Konyalı bilim insanları Yeni bir araştırma merkezi kuruyor

Konya’da son yıllarda artan bilime ve teknolojiye merak giderek artıyor.
Konyalı bilim insanları  Yeni bir araştırma merkezi kuruyor

Konyalı bilim insanları tarafından kurulacak bir merkezde toplumsal ve bireysel travmalar tüm ayrıntılarıyla incelenecek. Bugünkü Resmi Gazetede Necmettin Erbakan Üniversitesi Travma Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRAUM) kurulması için yönetmelik yayınlandı.

Necmettin Erbakan Üniversitesindeki bilim insanları tarafından kurulacak Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlar olarak belirlendi.

a) Üniversite bünyesinde, psikolojik ve toplumsal travmalarla ilgili uygulama, danışmanlık ve araştırma süreç ve hizmetlerini disiplinler arası bir yaklaşımla ele almak ve uygulamak.

b) Travma süreçlerine dair geniş bir perspektifte çalışmalar yürütmek ve başta afetler olmak üzere boşanma, şiddet, akran zorbalığı, vefat, yoksulluk, işsizlik ve diğer sebeplerden kaynaklı travmalar konusunda araştırma ve uygulamalar gerçekleştirmek.

c) Travmatize olmuş çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılar ile dezavantajlı gruplara dahil olan bireylerin psikolojik sağlıklarını yeniden tesis edebilmek adına uygulama ve araştırmalar yürütmek.

ç) Psikolojik ve toplumsal travmalarla alakalı bütüncül ve profesyonel bir araştırma ve uygulama pratiğini ortaya koymak.

d) Üniversite bünyesindeki Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Psikoloji, Psikiyatri, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmet gibi bölüm ve anabilim dallarının son sınıf öğrencilerinin staj ve diğer türden uygulamalarına destek olmak, anabilim dallarındaki lisansüstü öğrencilerin tez çalışmaları açısından bir platform sağlamak ve Merkez bünyesindeki ilgili ekipmanlarla bu süreçleri desteklemek.

e) Bölgesel, ulusal ve uluslararası düzlemde psikolojik ve toplumsal travmalar konusunda ortak projeler, araştırmalar ve bilimsel organizasyonlar yürütmek.

f) Önleyici bir kurumsal yapı olarak başta Konya olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerinde “travma önleyici” araştırma ve uygulamalar gerçekleştirmek.

g) Merkezde uluslararası öğretim elemanlarına ve araştırmacılara çalışma ortamı sağlamak.

ğ) Psikolojik ve toplumsal travmanın kapsamına girebilecek tüm alt disiplinlerle ilgili faaliyetler yürütmek.

h) Psikolojik ve toplumsal travmanın kapsamına girecek akademik faaliyetlere destek ve dahil olmak, yılın belli dönemlerinde bu tür ortak faaliyetleri Merkez bünyesinde düzenlemek.

ı) Psikolojik ve toplumsal travmanın ölçümüne yönelik ekipmanlar yardımı ile travmatize olmuş bireylerin mevcut durumlarını saptamak ve travma halinin tedavisine yönelik gerekli uygulamaları yürütmek.

i) Psikolojik ve toplumsal travmalarla ilgili yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak faaliyetler yürütmek.

j) Disiplinler arası yaklaşımla, psikolojik ve toplumsal travmanın çalışılmasında ve tedavisinde işlevsel arka plana sahip bölüm ve anabilim dallarıyla müşterek akademik kongreler, çalıştaylar, makaleler, araştırma raporları, bilgilendirme toplantıları düzenlemek ve yürütmek.

k) Çalışma birimleri aracılığı ile travma önleyici ve travmaya müdahale edici faaliyetler sürdürmek.

l) Merkezin amaçlarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun diğer çalışmaları yapmak.

 Editör