Konya’da tarih kokan cami! Kaderine terk edildi

Konya’nın Ahırlı ilçesi kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Kuruçay’da bulunan tarih kokan cami kaderine terk edilmiş durumda… Caminin ahşap minberi, mihrabı ve süslemeleri, yapıldığı döneminin izlerini taşıyor.
Konya’da tarih kokan cami! Kaderine terk edildi

Ahırlı kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Kuruçay'da çoğunluğu 50 yaş üstü emeklilerden oluşan yaklaşık 40 hane bulunuyor. Bugün yerleşimdeki birçok binada terk edilmiş. Belki mahallenin bir köşesinde evlerin duvarlarına yaslanmış, boncuklarını sayan, sohbet eden birkaç yaşlı insan görebilirsiniz.

dsc0349.jpg

CAMİ YIKILMAK ÜZERE

Yerleşimin merkezinde hemen yanına yenisi yapıldığında terk edilen Eski Cami’nin ise ne yazık ki son durumu da oldukça içler acısı. Düz toprak dam üzerine kırma çatılı moloz taş duvarlarla, ahşap sütunlu ve ahşap tavanlı olarak inşa edilen caminin günümüze ulaşan herhangi bir kitabesi yok. Ancak binanın duvarlarına ve ahşap bölümlerine yazılan notlardan, 1900-1901 yıllarında, Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edildiği anlaşılıyor.

dsc0357.jpg

Günümüzde harap ve harap bir durumda olan caminin ahşap bölümleri, minberi, mihrabı ve süslemeleri incelendiğinde bu hüzünlü yapının Osmanlı'nın son dönem eseri olduğu da söylenebilir. Bir zamanlar kimin ellerini kavuşturup dua ettiği bu camide, şimdilerde müezzinin güçlü sesinin yerini yıkılmak üzere olan ahşap sütunlar ve minberden gelen sesler alıyor.

dsc0365.jpg

 Editör
Etiketler :