Konya'daki dernek Türkiye'de ilk ve tek! Siz de duyunca şaşıracaksınız

En çok cami bulunan illerden biri olan Konya’da, temizlikler de titizlikle yapılıyor. Türkiye’de alanında ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Camileri Temizleme Derneği tarafından gönüllü olarak yılda 500 caminin temizliği üstleniliyor.
Konya'daki dernek Türkiye'de ilk ve tek! Siz de duyunca şaşıracaksınız

İstanbul’dan sonra en çok camisi olan ikin il olan Konya’da, hijyen ve temizliğe de büyük önem veriliyor. Bu alanda kurulmuş Türkiye’de ilk ve tek olan Konya Camileri Temizleme Derneği, yılda 500 caminin temizliğini üstleniliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Konya Camileri Temizleme Derneği Başkanı Rıza Mendi, yürüttükleri faaliyetlerden bahsetti.

riza-mendi.jpg

‘YILDA 500 CAMİ TEMİZLENİYOR’

Dernek tarafından Konya şehir merkezi ve ilçeleri dahil 500 caminin temizlendiğini söyleyen Mendi, “2007 yılında derneğimiz kuruldu. Konya’da toplam 3 bin 500 tane cami var. Yılda yaklaşık 500 tane cami temizleniyor. Sadece cami değil, mescitler, türbeler, hastane mescitleri, okul mescitleri, resmi kurumdaki mescitler de dahil. Konya şehir merkezi ve 31 ilçede de faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 5 kişilik bir ekibimiz var. Her gün mutlaka bir cami temizleniyor ve bilgisi geliyor. Örneğin bugün şehir merkezindeki Ravza Cami’si temizlendi.” şeklinde konuştu.

camileri-temizleme-2.jpg

‘DÖRT DÖRTLÜK TEMİZLİK YAPILIYOR’

Camilerin iç, dış temizliklerinin kusursuz bir şekilde yapıldığını ifade eden Mendi, “Derneğimizin kurulmasına sebep olan olay, kurucumuz olan hayırsever işadamının Konya’daki büyük bir camide hafızlık yarışmasında avizelerin içler acısı durumundan yola çıkarak derneği kurmaya karar vermesinden geliyor. Bu şekilde camilerde hijyen bir ortam sağlanıyor. Temizlik imandandır. İbadethanelerin temiz olması önemlidir. Çünkü halka açıktır.

camileri-temizleme-3.jpg

Caminin sadece bir alanı değil, her yeri temizleniyor. Önce caminin duvar tozları alınıyor. Sonra halılar yıkanır, avizeler, ayakkabılıklar, tahtalar siliniyor. Dışı, bahçesi, tuvaleti, şadırvanı da temizleniyor. Halılar olduğu yerde temizlendiği için ertesi güne kullanılabilir hale geliyor. Vatandaşlar bu konuda mağdur ediliyor. Bu zamana kadar herhangi bir şikayetle de karşılaşmadık. Dört dörtlük temizlik yapılıyor.” diye aktardı.

camileri-temizleme-4.jpg

‘TÜRKİYE’DE İLK VE TEKİZ’

Türkiye’de bu alanda kurulan ilk ve tek kuruluş olduklarını vurgulayan Mendi, “Türkiye’de bir ilk ve bu alanda tek derneğiz. Diğer şehirlerde de olmalı. Birkaç yıl önce Afyonkarahisar’da derneğimiz tarafından camiler temizlenmişti. Herkes hayran kaldı. Hiçbir karşılık beklemeden bu iş yapılıyor. Hayırseverlerimiz, imamlarımız yardımları sağlıyor.

camileri-temizleme-5.jpg

Derneğimiz bu amaca yönelik olarak en son teknoloji makine ve aletlerle Allah’ın evlerinin daha modern ve hijyenik bir temizliğe kavuşması ana hedefidir. Zaten mevcut aracımız, aracımızın içerisinde de tüm malzemelerimiz bulunuyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :