Konya'dan kısa kısa haberler (18 Ocak 2023)

Konya'da neler oluyor? Konya'dan kısa kısa haberler...
Konya'dan kısa kısa haberler (18 Ocak 2023)

Hafızlık İcazet Töreni düzenlendi

Konya İl Müftülüğü Üniversite İyilik Projesi kapsamında Aşkan Keziban ve Hüseyin Ceran Kız Kur’an Kursu ile Suffe Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimini tamamlayan 100 üniversite öğrencisi için Necmettin Erbakan Üniversitesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonunda Hafızlık İcazet Töreni düzenlendi.

hafizlik-icazet-toreni-duzenlendi-1.jpg

Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Protokol konuşmalarının ardından Aşkan Keziban ve Hüseyin Ceran ile Suffe Kız Kur’an Kurslarının tanıtım videosu izlendi. Öğrencilerin Kur’an Kursları ve eğitim süreçleri hakkındaki duygu ve düşüncelerini aktarması, ilahi dinletisi ile devam eden program hafız olan öğrencilere belge takdimi ve hatim duası ile sona erdi.

Konya’dan Filistin’e yardım eli uzandı

Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesinde bulunan Selim Abu Musallem Büyük Camii Kur’an Kursu öğrencilerine ve yetim çocuklara ayakkabı ve kışlık giyecek yardımı yapıldı.

konyadan-filistine-yardim-eli-uzandi-3.jpg

Konya İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ile Türkiye Diyanet Vakfı Konya Şubesi Kadın Kolları faaliyetleri kapsamında Konya İl Müftülüğü Uzman Vaizi Ümmü Taş’ın yurt içi, yurt dışı öğrencileri ve hayırseverlerin katkılarıyla Selim Abu Musallem Büyük Camii Kur’an Kursu öğrencilerine ve yetim çocuklara ayakkabı ve kışlık giyecek yardımı ve 200 kişilik yemek ikramı yapıldı. Yardım faaliyetinin koordinatörlük görevini yürüten İl Müftülüğü Uzman Vaizi Ümmü Taş ve maddi, manevi emeği geçen bütün hayırseverlerimize teşekkür edildi.

Aydınlar Ocağı’nda Aykut Edibali anıldı

Konya Aydınlar Ocağı, Yeniden Milli Mücadele Hareketinin Kurucusu Aykut Edibali’yi vefatının birinci yıl dönümünde andı. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki programda dava arkadaşlarından Ahmet Kara 1980 öncesi gençlik hareketi dönemini, Mustafa İnce ise 1980 sonrası siyasi çalışma dönemini anlattı. Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Topluma kültürel borcumuzu bu tür programlarla ödemeye çalışıyoruz” dedi. Daha sonra merhum Aykut Edibali’nin Yenden Milli Mücadele Hareketini başlattığı yıllardan ve partileşme döneminde yaptığı konuşmalardan oluşan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

dedeoglu-ahiska-istanbulun-kilididir-1.jpg

GENÇ YAŞLARDA HAREKETE GEÇTİ

Ahmet Kara merhum Aykut Edibali’nin genç yaşlardan itibaren Mücadele Birliğini kurmaya yönelik hazırlıklar yaptığını belirterek, “Necmettin Erişen ve İrfan Küçükköy gibi ağabey isimlerle Afyon'u ve Konya'yı ziyaret ederek bu çalışmaları tamamlamışlardır. ‘Düşman donanımlı ve daima hazır ama bizim milletimiz tehlikenin farkında değil’ diyen Aykut ağabey milletimizi uyandırmanın gayretinde oldu” dedi. Kara’dan sonra kürsüye gelen Mustafa İnce’de Edibali’nin 1980 sonrası siyasi mücadele dönemini anlattı.

Dedeoğlu: Ahıska İstanbul’un kilididir

HİSDER’de Geçmişten Günümüze Ahıska Türklerini anlatan İslâm Tarihi Uzmanı Dr. Azad Dedeoğlu, “Ahıska, İstanbul’un kilididir. Aynı zamanda Anadolu’nun eşiği ve ilmin beşiğidir” dedi.

dedeoglu-ahiska-istanbulun-kilididir-2.jpg

Hikmet İlim ve Sanat Derneği, yer ve mekan değişikliği sebebiyle bir süre ara verdiği Pazartesi Sohbetlerine “Geçmişten Günümüze Ahıska Tarihi ve Sürgün Halk Ahıskalı Türkler” konulu sohbetle tekrar başladı. Aslen Ahıskalı olan İslâm Tarihi uzmanı Dr. Azad Dedeoğlu, “Ahıskalı Türkler Türkiye’de pek bilinmiyor. Ahıska dediğimiz zaman “Alaska mı? Alaska’da da mı Türkler var?” diyorlar. Burada herhangi bir suçlu aramaya gerek yok. Bize bir şeyler unutturuldu. Biz de bir çok şeyleri unuttuk maalesef. Ahıska sürgünü sadece Türk tarihinin değil, aynı zamanda dünya tarihinin kanayan bir yarasıdır” dedi. Yeryüzünde sürgün hayatı yaşayan vatansız, dünyanın farklı ülkelerinde bazı yerlerde hayat mücadelesi veren yegâne topluluğun Ahıskalı Türkleri olduğunu ifade eden Dr. Azad Dedeoğlu, ”Ahıska coğrafyası bugün Gürcistan sınırları içerisindedir. Ama Türk yurdudur. Stalin, 14 Kasım 1944 yılında binlerce yıl ecdadımızın yaşamış olduğu yurttan hiçbir suçu olmazken, suçu Türk olduğu için bizi bir gece içerisinde; ecdadımızın ifadesiyle 15 dakika içerisinde ata yurdumuzdan ana yurdumuza sürgün ediyor” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Yiğit Akşehir’de okulları ziyaret etti

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, çeşitli ziyaretlerde bulunmak amacıyla Akşehir’e gitti.

il-milli-egitim-muduru-yigit-aksehirde-okullari-ziyaret-etti-1.jpg

Akşehir Bahçelievler Ortaokulu, Akşehir Şehit Özden Çınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nimetullah Nahcivani İmam Hatip Ortaokulu ve Akşehir Lisesini ziyaret eden İl Müdürü Yiğit, öğretmen ve öğrencilerle sohbet ederek; okul yöneticilerinden okul bünyesinde yürütülmekte olan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yiğit'e ziyaretlerinde Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü A. Barbaros Topaloğlu eşlik etti.

Gembos'tan akan sulardan elektrik üretilecek

Derebucak ilçesindeki Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nda biriken suları Beyşehir Gölü ile buluşturan Gembos Derivasyon Kanalı üzerinde elektrik üretimi yapılacak Akça HES tesisinin inşaatı tamamlandı.

gembostan-akan-sulardan-1.jpg

Kanalın geçtiği Beyşehir ilçesi Akçabelen Mahallesi'nde kurulan tesis ve kanal üzerinde oluşturulan yatay şelaleyle Beyşehir Gölü'ne akan suyun gücünden istifade edilerek elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor. Devlet Su İşleri 4.Bölge Müdürlüğünden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, kanaldan akan suların enerjiyle buluşacağı belirtilerek, "Akça HES'te sona gelindi. Akça HES 6,55 megavat kurulu güce sahip ve yaklaşık 10 bin hanenin elektriğini karşılayacak. Derebucak Barajı iletim hattı üzerinde ve Beyşehir'in Akçabelen Mahallesi sınırlarında bulunan tesiste çalışmalar tamamlanmış olup, iş kabul aşamasındadır" ifadesini kullandı. •AA

Hayvan hastalıkları kontrol altına alınacak

Çumra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hayvansal üretimde hastalıklarla mücadele kapsamında sağlıklı hayvan, güvenilir gıda, sağlıklı insan hedefine hizmet edecek “Hastalıklardan Ari İşletmeler” bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

hayvan-hastaliklari-kontrol-altina-alinacak-2.jpg

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatih Demirci, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve sağlıklı hayvansal gıda üretiminin teminatı olacak Hastalıktan Ari İşletmeler oluşturulması için çalışmalara hız verildiğini ifade etti. Toplantıda Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Hasan Hüseyin Acar ve görevli Veteriner Hekimlerce sunum yapıldı. Ayrıca, Çumra’daki ari işletme olma potansiyeli yüksek işletme sahiplerine başvuru şekil ve şartları, yürütülecek çalışmalar ve arilik sertifikasının alınması halinde sahip olunacak avantajlar hakkında detaylı bilgiler verildi. Toplantı, yetiştiricilerin sorularının cevaplanması ve yapılacak ön değerlendirmelerin planlanmasıyla sona erdi.

Dijital Kütüphane 25 bin üye sayısına ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dijital Kütüphanesi 25 bin üye sayısına ulaştı.

dijital-kutuphane-25-bin-uye-sayisina-ulasti.jpg

Konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1 yılda 127 ülkeden girişin yapıldığı dijital kütüphanede tam metin arama kolaylığı sunuluyor. Bakanlığın iki kampüsündeki kütüphanelerde yer alan 43 bin 500 yayından 16 bini dijital kütüphaneye aktarıldı. Merkez Kütüphanesinde 22 bini kitap olmak üzere tamamına yakını tarımla ilgili 30 bin yayın, Söğütözü Kütüphanesinde de 13 bin 500 yayın olmak üzere toplam 43 bin 500 yayın hizmete sunuluyor.”

İzleme değerlendirme uygulamaları sürüyor

"Bizim Okulumuz" projesi kapsamında 12. sınıflara yönelik düzenlenen izleme değerlendirme uygulamalarının üçüncüsü yapılacak.

izleme-degerlendirme-uygulamalari-suruyor.jpg

Bizim Okulumuz (Okul Merkezli Gelişim Projesi) kapsamında Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Konya Ölçme ve Değerlendirme Merkezi (Konya ÖDM) koordinesinde il genelindeki tüm 12. sınıflara yönelik yapılacak izleme değerlendirme uygulamasının üçüncüsü bugün yapılacak. "Bizim Okulumuz" projesinin alt başlıklarından olan "Akademik İyileştirme" kapsamında izleme ve değerlendirme uygulamaları 8. ve 12. Sınıf öğrencilerine yüz yüze; 4, 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencilerine de çevrim içi yöntemle yapılmaya devam ediyor.

Başkan Yaka’ya Sak’tan ziyaret

Karapınar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan adayı Halil Sak, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Yaka’yı makamında ziyaret etti.

baskan-yakaya-saktan-ziyaret.jpg

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Yaka adaylık sürecinin hayırlı olması temennisinde bulundu. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkan Adayı Sak ve Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür etti. Ziyaret, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

Ilgın Belediyesi’nden eğitime destek

Ilgın Belediyesi eğitime destek çalışmalarına devam ediyor. İlçede sınava hazırlanan öğrenciler için ücretsiz deneme sınavı yapıldı.

ilgin-belediyesinden-egitime-destek-1.jpg

Başkan Yalçın Ertaş, “Haydi gençler 'Destek Bizden Başarı Sizden'” diyerek yaptığı açıklamada, “Başaracağınıza canı gönülden inanıyorum gençler. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Bizim de eğitime olan desteğimiz bundan sonra da artarak devam edecek. Sizin için ne yapsak az olur” dedi Başkan Ertaş, ilçede yatırımların da tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti. Ertaş, “Ekiplerimiz sahada yoğun bir şekilde çalışıyor. Ilgın için durmak yok. Yola devam” diye konuştu. Öğrenci ve öğretmenlerde Başkan Ertaş’a eğitime sağlanan destekler için teşekkür etti.

Başkan Bayındır, başarılı sporcuları tebrik etti

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Konya’da düzenlenen Türkiye Büyükler Tekvando Turnuvası kapsamında başarılı sonuçlar elde eden tekvandocuları tebrik etti.

baskan-bayindir-basarili-sporculari-tebrik-etti.jpg

Başkan Bayındır mesajında, “Karatay Spor ve Kongre Merkezin’de düzenlenen Türkiye Büyükler Tekvando Şampiyonasın’da kıran kırana gerçekleşen mücadelelerin ardından Beyşehir’imizi temsilen turnuvaya katılan sporcularımızdan Talha Sarı ve kardeşi Yunus Sarı kendi sıkletlerinde gümüş madalya sahibi oldular. İki kardeşi de ayrı ayrı tebrik ediyorum. Böyle gençlerimizin sayısının artmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyor başarılarının devamını diliyorum. Turnuvada memleketimiz adına boy gösteren isimlerden olan Sude Derebağ’ıda vermiş olduğu mücadeleden ötürü canı gönülden kutluyor ve yine aynı turnuvada yer alan ve sakatlığından ötürü turnuvaya devam edemeyen Bekir Karagöz’e ise geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve sporcularımızın bugünlere gelmesinde emek sahibi olan hocalarımızı da ayrıyeten tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

M1 Konya AVM’den çocuklara özel etkinlik

Düzenlediği etkinliklerle çocukların ve çocuklu ailelerin gözdesi olan M1 Konya AVM, yarıyıl tatiline Eskimoo Köyü konseptiyle giriyor.

m1-konya-avmden-cocuklara-ozel-etkinlik.jpg

21 – 29 Ocak tarihlerinde gerçekleşecek etkinliklerde çocuklar tatil Misafirlerine alışverişi ve eğlenceyi bir arada sunan M1 Konya Alışveriş Merkezi, çocuklara özel gerçekleştirdiği etkinliklere bir yenisini daha ekliyor. Yarıyıl tatiline özel Eskimoo Köyü konseptiyle gerçekleşecek etkinliklerde çocuklar doyasıya eğlenecek. 21 – 29 Ocak tarihleri arasındaki etkinliklere 4 – 12 yaş aralığında çocuklar ücretsiz olarak katılabilecek. 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 ve 18:00 saatlerinde 5 seans olarak gerçekleşecek etkinliklere katılım 25 çocukla sınırlı olacak. Kayıtlar 13:30’da etkinlik alanında yapılacak.

Mutlu Aile Huzurlu Toplum semineri devam ediyor

Nur Sekizköşe Kız Kur’an Kursu’nda “Mutlu Aile Huzurlu Toplum” semineri düzenlendi.

Karatay İlçe Müftüsü Musa İmamoğlu, “Mutlu Aile Huzurlu Toplum” semineri kapsamında Nur Sekiz Köşe Kur’an Kursu’nda ihtiyaç odaklı öğrencilerle bir araya geldi. İhtiyaç odaklı öğrenciler ve mahalle sakinlerinin katılımıyla Nur Sekiz Köşe Camii’nde gerçekleşen seminerde İmamoğlu, İslam dininin emir ve yasakları doğrultusunda mutlu aile olabilmenin ve kalabilmenin püf noktaları görsel sunum eşliğinde anlattı.

Selçuklu’da kadınlara özel hatim programı

Hatim Sohbet Dua'ya Davet programı hanımlar için Binkonutlar İmam-I Gazali Camisinde yapıldı.

selcukluda-kadinlara-ozel-hatim-programi-2.jpg

Yetkililer tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Selçuklu Müftülüğü tarafından ilçemizde bulunan camilerimizde her salı günü öğle namazını müteakip hanımlar için düzenlenen "Hatim Sohbet Dua'ya Davet" programı Binkonutlar İmam-ı Gazali Camisinde gerçekleştirildi. Selçuklu Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Dr. Nimet Ateş'in konuşmacı olarak katıldığı programda okunan hatimlerin duası, sohbet ve dualar yapıldı.”

KONYA HABER

Etiketler :