Konya’daki 127 yıllık tarihi çeşme yardım bekliyor!

Konya'nın tatlı su kaynaklarıyla meşhur Meram Gödene Mahallesi'nde 1896 yılında Mevlevi Dergahı Çelebisi Abdülvahid Çelebi'nin, kız kardeşi Nesibe hanımın vasiyeti üzerine yolcuların kullanması için yaptırdığı tarihi çeşme restore edilmeyi bekliyor.
Konya’daki 127 yıllık tarihi çeşme yardım bekliyor!

Konya'da Gödene tepesindeki organik memba suyundan beslenen çeşmenin harika bir kitabesi ve Gödene taşından yapılmış kaidesi bulunuyor. Çeşmesi hoyrat ve kimliği belirsiz kişiler tarafından müdahaleler ile artık yok olmak üzere olan çeşme 127 yıllık tarihiyle kurtarılmayı bekliyor.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor-004.jpg

EN KISA SÜREDE TAMİR EDİLMESİ GEREKİYOR

2007 yılında TOKİ konutları şantiyesi, Meram TOKİ konutları inşasına başlarken yol yapım çalışmaları ve su ihtiyacı için tarihi çeşmenin suyunu kesti ve şantiye için kullandı. İnşaat bitince ise çeşmenin suyu tekrar bağlamadı. Kimliği belirsiz insanlar ise çeşmenin yarısını yıktığı gibi üstüne birde kendi plaketini yazdırdı, yerini değiştirip sanki şahsi mülkü ve hobi bahçesi arasında yeni yapılmış gibi gösterdi.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor.jpg

Gazetemiz yazarı Araştırmacı Ömer Tokgöz, tarihi çeşmenin yerini tespit ederek kitabesini çözümleme çalışması yaptı. Çeşmenin emekli konakları tarafında, halen açık araziye akan memba suyu kaynağını da yerinde inceledi. En kısa zamanda çeşmenin tamir edilmesi gerektiğini belirten Tokgöz, çeşmenin boşa akan tatlı suyunun bağlanmasını ve halk arasında harman yeri çeşmesi diye bilinen çeşmenin aktif hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor-001.jpg

ESERİN AYAĞA KALDIRILMASINI TALEP ETTİLER

Tokgöz, “Meram Gödene TOKİ’de oturan 5 bin 500 hane ve 17 bin kişilik nüfus göz önüne alındığında halkın tarihi çeşme ile ünsiyet kazanması ve tarihle bütünleşmesi için Çelebi çeşmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi. Tarihi çok eski olan ve Selçuklulara kadar uzanan Gödene Mahallesi sakinleri de tam olarak tarihi yönünü bilmedikleri çeşmenin önemini görerek en kısa zamanda köylerindeki bu tarihi eserin ayağa kaldırılmasını talep ettiler.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor-002.jpg

TARİHİ ÇEŞME NAKLEDİLEBİLİR

Çeşmenin mevcut yerinde kullanım dışı ve gözden ırak halde kaldığın belirten Tokgöz, “Önceden eski Hatunsaray yoluna paralel yapıldığı için herkes görüp kullanırdı. Oysa şimdi hobi bahçeleri ve meskenler arasında ücra bir yerde kaldığı için kimse çeşmeden haberdar bile değil. Su sesi gelmeyen ve akmayan bir harabe haline gelen çeşmenin, yeniden benzer şekilde tahrip edilmemesi için halen Gödene Parkı Emekliler Konağı ve Muhtarlık Ofisinin bulunduğu alana nakledilmesi hem halkın kullanımı hem tarihi eserin görünür olması açısından yararlı olacaktır” dedi.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor-003.jpg

ABDÜLVAHİD ÇELEBİ KİMDİR?

Çeşmeyi yaptıran Abdülvahid Çelebi 1859 yılında Konya’da doğdu. Babası Mevlâna Dergâhı’nın önemli postnişinlerinden Mehmet Sait Hemdem Çelebi (ö. 1276/1858)’dir. Kardeşi Mustafa Saffet Çelebi’nin 1305/1887 yılında vefatı üzerine onun yerine posta geçti.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor.jpeg

Abdülvahit Çelebi, bu dergâhın yirmi dokuzuncu postnişinidir. Abdülvahit Çelebi, kalender meşrep, iyi kalpli ve cömertliği ile ün salmış, halk nazarında çok sevilen bir şeyhti. Konya halkından her ihtiyaç sahibinin kendisine başvurduğu, fukaraları görüp gözeten, her ay gizlice tanıdığı yoksulları dolaşıp onlara yardımda bulunan biriydi. Meram'da köprü tarafına çok güzel bir sema yapılan bahçe ve 2.Abdülhamit'in Yıldız Sarayı’ndan esinlenerek dillere destan çiçeklerle donanmış bir Yıldız Köşkü yaptırmış ve halkın hala Dede Bahçesi diye bildiği ancak kimin dedesi ve hangi dedenin mülkü olduğunu bilmeden dinlenip çay içtiği Konya'daki Dede Bahçesi’ni de ihya ettirip adıyla anılmasını sağlayan bir mesire alanı ve havuzla donatan kişidir. Bahçeyi hem dergah mensuplarına hem de Konyalıların kullanımına açmıştır. Bahçe 1924 yılında dergahlar kapatılınca Hazineye devredilmiş ve 1927 yılında Konya Belediyesi tarafından satın alınıp kamerya, tenis kortu, dans pisti ve çınar ağaçları ile donatılmış ve ücretli girilen bir dinlenme tesisi olarak devam etmektedir. Yirmi yıl kadar Mevlâna Dergâhı’nda vazife yapan Abdülvahit Çelebi, 18 Şaban 1325/26 Eylül 1907 Perşembe günü vefat etmiştir.

konyadaki-126-yillik-tarihi-cesme-yardim-bekliyor-001.jpeg

Postnişin Reşadetlü (doğru yolda giden, hak yolunun yolcusu dergah şeyhi) Abdülvahid Çelebi Efendi marifetiyle hemşiresi Hacı Nesibe Hanım merhumenin vasiyyetinden inşa buyurulan çeşme. Sene 1315, zilhicce

 Muhabir
Etiketler :