Konyalı esnaf: Kılıçdaroğlu’na ayakkabı sattım, Türkiye’ye bedava reklam yaptım

Konya'da Demirci İş Merkezinde ayakkabıcılık yapan Nuri Osman Eskin, şehre ziyarete gelen siyasilere ve ünlü isimlere ayakkabı sattığını söyledi. CHP Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da ayakkabı saatığını belirten Eskin, "Türkiye'ye bedava reklam yaptım" dedi.
Konyalı esnaf: Kılıçdaroğlu’na ayakkabı sattım, Türkiye’ye bedava reklam yaptım

Konya’da yıllardır ayakkabı sektöründe yer alan Nuri Osman Eskin, Demirci İş Merkezinde bulunan mağazasında şehre ziyarete gelen birçok ünlü isme ayakkabı satışı yaptığını dile getirdi. Eskin, konuşmasına şu şekilde başladı; “ Yedi yaşından beri ayakkabıcılık yapıyorum. Babamın yanına gider gelirdim. Üretim yapardık. 24 yaşına kadar imalat yaptık. 1996’dan beri de perakende satış yapıyoruz. Dükkan içerisinde klasik ayakkabılar, erkekler için hem damatlık hem de spor ayakkabılar var. Çocuklar ve kadınlar de için ayakkabı ve terlikler bulunuyor.”

nuri-osman-eskin-1.jpg

‘BİLİNDİK İSİMLERE SATIŞ YAPTIM’

Birçok ünlü isme satış yaptığını ifade eden Eskin, “Önceki yıllarda Kemal Kılıçdaroğlu’na ayakkabı sattım ve bu sayede Türkiye’ye bedava reklam yaptım. Eve gitmeden Kılıçdaroğlu’na ayakkabı sattığım herkese duyulmuştu ve haberlere çıkmıştık. Akrabalarım aramışlardı bunu unutamıyorum. Başka bir gün de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da terlik gönderdik. Cuma namazı öncesi abdest alacak terlik lazım diye il başkanlığından gelmişlerdi. Mustafa Sarıgül’e de ayakkabı satmıştım. Türkiye’nin de tanıdığı Feridun Kunak çarşımızda eşiyle gezerken çay içmeye davet etmiştim. Ona da renkli bir ayakkabı satmıştım. Rabbim nasip edince her yerden müşterimiz geliyor. Bilindik isimleri bizzat dükkanımda ağırladım. Bu isimler Konya’yı ziyarete gelmişlerdi, bende onlara siz bizden birisiniz bizden alışveriş yaparsanız hem tanıtırsınız hem de bizim gibi küçük esnafı desteklemiş olursunuz dedim. Esnaf olarak bu güzel anıları biriktirdiğim için mutluyum.“ ifadelerine yer verdi.

eskin-ayakkabi-konya-1.jpg

‘ÇALIŞACAK ELEMAN BULAMIYORUZ’

Sektörde yetişen ve çalışan eleman sıkıntısı olduğunu dile getiren Eskin, “Önceden üreticiydim ama şu an sadece alıp satıyorum. Eskiden ayakkabı sektöründe sadece yurt içinde çalışıyordu. Şu anda yurt dışına büyük markalara çalışıyorlar. Sanayi sektörümüz iyi. Eskiden ayakkabıcıların işi az diye kız bile vermezlerdi. Sektörün şu anda başlıca problemi çalışacak adam olmaması. Bu sektör için yetişen eleman yok. Devletin 12 yıl eğitim zorunluluğu getirmesi mesleki olarak yanlış bir sistem olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımız okuyor ama sanayiden yetişen, kendi öz Türk elemanımız kalmadı. Böyle giderse bundan 30 yıl sonra bizim çocuklarımız yabancı uyruklu insanların yanında iş yapabilir. Çünkü sanayi sektöründe yetişenlerin, çalışanların çoğu maalesef yabancı uyruklu.” şeklinde konuştu.

eskin-ayakkabi-konya-2.jpg

‘KAR YAĞMADI ESNAF KAN AĞLIYOR’

Konya’da kar yağmadığı için satışların düştüğünü ifade eden Eskin, “Şu anda kar yağmadığı için esnaf kan ağlıyor. Konyalının ayağı üşümediği için satışlarımızda düşüş oluyor. Komşu esnaflarımla 28 yıldır buradayım hiçbir sıkıntı çekmedim. Birbirimize destek oluyoruz. İnsan iyi olduktan sonra nerede olursa olsun karşısındakini alçaltmaz. Satışını yaptığımız bu ayakkabıların kalitesi çok iyi. Gündemde hangi ayakkabı varsa onun kalitelisini satmaya çalışıyoruz. Ağırlık olarak erkek ayakkabı çeşitlerimiz var. Ayakkabıcılık çok önemli bir meslek. Satan kişi ürüne baktığında ayakkabının kalitesini anlayabilmeli. Eğer esnaflık yapacaksan karşındakini kendin gibi görmen lazım. Biz müşterilerimizle aile gibiyiz, samimiyetten dolayı bu böyle. Ayakkabının kalitesinden ziyade samimiyet ve güven önemli bizim için. Sabit bir yerden alışveriş yapılması çok önemli. Ayakkabıcınız size kötü mal vermez. İlerde ticaret böyle olmayabilir ama biz babamızdan gördüğümüz gibi bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz.” diye aktardı.

nuri-osman-eskin-esnaf-2.jpg

‘HİLE ÇOK FAZLA’

İnternet alışverişinde hilenin çok fazla olduğunu belirten Eskin, “İnternetten yapılan ayakkabı alışverişlerinde çokça hile yapılıyor. Bu yüzden müşterilere, ayağına giyip, rahat olup olmadığını anladıktan sonra almalarını öneriyorum. Ayakkabı aslında sağlıktır. Ayak rahat olursa yorgunluk da az olur. Çalışmaktan zevk alırsın. Günün yarısını ayakta geçiren insanlar var. Ayağındaki ayakkabı rahatsız ederse o insan kendini, işine adapte edemez. Biz bunu toplum olarak hiç düşünmüyoruz, ucuz olsun yeter diyoruz. Aslında ayağında rahatlığı hissetmek önemli. Üç farklı ayakkabı alacağımıza bir sağlam ayakkabı almalıyız çünkü ayakta mantar hastalığı yapabilir. Ama iyi bir ayakkabı ayakta ağırlık yapmaz. Yormaz. Eskin Ayakkabı firması olarak biz bu güne kadar işimizi iyi yapıp helal kazanç sağlamaya çalıştık.“ sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

eskin-ayakkabi-konya-6.jpg

eskin-ayakkabi-konya-4.jpg

eskin-ayakkabi-konya-5.jpg

eskin-ayakkabi-konya-3.jpg