Konya’daki bu mezardan asırlardır ses geliyor

Konya’nın Seydişehir ilçesindeki Düm Düm Frig mezarından asırlardır ‘düm düm’ sesinin geldiğini duyanlar kulaklarına inanamıyor.
Konya’daki bu mezardan asırlardır ses geliyor

Seydişehir’in 8 kilometre kuzeydoğusunda, İncesu Mahallesi’nde, Dümdüm Kayası adıyla bilinen bir Frig Kaya Mezarı var. Yöre halkı tarafından ‘Düm Düm Kayası’ olarak adlandırılan kaya mezarı, İncesu Mahallesi’nin hemen doğusundaki tepenin güney eteğinde bulunuyor.

dum-dum.webp

MEZARIN HİKAYESİ DUYANLARI ŞAŞIRTIYOR

Ahali arasında anlatılan hikâyeye göre, mezara vurulduğunda, kaya ‘Düm Düm’ diye ses çıkardığı için bu mezar halk arasında “Dümdüm Kayası” olarak isimlendirilmiş. Büyük boyutlu bir kayanın oyulmasıyla oluşturulan mezar, kuzeybatı-güneydoğu doğrultuda olup giriş kısmı güney-doğu yönünde yapılmış. Özenle oyulduğu anlaşılan mezarın üst kısmında bir sunu çanağı bulunmakta olup dışında herhangi bir bezeme yok.

dumdum-kayasi-frig-kaya-mezari-5.jpg

DEFİNECİLERDEN NASİBİNİ ALMIŞ

Frig Dönemi’ne tarihlendirilen mezar, pek çok defa defineciler tarafından yapılan bazı tahribatlar dışında günümüze kadar oldukça iyi muhafaza edilmiştir. Mezarın bulunduğu alanın çevresinde yapılan çalışmalardan anlaşıldığına göre yakınında herhangi bir yerleşim bulunmuyorsa da Vasada Antik Kenti, İncesu’ya kuş uçuşuyla yaklaşık 5 kilometre mesafededir. Bu nedenle söz konusu alanın çevredeki antik yerleşimlerle ilişkili olduğu düşünülür.

dumdum-kayasi-frig-kaya-mezari-4.jpg

 Editör
Etiketler :