Konya'daki üreticiler Mavi Tünel Projesi’ni inceledi

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, muhtarlar ve mahalle başkanları ile Bağbaşı Eğiste Barajı, Hadimi Tüneli, Avşar Barajı’nı gezip çalışmaları inceledi. Heyet ardından Yer Köprü Şelalesini gezdi.
Konya'daki üreticiler Mavi Tünel Projesi’ni inceledi

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, muhtarlar ve mahalle başkanları ile Bağbaşı Eğiste Barajı, Hadimi Tüneli, Avşar Barajını gezerek incelemelerde bulundular.

AK Parti Karatay İlçe Başkanlığı Tarım Komisyonu’nun düzenlediği gezi kapsamında DSİ Konya 4. Bölge Müdürlüğünün yürüttüğü projeler hakkında Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdür Yardımcısı M. Muhittin Özyalvaç protokol üyeleri ve beraberindeki heyete çalışmalar hakkında bilgi verdi.

DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SÜRECİ HIZLI BİR ŞEKİLDE YÖNETİYOR

AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç; DSİ'nin bugüne kadar yürüttüğü en önemli projelerinden biri olan Mavi Tünel'in tüm bileşenlerini arazide inceleme fırsatı bulduklarını söyledi.

Karatay için suyun önemine değinen Mehmet Genç; Devlet Su İşleri’nin çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini vurgulayarak emeği geçenlere teşekkür etti. Genç şöyle devam etti; “Karatay ilçe Başkanlığımıza bağlı Tarım Komisyonumuzun tertip ettiği Mavi Tünel gezisine Milletvekilimiz, Belediye Başkanımız, Muhtarlarımız, Mahalle Başkanlarımız ve merkeze uzak mahallelerimizde yaşayan hemşerilerimizle beraber bir gezi programı düzenledik. Suyun önemi hepimizin malumudur. İlçemiz içinde ayrıca önemli. Barajlardaki çalışmaları yerinde takip etme fırsatımız oldu. Devletimiz nezdinde DSİ tüm gayretiyle çalışmaları bir an önce bitirmek için yirmi dört saat esasıyla aralıksız çalışıyor ve süreci hızlandırarak suyu Karatay’da yaşayan köylülerimizle buluşturmaya gayret ediyor. Bu proje Abdülhamit Hanın hayali, yüzyıllardır düşünülen bir proje, Projenin başlangıcı AK Parti döneminde oldu. İnşallah tamamlamak da bize kısmet olur. Bu sebeple ilk başta Cumhurbaşkanımıza, DSİ’ye ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

karatayli-ureticiler-mavi-tunel-projesini-inceledi-2.jpg

KARATAYLI ÜRETİCİLERİMİZ ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ

Karataylı üreticilerin suyla ilgili devam eden çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulduğunu söyleyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da gerçekleştirilen gezinin güzel bir gezi olduğunu aktardı.

Tünel projesinde önemli bir mesafe kat edildiğini ifade eden Hasan Kılca; yapılan işlerin uluslararası projeler olduğu dile getirdi. Kılca; “Kırsal Mahallelerimizdeki muhtarlarımızla, hemşehrilerimizle Bağbaşı Barajında, Avşar Barajında ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Misafirlerimiz Devlet Su İşleri’nin yapmış olduğu çalışmaları yerinde gözlemlediler ve yazılan başarı hikayelerine şahitlik ettiler. Bu projeler dünya çapında Uluslararası projeler. Yıllardır yapılamamış projeleri AK Parti döneminde Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Milletvekillerimizin, Bakanlarımızın, Devlet Su İşlerimizin, Belediye Başkanlarımızın gayretiyle çalışmalar ortaya koyuldu. Projenin birçok ayağı tamamlanmış durumda. Avşar Barajındaki suyun Bağbaşı Barajına aktarılmasıyla proje hemen hemen tamamlanmış olacak. Böylelikle 364 milyon metreküp su aktarılacak. Yapılan tünelde de epey bir mesafe alınarak neredeyse yüzde 50’sinden fazlası tamamlanmış durumda. İnşallah geride kalan kısım da tamamlanınca buradaki suyumuz Bağbaşı Barajına aktarılmış ve oradan da Mavi tünelle birlikte Çarşamba Çayına, Apa Barajından Ovaya aktarılmış olacak. Bu büyük projeleri ülkemize, milletimize kazandıran başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm bakanlarımıza, milletvekillerimize Devlet Su İşlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

BUGÜN KONYA İÇİN ÖZEL VE ANLAMLI BİR GÜN OLDU

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ise Konya Ovası’nın su sorunu çözecek 100 yıllık rüya olan proje de çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Anlamlı bir geziyle bir arada olduklarını anlatan Ahmet Sorgun barajlarda devam eden çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi. “Belediye başkanımıza, ilçe başkanımıza, Devlet Su İşleri Müdürlerimize teşekkür ediyorum. Su konusunda tarihi ve hayati öneme sahip, 150 yıllık geçmişi olan düşüncelerin, projelerin bir bir hayata geçtiğini hemşehrilerimizle birlikte görmüş olduk. Bu gezi vesilesi ile bugün Konya’mız için gerçekten özel ve anlamlı bir gün oldu. Daha çok Karatay’ımızın Ova Mahallerinden Ova Köylerinden muhtarlarımız, mahalle başkanlarımız bu çalışmayı yerinde görmek istediler. Onun için geldik. Öncelikle Ahi kanalı dediğimiz kanal ki Apa Hotamış hattının kısaltılmışıdır ilk o bölgeyi ziyaret ettik. Arkasından Bağbaşı Eğiste Barajı ve oradaki Hadimi Tünelini inceledik. Bu kısım Konya Ovası projelerinin Toroslar ayağıdır. Yukarı Göksu havzasından Akdeniz’e akan suların Abdülhamit Handan beri istenilen Konya Ovasına aktarılma düşüncesi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı ile hayata geçti. Önce Bağbaşı Eğiste Barajı yapıldı. Mavi Tünelle birlikte 2015 yılından bu tarafa Konya, İçeri Çumra, Çumra ve Alibeyhüyüğü Torosların kar ve yağmur sularıyla birlikte doğal sulardan oluşan içme ve kullanma suyu olarak istifade ediliyor. O günden bu yana 1 milyar 200 milyon metreküpün üstündeki suyu yukarı Göksu havasından İç Anadolu’ya aktarmış olduk. Bu hem sulamada hem içme ve kullanmada ayrıca sanayide kullanıldı. Bu projenin ayaklarından birisi de 365 milyon metreküp kapasitesiyle Avşar Hadimi Barajı bitmiş durumda. Bu barajımızdan suyu alıp Eğiste Bağbaşı Barajına aktaran Hadimi Tüneli’nde ise çalışmalar devam ediyor. Burası 18 kilometreyi aşkın bir tünel. Dış çapı 6 metre, iç betonlamış çapı ise 4 metre 80 santim olan büyük bir tünel ve bu tünel vasıtasıyla 18 kilometrelik tünel arkasından 4,5 kilometrelik açık kanal ile bu suyu da Bağbaşı barajına aktarıp inşallah Ovayı suyla kavuşturacağız. Bozkır Barajının da yapımı bittiğinden bu yana su tutmaya devam ediyor. Su, doğal yatağından Eğiste Barajına gelecek ve böylece biz bir taraftan yer altı sularını takviye etmiş olacağız diğer taraftan da Konya Ovamıza suyu aktaracağız. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza, bizden önce görev yapmış olan milletvekillerimize ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

KARATAYLI ÜRETİCLER: ÇOK GÜZEL İŞLER YAPILIYOR

Ovaya aktarılacak su çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı bulan muhtarlar ve Karataylı üreticiler ise çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğine şahitlik ettiklerini belirterek şunları söyledi; “Mavi Tünel projesinin Konya Ovasına ulaştırılmasında verilen emekleri ve hizmetleri gördük. Burada çok güzel işler yapılmış. Ümit ederiz ki en yakın zamanda Konya Ovası bu suya kavuşur. Ovamızın tarımsal geleceğinin aydınlık olduğunu bu çalışmalar bize tekrar gösterdi. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.”

Heyet baraj ziyaretlerinin ardından son olarak Yer Köprü Şelalesi’ni ziyaret ederek burada hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programa; AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı M. Muhittin Özyalvaç, DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, DSİ Konya Şube Müdürü Fatih Peker, Karataylı Muhtarlar ve Mahalle Başkanları katıldı.

Etiketler :