Konya’daki bu ameliyat, tıp literatürüne girmeye aday

Rutin gebelik muayenesinde aort damarının patlamaya yakın olduğu fark edilen anne Meral Durmuş, Konya Şehir Hastanesi uzman doktorları sayesinde mucizevi bir şekilde yaşama tekrar tutundu.
Konya’daki bu ameliyat, tıp literatürüne girmeye aday

Konya’da, Meral Durmuş’un rutin gebelik muayenesinde fark edilen patlamaya yakın aort damarı, Konya Şehir Hastanesi doktorlarını harekete geçirdi. Yapılan müdahaleler sonucunda Anne Meral Durmuş ve Baba Recep Durmuş’un bebeği sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Kadın Doğum Uzmanı Nur Gözde Kulhan’ın yaptığı operasyon ile bebek alındı, daha sonra ise uzmanlar tarafından aort damarının değişimini sağladı. Operasyondan sonra ise hem anne hem de bebek hayata tutundu.

konya-sehir-hastanesi-1-kopya.jpg

‘PATLAMA İHTİMALİ YÜKSEK BİR DAMARDI’

Hastanın sorunlu damarının çok riskli bir damar olduğunu ifade eden Baysal, “Beyşehir’de bir gebe anne kontrole gidiyor. Kadın Doğum Uzmanı bebeğin muayenesini yaparken, karın içerisindeki aort damarın genişlediğini fark ediyor. Meslektaşımız, hastayı 7 santim genişliğinde aortu var diyerek bize yönlendiriyor. Hastamızı muayene ettiğimizde, geniş ve patlama ihtimali yüksek bir damarı olduğunu gördük. Hastamızın bir de gebelik durumu vardı. Basıncı arttıracak her şey onun ve bebeğin hayatını kaybettirebilirdi. Bir müdahale gerekirse acil müdahale edebilelim diye kendisini kliniğimizde yatışa aldık ve 10 gün boyunca durumu takip ettik” ifadelerini kullandı.

konya-sehir-hastanesi-2.jpg

‘ENDER YAŞANAN OLAYLARDAN BİRİSİ’

Ender rastlanan bir vakayla karşılaştıklarını belirten Baysal, “Kadın doğum uzmanı meslektaşlarımız hastamızın durumunu an be an takip ettiler, ilaçlarını verdiler. 10 gün sonra çocuk daha prematüreyken, hastamız gebeliğinin 28. haftasındayken ameliyatı başlatma kararı aldık. Önce işleme Kadın Doğum Uzmanları girdi ve çocuğu aldılar. Çocuk alındıktan sonra kanama durmadı. İşlem sırası bize geldi ve bu esnada normalde elimizde olmayan malzemeyi Ankara’dan getirttik. Getirilen makine, hastanın içerisindeki kanı alıyor, temizliyor ve geri hastaya veriyor. Yani kan hiç boşa gitmiyor. Çünkü damar patlayınca çok fazla kan çıkabilirdi. Yani hiç ameliyat edilemeyecek şartlar altında biz hastayı ameliyat ettik ve damarını değiştirdik. Şimdi hem çocuk hem de annesi hayatta. Bunun bilimsel olarak da bir makalesini yazacağız. Çünkü ender yaşanan olaylardan bir tanesi. Uluslararası saygın tıp dergilerinde yer verileceğini düşünüyoruz” bilgisini verdi.

 Muhabir
Etiketler :