Konyalı esnaflar normalleşme bekliyor

Yaklaşık bir yıldan bu yana hayatı olumsuz anlamda etkileyen ve günlük yaşamı da durma noktasına getiren küresel Kovid-19 salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiledi. Her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını dile getiren Bedesten Esnafı, normalleşmeyi bekliyor.
Konyalı esnaflar normalleşme bekliyor

Düşük ve orta riskli illerde sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere bazı kısıtlamalar kaldırıldı, yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise yasaklar devam etti. Kırmızı; yani çok yüksek riskli iller arasında yer alan Konya, birçok yasağın devam ettiği iller arasında yer aldı. Yaklaşık bir yıldan bu yana hayatı olumsuz anlamda etkileyen ve günlük yaşamı da durma noktasına getiren küresel Kovid-19 salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiledi. Her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını dile getiren Bedesten Esnafı, normalleşmeyi bekliyor.

konya-esnafi-1.jpg

2020’nin Mart ayında başlayan Kovid-19 salgınının ekonomik yaşama etkileri sürerken salgına karşı alınan tedbirler kapsamında Türkiye genelinde olduğu gibi Konya’da da faaliyetleri kısıtlanan ve geçici olarak durdurulan işletmeler, zor günlerden geçiyor.

konya-esnafi-2.jpg

‘ESNAF OLARAK NORMALLEŞMEK İSTİYORUZ’

Konya esnafı olarak normalleşmeyi istediklerini belirten Bedesten Esnafı Eşref Acar, “Bedesten’de giyim üzerine 27 senedir esnaflık yapıyorum. Normalleşmenin vaka sayısına göre olmasını doğru bulmuyorum. Esnaf çok zor bir durumda. Gerekli bütün önlemleri alarak biz de Konya olarak normalleşmek istiyoruz. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması bizim işlerimizi çok etkiliyordu.  Cumartesi yasağının kalkması olumlu ama Pazar günleri satışlarımız hafta içinden çok daha iyi olurdu. Pazar yasağının da kalkmasını bekliyoruz, Pandemi dönemi bizim işlerimizi yüzde 60 oranında etkiledi. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Fiyatlarımızda bir değişiklik yok. Şu an kışlıkları elimizden çıkarmaya çalışıyoruz. Aldığımız çoğu ürün hala duruyor. Ürenlerimiz bitsin diye şu an uygun fiyata veriyoruz. Yeni gelen yazlık ürünlere yüzde 20-25 oranında zam yapılacağı söyleniyor” şeklinde konuştu.

esref-acar.jpg

‘ARTIK İNSANLAR BİLİNÇLENDİ’

İnsanların artık eskisi gibi bilinçsizce davranmadığını söyleyen Eşref Acar, “Esnaf olarak tedbir anlamında üzerime düşen görevi yerine getiriyorum. Her gelen müşterime kolonya tutuyorum, dükkana bir iki kişiden fazla kişi almıyorum. Benim gözlemlerime göre insanlar artık biraz daha bilinçlendi. Maskesiz kimseyi görmüyorum. Sadece sosyal mesafeye de uymamız gerektiğini düşünüyorum. Esnaf hafta sonları dükkanlarını açarsa bulaşın daha az olacağını düşünüyorum. Hafta sonu marketler hafta içinden çok daha kalabalık oluyor. Orada virüs bulaşmıyor mu? Yine biz hafta içi de olsa dükkanlarımızı açıyoruz. Dükkanlarını hiç açamayan çok zor durumda olan esnaf kardeşlerimiz var. Onların da gerekli tedbirleri alarak açılması gerekiyor. Örneğin masalar ve sandalyeler arasında bir metre mesafe olabilir. Sınırlı sayıda içeriye kişi alabilirler. Bu tür şeylerin de yapılması gerekiyor” diye aktardı.

‘ESKİYE DÖNMEYİ ÇOK İSTİYORUZ’

Kısıtlamaların işlerini yüzde 90 üzerinde etkilediğini ifade eden Bedesten Esnafı Hasan Hüseyin Büyükgüvez, “2006 yılından beri Bedesten’de ayakkabı satışıyla ilgileniyorum. Pandemi sürecinde küçük esnaf olarak bayağı bir zorlanıyoruz. Ülke olarak eskiye dönmeyi gerçekten çok istiyoruz. Çünkü küçük esnaf olarak hakikaten bizler zor durumdayız ve bizden daha çok zor durumda olan esnaf kardeşlerimiz var. Vaka sayılarının artışının hafta sonuyla bir bağlantısı var mı bilmiyorum ama bir an önce bu kısıtlamaların peyderpey de olsa kaldırılması taraftarıyım. Küçük esnaf olarak zaten zor durumdaydık. Pandemiden sonraki bu süreçte iyice zorlandık. Giderlerimiz devam ediyor. Borçlarımız daha çok arttı. Açığız ama kapalı gibi bir şeyiz. Gelirlerimiz, giderlerimizi karşılamıyor. Lokanta ve restoran gibi işletmeler daha çok sıkıntıdadır. Devlet büyüklerimizin bir an önce bu sıkıntıya çözüm bulmalarını talep ediyoruz” diye aktardı.

hasan-huseyin-buyukguvez.jpg

‘NORMALLEŞME SÜRECİNE DESTEK VERMEK ZORUNDAYIZ!’

Esnafın kaderinin vatandaşın elinde olduğuna değinen Hasan Hüseyin Büyükgüvez, “Kademeli olsa da bir an önce normalleşmeye geçmeyi istiyoruz. Vatandaş ve esnaf olarak normalleşmeye her türlü desteği vereceğiz. Vermek zorundayız. Çünkü dünyanın yeni düzeni bu şekilde gelişiyor. Bizler de buna ayak uydurmak istiyoruz. Yeter ki normalleşmeye dönülsün. Bugüne kadar çok zor günler geçirdik. Bu zor günlerin de üstesinden hep birlikte geleceğiz. Kısıtlamaların olduğu günden bu yana çarşıda insan sayısı azaldı. İnsanlar daha çok marketlere yoğunlaşıyor. Zaten dikkat edilseydi vaka sayısı bu kadar artmazdı. Rabbim tez vakitte bu musibetten ülkemizi kurtarsın” şeklinde konuştu.

‘HİÇBİRİ KORONAVİRÜS GİBİ OLMADI’

Bu zamana kadar çok virüs gördüğünü fakat hiçbirinin Koronavirüs gibi olmadığını kaydeden İrfan Altuner, “Pandemi döneminde hayat durdu. İnsanlar kurallara uymuyor. Daha önce sıtma, verem, kuş gribi, domuz gribi gördük. Hatta eski dönemde bir insanda verem çıktığı zaman o insanın öldüğü kabul edilirdi ama günümüzde artık korkulacak bir hastalık değil. Sıtma da bir zamanlar ortalığı kasıp kavuruyordu. Ama hiçbiri Koronavirüs gibi olmadı. Bu virüs diğerlerinden çok faklı, Allah yardımcımız olsun. Şu an ağır bir ekonomik sıkıntı var. Vatandaşların kurallara riayet etmesi gerekiyor. Biz gerekli tedbirlere uyuyoruz. Kalabalık ortamlara girmiyoruz, işleri uzaktan hallediyoruz. Devletin gerekli gördüğü, bu hastalığın yayılmaması için alınan tedbirlerin uyulmasında titiz olmamız lazım. Bazı insanlar hiçbir şey olmamış gibi hareket ediyor” dedi.

irfan-altuner.jpg

‘YASAKLARIN KALKMASINI İSTİYORUZ’

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Bedesten Esnafı Adem Baykara ise “Yaklaşık 3 aydır sabahları saat 10.00'da açıp akşamları 20.00’da kapatmak zorundayız. Hem biz hem diğer bütün sektörler bu süreçten olumsuz etkileniyor. Bundan dolayı mağduruz. Biz de diğer iller gibi kısa sürede normalleşmek istiyoruz. Artık hem Konya’da hem de Türkiye'de bu yasakların kalkmasını istiyoruz” diyerek sözlerin noktaladı.

adem-baykara-001.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ