Konya’da suç oranı düştü

Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, emniyet müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin de katılımıyla Polis evinde gerçekleştirilen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Dinç, her alanda suç oranlarını düşürdüklerini vurguladı.
Konya’da suç oranı düştü

Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, emniyet müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin de katılımıyla Polis evinde gerçekleştirilen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

konyada-suc-orani-dustu-1.jpeg

Toplantıda konuşan İl Emniyet Müdürü Dinç, uyuşturucu ile mücadelelerinin aralıksız sürdüğünü ifade etti. Dinç, uyuşturucu kullanımı ile mücadelede anne babaların çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Anne babalara çok önemli görevler düşüyor. Genel anlamda ilk kullanımlardan hemen sonra müdahale edilirse bu çocukları kurtarabiliyoruz. Ne kadar uzun süre uyuşturucu kullanırsa, bu çocukları bataklıktan kurtarması o kadar zor oluyor. Bizim bu alanda çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bunlardan bir tanesi ise 'En iyi narkotik anne' projesi. Bu projede 2022 yılında 45 bin kişiye, anneye, öğretmenlere, bireylere eğitim verdik. Hedef kitlede özellikle uyuşturucu kullanılan, daha çok bulunan bölgelerdeki bireylere eğitim veriyoruz. Biz kararlıyız bu noktada, devletimiz de çok kararlı. Elimizden geleni yapıyoruz inşallah. Uyuşturucu ortaokula indi, ilkokula indi gibi söylemler çıkıyor ama bu şekilde değil. Bizim tespitlerimizde yaş aralığı belli, kullanıcı sayısına kadar ve satıcıları da biliyoruz. Devletimiz bu uyuşturucu konusunda gerçekten çok başarılı” dedi.

konyada-suc-orani-dustu-2.jpeg

“OKUL POLİSİ UYGULAMAMIZ DA OLDUKÇA BAŞARILI ŞEKİLDE İLERLİYOR”

Merkez ve çevre ilçelerdeki tüm okul ve eğitim alanları etrafında denetim yaptıklarını anlatan Dinç, “Okul polisi uygulamamız da oldukça başarılı şekilde ilerliyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımızın ortak yaptığı protokolle okulların sıklığına göre kategorilere ayrılıyor. Yani olayların çıkabileceğini ön gördüğümüz alanlarda biz okul polisi tutuyoruz. Bu yıl Konya merkezde çok büyük bir olay olmadı” diye konuştu.

“AÇIKTAN HIRSIZLIK OLAYLARI ÇOK YAŞANIYOR”

Hırsızlık olaylarında açıktan hırsızlıkların çok yaşandığını ifade eden Dinç, yapılan çalışmalarla sadece Meram ilçesinde hırsızlık malı satın alan çok sayıda iş yerinin kapatıldığını ifade etti. Dinç, hırsızlık olaylarında azalma olduğunu, olayların çözülmesi noktasında da geçen yıla göre daha iyi durumda olduklarını kaydetti.

“EĞLENCE MEKANLARI TAŞINIYOR”

Eğlence mekanlarının taşınması konusunda belediyelerin çalışması olduğunu belirten Dinç, “STK’lardan hocalarımıza kadar eğitim vermeye çalışıyoruz. Biz kararlıyız. Bu noktada devletimiz de çok kararlı. Elimizden geleni yapıyoruz. Bir ara Bonzai konusu çok gündeme getiriliyordu. Sokaklarda zombi gibi gezen gençler gösteriliyordu. Bunu küçümsemiyoruz ama abartılan kadar da değil. Çünkü bizim tespitlerimizde kullanıcı sayısına, satıcı sayısında kadar biliyoruz. Devletimiz bu konuda çok başarılı. Burada üretmeye çalışıyorlardı ama ağırlık olarak yüzde 99’u dışarıdan geliyor. Eğlence mekanlarındaki güvenlik boyutu bizi ilgilendiriyor ama diğer hususlar belediyelerimizin sorumluluğunda. Belediyemizin orada bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda da bir çözüme ulaşacak diye bekliyoruz. Çünkü o bölgede bir tebligat yapıldı. Belli bir süre verildi. Taşınacağı noktasında da gerekli çalışmayı belediye yapıyor. Biz sadece güvenlik boyutuna bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

konyada-suc-orani-dustu-3.jpeg

‘3 İLA 5 DAKİKA ARASINDA ULAŞIYORUZ’

Olay yerine ulaşma sürelerinin kısaldığını vurgulayan Dinç,“Yaklaşık 6-7 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız bir okul polisi uygulamamız var. Burada okullar kademelere ayrılıyor. Olayların çıkabileceğini ön gördüğümüz ve kalabalık bölgelerde okul polisi tutuyoruz. Bu yıl merkezde çok büyük bir olay olmadı. Sarayönün’de olan olay farklı bir konuydu. Bir kısmı öğrenci, bir kısmı değildi. Bu konuları zaten biz toplantılarımızda gündeme getiriyoruz. Son dönemlerde belli suçlarda bir artma var. Bunu görüyoruz. Kavga, darp, tartışma gibi. Bununla ilgili arkadaşlarımızı uyaracağız. Küçük ilçelerde uyuşturucu konusu çabuk gündeme geliyor. İlçelerle ilgili ben talimatları verdim. Nüfus anlamında büyük ilçelere daha çok önem veriyoruz. Konya hakikaten çok büyük. 28 tane dış ilçemiz var. Belki Konya tarihinde ilk defa 650 tane sırf polis memuru aldık. Şimdiye kadar hiç gelmemiş bir rakam. Ekiplerimizin olaya müdahalesi 8-10-15 dakika aralığındayken bu sene yüzde 80 ile 3 ile 5 dakika arasında ulaşıyoruz. Bu bizi şehir içerisinde ciddi şekilde rahatlattı. Bunu gelen ihbarların azalmasından da görüyoruz. Fakat ilçelerde yeterli sayıya ulaşamadık. Şubat ayında yeni bir polis mezuniyeti olacak. Güvenlik açısından ilçeleri biraz daha güçlendirdiğimiz zaman inşallah hiçbir sıkıntı olmayacak. 50 tane bekçinin Konya’ya ataması yapıldı. Bunların da dağılımını yapacağız. Şu anda 60 tane sıfır araç da aldık.” ifadelerine yer verdi.

‘KADES’E ÖNCELİK VERİYORUZ’

KADES’e önem verdiklerinin altını çizen Dinç, “KADES uyulmasının kullanımının tanıtımlarını biz yapıyoruz. Konya’da 23 ayrı binada faaliyet gösteriyoruz. Yeni emniyet müdürlüğümüzün de temeli atıldı. İlçelerde en güzel yerlerini neredeyse kadına şiddet yerlerine veriyoruz. Gelen insanlar kendilerini güvende hissetsin, o kırılganlığı atsınlar diye. Ağırlıklı olarak bayan kardeşlerimiz çalışıyor. Herhangi bir kadına şiddet olayında en kısa sürede olay yerine ulaşmaya çalışıyoruz. Önceliği onlara veriyoruz. Bir bayan kardeşimiz veya çocuğumuz düğmeye bastığından itibaren 2 buçuk 3 dakikaya orda oluyoruz. Devletimizin imkanları da bu alanda çok arttı. Bu imkanları da arkadaşlarımızla sonuna kadar kullanıyoruz. Ciddi anlamda da suç oranın düşürdük. Bu sosyal de bir sorun. Bununla ilgili eğitimlerimiz de devam ediyor. STK’lar, siyasi partiler ve zaman zaman sokakta yaptığımız uygulamalarda KADESİ yükletiyoruz. Bu noktada kardeşlerimizin yanındayız.” diye konuştu.

konyada-suc-orani-dustu-3.jpg

‘MAÇTA CİDDİ YARALANMALARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ’

Yapılan müdahalelerle Beşiktaş maçında ciddi yaralanmaların önüne geçildiğini dile getiren Dinç, “Stadyuma girişlerinde arama noktalarında biz hiç taviz vermiyoruz. Kameralarla da görüntüler alınıyor. Beşiktaş maçında çok ciddi yaralanmaların veya can kaybına gidecek olayların önüne geçildi. Sadece birkaç fotoğrafa bakarak olayları yorumlamak doğru değil. Polis için vatandaşın öncelikle can güvenliği önemli. O bariyerler kurulmasaydı çok daha ciddi sonuçlara yol açardı. Bu konuda insanların eline Konya açısından farklı argümanlar verebilirdik. Arkadaşlarımız çok yerinde müdahale ediyorlar. Bu Konya’mız için kötü bir şey değil. Bizim önem verdiğimiz bazı suçlar var. Bunlar toplulukları çok rahatsız ediyor. Örneğin evden hırsızlıklar. Yüzde 16.26 evden hırsızlıklar azaldı. Bu azalmaya rağmen yüzde 9.61 ile aydınlatma oranında artışımız var. Bazı ilçelerimizde yüzde 20 azalmalarımız var. Ama aydınlatma oranlarımız bir o kadar da arttı. Şiddet olaylarında kısmi bir artış var. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Zafer’de, Alaaddin’de ekiplerimizi görüyorsunuz. Bu tür konularda acil müdahalemiz olursa olayların büyümesini engelliyoruz. Bu konuda çok hassasız. Kısmi artışların da farkındayız. Bunları engellemeye çalışıyoruz. Sokaktaki gezen polislerimizle, gece bekçilerimizle bunu kısmen engelledik. Suçlarda çok ciddi düşüşlerimiz var.” dedi.

‘SUÇA KARIŞANLARA ANINDA MÜDAHALE EDİYORUZ’

Suça karışma oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dinç, “Göçmenlerin suça karışma sayılarını bizin vermemiz doğru değil. Konya’nın merkezinde ikametgâh ettikleri ve kentsel dönüşüm olduğu için çok fazla göz önünde görünüyorlar. Bu konuda Konya’da aşırı bir suç oranı varmış gibi bir izlenim var. Suça karışan her yabancıyı anında müdahale ediyoruz. Kim olursa olsun bu noktada asla taviz vermiyoruz. Mahalle mahalle şu anda kontrolümüz devam ediyor. Zaman zaman bakanlıktan gelen talimatlar doğrultusunda yabancı bir suçlunun ikametgahına kadar gidiliyor, her türlü kontrol yapılıyor. Dikkat ederseniz son zamanlarda biraz gündemden düştüler. Bizim bu bölgelerde görünür olabilmemiz için hakikaten baskı uyguluyoruz. Deaş, PKK VE PYD konusunda da istihbarat birimlerimiz aralıksız çalışıyor. En son bir terörist cenazesinin ülkemizde defnedilmesi hususu oldu. Biraz hareketlendirmeye çalıştılar ama jandarmalarımızla beraber alınan tedbirler neticesinde Allah’a şükür hiçbir şey yapamadılar. Bir sene önce bir cinayet olayı olmuştu. Buna bir algı yapmaya çalışıyorlar ama Allah’a şükürler olsun Konya halkının sağduyusu, milletini, vatanını sevmesi nedeniyle daha büyük bir hadiseye ehemmiyet vermedi. Konya hoşgörü şehrindeyiz ve bazı şeyleri olduktan sonra bir şekilde rehabilite etmeyi de biliyoruz. Şu anda çok büyük bir risk görmüyoruz” diye aktardı.

konyada-suc-orani-dustu-4.jpg

‘SEÇİM GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORUZ’

Emniyet müdürlüğü olarak seçim güvenliğini sağlamaya yönelik hazır olduklarını belirten Dinç, şöyle konuştu:” Emniyet Müdürlüğü olarak seçim sürecine hazırız. İnsanların hiçbir endişeye kapılmasını istemiyorum. Vatandaşların seçim güvenlik emniyetinin sağlama açısından gerekli çalışmaları yapacağız. Burada Türkiye bu konuyu çok ötelerde çözdü. Bu zamana kadar birçok seçim yaptık. Allah’a şükür hiçbir şey olmadı. Devletimizin ve güvenlik birimlerimizin bu noktada hiçbir zafiyete mahal vermeden bu seçimi de sonuçlandıracağını düşünüyorum. Bu konuda hiç endişeniz olmasın. Biz evden hırsızlık oranını azalttık. Bizim hurdacılara yönelik çok ciddi çalışmalarımız oldu. Konya’da motosiklet ve bisiklet hırsızlığında çok ciddi bir azalma oldu. Bulduğumuz bisikletleri tek tek sahiplerine geri verdik. Çocuklar bizim hassas noktalarımızdır. Bir çocuk kaybolduğunda ya da kaçtığında biz bütün imkanlarımızı kullanırız. Anne ve babalara ciddi görevler düşüyor. Suça sürüklenen çocuklarla ilgili çok hassas davranıyoruz. Hatta geçen gün 10 yaşında bir çocuk tek başına parkta oturuyordu. Ona dedim ki, ‘senin burada ne işin var?’ Sırtında da okul çantası vardı ve babasıyla tartıştığını söyledi. Çocuk bize sığındı ve polisten korkmuyordu. Biz emniyet teşkilatı olarak bu güveni sağlayabildiğimiz için çok mutluyuz.”

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :