ekibi-11.jpg