Konyalı ailelere ara tatil için altın bilgiler!

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ara tatil başladı. Ara tatil döneminde ailelerin çocuklarıyla kaliteli vakit geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Psikolog Abdullah Duysak, “Veliler çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmelidir. Çünkü geçirilen bu zamanda çocuklar ve aileler daha mutlu olurlar.” dedi.
Konyalı ailelere ara tatil için altın bilgiler!

2024-2025 eğitim öğretim yılı ara tatili 22 Ocak tarihinde başlayıp 5 Şubat’ta son buluyor. Okula yeni başlayan ve eğitimini yoğun bir şekilde tamamlamaya çalışan öğrenciler yarıyıl tatiline girmek için gün saydılar. Ara tatilde ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesinin çocuklarının motivasyonunu arttıracağını belirten Pandomim Psikolojik Danışma Merkezi Psikoloğu Abdullah Duysak, kaliteli zaman geçirmenin çocuğun duygusal ve bilişsel gelişimini desteklediğini söyledi.

abdullah-duysak.jpg

EBEVEYNLER ÇOCUKLARLA KALİTELİ VAKİT GEÇİRMELİ

Kaliteli zamanın saatlerce vakit geçirmenin olmadığını bildiren Psikolog Abdullah Duysak, verimli zaman sadece etkinlik yapmak veya oyun oynamak olmadığını kek yapmak veya resim yapmak gibi etkinliklerin kaliteli zaman geçirmek olduğunu kaydetti. Ara tatilin yaklaşmasıyla birlikte çocukların bilgisayar, telefon ve tablet gibi teknolojik aletlere çok fazla ilgi göstereceklerini hatırlatan Abdullah Duysak, “Yeni dönemde çocuklar tablet, telefon ve bilgisayara çok fazla bağımlı hale geliyorlar. Normalde ilk dönemde çocuklar ekransız giderken bir anda ekrana düşebiliyor ve çocuklar dolayısıyla ekrana maruz kalıyorlar. Çocuklarda öfke, şiddet, mızmızlanma, korku, kaygı ve endişe duyguları başlıyor. Bunu atlatmanın en kolay yolu da çocuklarınıza ekransız saatler belirleyin. Kontrollü bir şekilde çocuklara o vakti sunabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

ara-tatil-2.png

ARA TATİLİ ÇOCUKLAR GÜZEL DEĞERLENDİRMELİ

Ara tatilde öğretmenler tarafından verilen ödev, etkinlik, okuma yazma veya kitap okuma gibi faaliyetlerin yapılması gerektiğinin altını çizen Duysak, çocukların tatilde boş vakit geçirmek isteyeceklerini ama ebeveynlerin planlı bir şekilde hareket ederlerse çocuk açısından sıkıntı oluşturmayacağını söyledi. Duysak, puzzle, bulmaca, etkinlik oyunları, bilgi kartları gibi etkinliklerin çocuklara faydalı olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Anne baba veya anne çocuk zamanı oluşturarak çocukla özel an oluşturmalısınız. Çocuklar aileleriyle bu tarz etkinlikleri yaparak oldukça kaliteli zaman geçirmiş olacaklar. Bu doyumu ebeveyn gördüğünde sabah işe gitmek için kalktıklarında yorgun olmazlar çünkü güne mutlu başlarlar. Kısacası aile o sevgiyi çocuktan almıştır.”

ara-tatil-4.jpg

AİLELER ÇOCUKLARINI KIYASLAMAMALIDIR

Ailelerin çocuklarını başka biriyle kıyaslamaması gerektiğini vurgulayan Duysak, “Ebeveynler çocuklarını bir başka çocukla kıyaslamamalıdır. Sen böylesin ama arkadaşın bak nasıl. Bunun gibi kıyaslamalardan aşağılayıcı cümlelerden uzak durun. Karne alacaklar çocukların notları düşük olabilir. Çocukları güzel cümleler kullanarak yeni döneme tam anlamıyla hazırlamalısınız” diye konuştu.