Konya’daki liseden Oscarlık filmin İngilizce tiyatrosu büyük ilgi gördü

Konya Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu ilklere imza atıyor. Okul öğrencileri, dünyaca meşhur Ölü Ozanlar Derneği filminin İngilizce versiyonu olan Dead Poets Society tiyatrosunu icra ettiler.

Konya’nın, Selçuklu İlçesinde bulunan Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencilerinin İngilizce olarak düzenledikleri tiyatro gösterisi, izleyicileri tarafından yoğun ilgi gördü. Okul Müdürü Ahmet Erol tarafından planlanan, yönetmeni Berfu Kılıç Çiftçi ve Danışman İngilizce Öğretmeni Teslime Esin Öztürk’ün katkılarıyla düzenlenen gösteri, 12 lise öğrencisi tarafından oynandı. Müdür Ahmet Erol’un gazetemize özel yaptığı açıklamalarda, okullarında sadece ders eğitim değil, birçok etkinliğin ve projelerin yer aldığını ifade etti.

‘GÜZEL BİR AKSAN VE TELAFFUZLA İCRA ETTİLER’

Öğrencilerin, İngilizce olarak oynadıkları tiyatroyu güzel bir aksan ve telaffuz ile tamamladıklarını vurgulayan Erol, “Dünyaca meşhur eğitim filmi olan Ölü Ozanlar Derneği, bir firma tarafından İngilizce tiyatro şeklinde dönüştürülmüş. Firmadan telif hakkı iznini alarak tiyatro, öğrencilerimiz tarafından kısa zamanda, yaklaşık 4 aylık bir periyotta profesyonel tiyatrocu Berfu Kılıç Çiftçi ve İngilizce öğretmenimiz Teslime Esin Öztürk’ün destekleri ile düzenlendi. Devlet tiyatrolarında neredeyse oturulacak yer yoktu. Gençlerimiz İngilizce olarak, hiç takılmadan, çok güzel bir aksan ve telaffuzla tiyatroyu icra ettiler. Tekrarını 12 Haziran’da talep üzerine Diltaş Tiyatro Salonunda oynayacağız.” şeklinde konuştu.

‘DİLDE ÜST SEVİYELERDELER’

Okul öğrencilerinin üst seviyede İngilizce bildiklerinin altını çizen Erol, “Toplamda 12 öğrencimiz tiyatroda yer aldı. 9, 10, 11 ve hazırlık sınıfı öğrencilerimizden oluştu. Okulumuzda sadece dersler değil, sosyal etkinlikler, uluslararası projelerimiz de yer alıyor. Okuma, yazma, anlama, düşünme ve tiyatro oynama dil seviyesinde en üst seviyelerdir. Bu liseden mezun olan bir öğrenci, B1, B2 düzeyinde İngilizce konuşabiliyor. Gittikleri üniversitelerde de hazırlık bölümlerinde muafiyet sınavını kazanıp geçiyorlar.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

7f75aa9d-8589-4865-8783-1202fdc4d74b.jpg

ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ NEDİR?

Dead Poets Society (Ölü Ozanlar Derneği), Peter Weir yönetiminde 1989 yılında çekilmiş bir filmdir. En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almıştır. Kurgusal olarak 1959'da, muhafazakâr Vermont yatılı okulu olan Welton Academy'de geçen film, öğrencilerine şiir öğretmesiyle ilham veren bir İngilizce öğretmeninin hikâyesini anlatıyor. Film ticari bir başarıydı ve Robin Williams için En İyi Yönetmen, En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü adaylıkları da dahil olmak üzere çok sayıda övgü aldı. Film, En İyi Film dalında BAFTA Ödülü, En İyi Yabancı Film için César Ödülü ve En İyi Yabancı Film için David di Donatello Ödülü'nü kazandı. Senarist Tom Schulman, çalışmasıyla En İyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödülü aldı.

ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ FİLMİNİN KONUSU NEDİR?

1959 yılında geçen film, John Keating (Robin Williams) adlı çok başarılı ve bir o kadar da farklı olan edebiyat öğretmeninin çok disiplinli bir erkek okulu olan Welton Academy'de (takma adı Hell-ton) öğretmenlik yapmaya geldiğinde başlar. Bay Keating, çoğu baskı altında olan öğrencileri edebiyat ve şiirin bambaşka dünyasıyla tanıştırır. Onlara özgürlüğü, hayatı yeniden anlamayı, dünyaya farklı açılardan bakmayı öğretir. Ancak Welton Akademisinin felsefesine tam örtüşmeyen bu ders anlatımı akademi yönetimi tarafından da gözden kaçmayacaktır. Okul müdürü Bay Nolan (Norman Lloyd) yeni edebiyat öğretmenini, öğrencilerinden birinin intiharı üzerine, sorumlu görmüştür. Bunu bahane ederek edebiyat öğretmeni Bay Keating'i okuldan ayrılmaya zorlamıştır, fakat bu ayrılığa onu anlayan öğrencilerinin verdiği tepki Bay Nolan'ı hayatı boyunca yaşadığı belki de en utanç duyacağı anına sürükler.

 Muhabir
Etiketler :