Konyalı başkan konuştu! Market mi? Bakkal mı?

Zincir marketlerin popülerliğiyle artık bakkallar tercih edilmiyor. Bakkal esnafının kan kaybetmeye devam ettiğini söyleyen Başkan Göner, “Bizler küçük esnaf olarak mahallenin bekçisi, sokakların ışığıyız. Vatandaşlarımız bize sahip çıkmalı” dedi.
Konyalı başkan konuştu! Market mi? Bakkal mı?

Gün geçtikçe sayıları artan zincir marketler, bakkal esnafını geride bıraktı. Bakkal kültürünün kazandırılması gerektiğini söyleyen Konya Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası Başkanı Feridun Göner, perakende yasayasıyla zincir marketlerin bir gün kapalı kalması gerektiğini söyledi.

feridun-goner.jpg

‘SONRADAN ÖDEME MARKETLERDE MÜMKÜN DEĞİL’

Veresiye sisteminin bakkallarda uygulandığını fakat marketlerde böyle bir durumun mümkün olmadığını dile getiren Göner, “Türkiye’de bakkal kültürü giderek zayıflıyor. İnsanların alışkınlıkları değişiyor. Zincir marketlerin her sokağa açılması büyük bir etken. Bakkallar olarak bir öz eleştiri yapacak olursak, bizim de kendimizi yenilememiz gerekiyor. Temizlik, görsellik, aydınlatma hepsi birer etken. Ama bakkallar her sokakta. Örneğin küçük bir çocuk bir şeyler alıyor, akşam babasının ödeyeceğini söylüyor. Esnaflarımız buna her zaman açık. Ama zincir marketlerde böyle bir şey mümkün değil. Vatandaşlarımızın bunu bilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

bakkal-1.jpg

‘KAN KAYBETMEYE DEVAM EDİYOR’

Bakkal esnafının kan kaybetmeye devam ettiğini söyleyen Göner, “Bakkallarda fahiş fiyat uygulandığı söyleniyor ama fiyatlar durmadan aratıyor. Zincir marketler 5-10 kalemde insört olarak indirim yapıyorlar. Ama diğer ürünlerin fiyatına kimse dikkat etmiyor. Temel gıdalarda marketler indirim yaparak müşteriyi kendi taraflarına çekiyorlar. Bakkalların böyle bir gücü yok. Bu yüzden bakkal esnafı kan kaybetmeye devam ediyor.” sözlerine yer verdi.

bakkal-2.jpg

‘HAFTADA BİR GÜN KAPALI KALMALI’

Zincir marketlerin haftada bir gün kapalı kalmasını gerektiğini aktaran Göner, “Bakkallarımız için girişimlerimiz var. Mücadele ediyoruz. Türkiye’deki tüm bakkal esnafı ve başkanlarımızla birlikte perakende yasasını dile getiriyoruz ama bu yasa yıllardır rafta bekliyor. Bu yasanın çıkmamasıyla alakalı da zincir marketlerin çok ciddi lobileri var. Bu yasayla birlikte Avrupa’daki sistem gibi zincir marketler sabah saat 10’da açılıp, akşam saat 8’de kapanacak. Haftada bir gün tatil olacak. Geri kalan saat dilimlerinde de küçük esnafımız iş yapacak.” dedi.

bakkal-3.jpg

‘MAHALLENİN BEKÇİSİ, SOKAKLARIN IŞIĞIYIZ’

Mahalle için bakkalların önemli olduğunu dile getiren Göner, “Zincir marketlerden toplu alışverişlerini yapıyorlar elbette biz buna bir şey demiyoruz ama en azından bakkallardan da ufak tefek ihtiyaçlarını karşılamalarını tavsiye ediyoruz. Bizler küçük esnaf olarak mahallenin bekçisiyiz. Sokakların ışığıyız. Çünkü bir sokakta ışık yanıyorsa, o sokak güvenlidir. Bakkal açıktır. Çocuklar istendiği zaman güvenilir bir şekilde gönderilebiliyor. Aynı zamanda mahallenin kanaat önderleriyiz. Öreğin mahalle içerisinde bir vatandaş soruduğunda nasıl biri olduğunu biliyoruz. Yardımcı oluyoruz.” ifadelerine yer verdi.

bakkal-5.jpg

‘ZİNCİR MARKETLERİN MANEVİ YÖNÜ YOKTUR’

Bakkal esnafının her zaman halkın yanında olduğunu vurgulayan Göner, “Bakkal kültürü zayıfladı ama bitmedi. Ama eğer bir önlem alınmazsa zamanla bu kültür ortadan kalkacak gibi gözüküyor. Vatandaşlarımızı bakkal kültürünü tekrar kazandırmak için bilinçlendirmek gerekiyor. Kamu spotları yapmak gerekiyor. Vatandaşlarımızın bizim sesimize kulak vermesi gerekiyor. Çünkü zincir marketler hiçbir zaman mahalledeki düğüne, cenazeye, herhangi bir etkinliğe katılmaz. Biz bakkallar olarak mahallemizdeki düğüne, cenazeye muhakkak uğrarız. Çok güçlü bir manevi yönü vardır.” şeklinde aktardı.

manset.jpg

‘BAKKAL KÜLTÜRÜ ANCAK BU ŞEKİLDE KAZANILABİLİR’

Bakkal kültürünün tekrar kazanılabileceğini ifade eden Göner, “Devletimiz perakende yasasını çıkardığı zaman zaten bir nevi bizi desteklemiş olacak. Marketlerin kapalı kaldığı saatler dışında bakkalların kendilerini toparlayacağını düşünüyoruz. Kendi esnaflarımızla da sürekli iletişim halindeyiz. Kendini geliştiren esnaflarımız için bir sözüm yok ama kendini geliştirmeyen, yıllardır aynı sistemde çalışan, eski raflarla, eski dolaplarla, aydınlatması olmayan bakkal imajını üzerimizden atmamız gerekiyor. Kendimizi yenilememiz, dükkanımızın çevresini değiştirmemiz gerekiyor. Müşteriye karşı çekici olmamız lazım. Bu şekilde bakkal kültürünün yeniden kazanılabileceğine inanıyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :