Konya’daki ecdat yadigarı dökülüyor! Öyle biri yaptırmıştı ki... Acil önlem çağırısı

Karatay İlçesi’nin Aziziye Mahallesi’nde bulunan 127 yıllık ecdat yadigarı Hacı Fatma Hanım çeşmesi, bakımsızlıktan dolayı yıkılmak üzere. Çeşmenin adını taşıyan Hacı Fatma Hanım, Konya’nın 3 önemli kadınlarından biri, Abdülvahid Çelebi'nin eşi ve aynı zamanda Sahip Ata ailesindendir. Mahalle sakinleri ise, böyle bir değerin yıkılmadan bir an önce restore edilmesini talep ediyor.
Konya’daki ecdat yadigarı dökülüyor! Öyle biri yaptırmıştı ki... Acil önlem çağırısı

Karatay İlçesi Aziziye Mahallesi’ne 1896 yılında yapılan Hacı Fatma Hanım çeşmesi oldukça bakımsız, pejmürde bir ortamda, çöplük yanında bulunuyordu. Vatandaşların tepkileri üzerine 127 yıllık tarihi ile ecdat yadigarı olan çeşmenin, 14 Nisan tarihinde yüzeyi ve cephesi KOSKİ tarafından temizlendi. Ancak temizlik sonrasında çeşmeye su bağlanmadı, üst kısmındaki bulunan taşlar düşmüş şekilde duruyor ve yağmur suyu alarak yıkılma ihtimali yüksek durumda.

fatma-hanim-cesmesi-3.jpg

Konuyla ilgili girişimlerde bulunan Araştırmacı Yazar Ömer Tokgöz, yetkililerin bu esere bir an önce sahip çıkması çağrısında bulundu. 22 Temmuz tarihinde çeşmenin sol tarafının yıkıldığını söyleyen Tokgöz, “Herhangi bir müdahalede bulunulmaz ise çeşme şu anda yıkılacak duruma geldi. Çeşmenin acilen tamir edilmesi, suyunun verilmesi, etrafındaki çöplüğün kaldırılması ve yol ortasındaki çıkıntılı hali dikkate alınarak çeşmenin yönünün düzeltilmesi gerekiyor” dedi.

3 ÖNEMLİ KADINDAN BİRİSİ

Çeşmenin tarihi hakkında bilgi veren Tokgöz, KOSKİ tarafından yayımlanan Konya'nın Tarihi Çeşmeleri kitabındaki yer alan bilgilere göre, 143 tarihi çeşme içerisinde çeşme yaptıran ve 100 yıl öncesine giden 3 kadının bulunduğunu belirtti. Tokgöz, bu üç çeşmenin ise Şerife Hanım Çeşmesi, Şerficeli Şirin Hanım Çeşmesi ve Hacı Fatma Hanım Çeşmesi olarak sıralandığını söyledi.

fatma-hanim-cesmesi-4.jpg

ABDÜLVAHİD ÇELEBİ'NİN EŞİ VE SAHİP ATA AİLESİNDEN

Kaynaklarda Mevlana Dergahı postnişini ve yöneticisi olan Abdülvahid Çelebi'nin eşi Sahip Ata ailesinden Hacı Fatma Hanım ismine rastlandığını söyleyen Tokgöz şu ifadeleri kullandı: “Yine dergah çelebisi ve Cumhuriyet Dönemi ilk Konya milletvekillerinden Abdülhalim Çelebi'nin de annesidir. Çeşmenin istiflenmiş ve stilize edilmiş kitabesinde şu sözler yer alıyor: Mâh-ı Muharrem Bu çeşmenin bâniyesi oldu. Hacı Fatma Şâr bunlar bahşedeler ana ihlâs fâtiha Mâaşallah/(orta göbek kısmında) Uhrevîce mağfiret olmaklığa bu vâsıta Sa'y ona Hak müyesser kıla hüsn-ü hâtime (Sene 1312).”

fatma-hanim-cesmesi-1.jpg

ÇEŞMENİN ÖZELLİKLERİ

Çeşme, Karatay İlçesi, Babıaksaray (Aziziye) Mahallesi, Eserizade Sokağı’nda bulunuyor. Mülkiyeti belediyeye ait olan eser, hâlen tatlı su çeşmesi olarak kullanılıyor. Kitabesine göre çeşme, H 1312/1896 M yılında mahalle sakinlerinden Hacı Fatma Hanım tarafından yaptırıldı. Enine dikdörtgen bir kütle üzerine oturan yapı, tek cepheli, sivri kemerli ve dikdörtgen formlu bir sokak çeşmesidir. Kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiş olup, oldukça sade bir cephe anlayışına sahiptir. Yaklaşık 30 cm derinliğindeki çeşme, nişi yanlardaki düz profilli başlıklara oturan, sivri kemerle kuşatılmış, alınlık ve saçak kısmı düz silmelidir. Kemer kilit taşında bitkisel süsleme de yer alıyor.

 Muhabir
Etiketler :