Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

ERKPA A.Ş.’nin afet anlarında kesintisiz iletişim sağlayan E-Afet platformu ve veri merkezi projesi, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen ‘Afet Yönetimi ve Zirvesi Fuarı’nda tanıtıldı. Afetlere dayanıklı veri merkezinin, Türkiye’de özel sektör tarafından yapılan ilk yatırım olacağı belirtildi.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

ERKPA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Kalın, "Türkiye'de ilk kez afetlere dayanıklı, Tier 4 seviyesinde teknik standartlara sahip bir veri merkezi hayata geçireceğiz. Veri merkezimizin amacı, özellikle mücbir sebeplerin oluştuğu dönemlerde bilgiyi güvenli bir şekilde koruyabileceğimiz bir alan yaratmak. Bu merkez, özellikle dijital güvenliğimiz açısından en kritik verilerimizin içeride, yani kendi ülkemizde tutulmasını sağlayacak. Afet riskinin düşük olduğu bir bölgede, doğayla uyumlu bir alan seçtik. Karbon emisyonunu en aza indirecek şekilde planlanan bu alanda veriler en güvenli şartlarda saklanacak" dedi.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

Afetlerde ve olağanüstü durumlarda iletişimin kesilmemesi için geliştirilen E-Afet uygulaması ile stratejik veri merkezi projesi, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Afet Yönetimi ve Zirvesi Fuarı'nda tanıtıldı. ERKPA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Kalın, "E-Afet, afet anlarında insanları güvenli alanlara yönlendirebilen, iletişim kurabilen; platform içinde ilkokul ve ortaokul seviyesindeki çocuklara doğayı ve afet bilincini öğretebilen; afet sonrasında ise online psikolojik destekle doktor-halk iletişimini sağlayabilen bir platform olarak tasarlandı" dedi.

Türkiye'de özel sektör eliyle afetlere dayanıklı ilk veri merkezinin kurulacağını söyleyen Kalın, fuarda ayrıca Orman Gözcüsü modülü ve yapay zeka tabanlı erken uyarı sistemlerini de tanıttı.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

'E- AFET YAZILIMINI ORTAYA KOYDUK'

Son depremlerden sonra geliştirilen E-Afet uygulamasının afetzedeler için çok yönlü bir destek sunacağını söyleyen Kalın, "Son depremden sonra yazılım ekibimizle birlikte, gelecekte yaşanabilecek afetlerde halkımıza nasıl katkı sağlayabileceğimizi düşünmeye başladık. Bu süreçte E-Afet yazılımını ortaya koyduk. E-Afet, afet anlarında insanları güvenli alanlara yönlendirebilen, iletişim kurabilen; platform içinde ilkokul ve ortaokul seviyesindeki çocuklara doğayı ve afet bilincini öğretebilen; afet sonrasında ise online psikolojik destekle doktor-halk iletişimini sağlayabilen bir platform olarak tasarlandı" dedi.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

'KRİTİK VERİLER GÜVENLİ BÖLGEDE KORUNACAK'

Türkiye'de ilk kez afetlere dayanıklı bir veri merkezi inşa edeceklerini ve bu projenin dijital güvenlik açısından önem taşıdığını söyleyen Kalın, "Veri merkezimizin amacı, özellikle mücbir sebeplerin oluştuğu dönemlerde bilgiyi güvenli bir şekilde koruyabileceğimiz bir alan yaratmak. Elbette verilerimizi kendi sunucularımızda saklayabiliyoruz ancak kritik ve özel bilgilerin farklı coğrafyalarda da yedeklenmesi gerekiyor. Türkiye'de ilk kez afetlere dayanıklı, Tier 4 seviyesinde teknik standartlara sahip bir veri merkezi hayata geçireceğiz. Bu merkez, E-Afet'in gücünü artırırken, halkımızın bilgi güvenliğini ve dijital egemenliği açısından da önemli bir adım olacak. Avrupa, Amerika ve bazı bölgelerde afetlere yönelik veri merkezleri mevcut. Ancak ülkemizde özel sektör tarafından afet odaklı yapılacak bu yatırım bir ilk olacak. Bu merkez, özellikle dijital güvenliğimiz açısından en kritik verilerimizin içeride, yani kendi ülkemizde tutulmasını sağlayacak. Afet riskinin düşük olduğu bir bölgede, doğayla uyumlu bir alan seçtik. Karbon emisyonunu en aza indirecek şekilde planlanan bu alanda veriler en güvenli şartlarda saklanacak" diye konuştu.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

'ORMAN GÖZCÜSÜ İLE YANGINLARA YAPAY ZEKA DESTEKLİ ERKEN UYARI GETİRECEĞİZ'

Kalın, özellikle yaz aylarında artan orman yangınlarına karşı geliştirilen yapay zeka tabanlı Orman Gözcüsü modülünün, erken uyarı kapasitesiyle sahada önemli rol oynayacağını belirtti. Kalın, "Yeni uygulamalarımızdan biri de Orman Gözcüsü modülü. Ekibimiz şu an bu sistem üzerinde çalışıyor. Yaz ayları gelmeden, ormanlık alanlarda çıkabilecek yangın ve diğer afetlere karşı otomasyon sistemleriyle erken uyarı sağlayan bir altyapı kuracağız. Yapay zeka, birçok kaynaktan aldığı verileri analiz ederek nem, sıcaklık, hava durumu, oksijen oranı gibi göstergeleri değerlendirecek ve bölge için risk tahminlerini oluşturacak. Bu çıktılar E-Afet programımıza entegre edilerek sahada kullanılacak.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

Fuarda afet teknolojimizi ve yazılım altyapımızı tanıtıyoruz. Veri güvenliği, veri depolamanın önemi ve veri merkezlerinin hayatımızdaki yeri hakkında bilgilendirmeler yapıyoruz. Bugün burada yaptığımız en önemli şey, Türkiye'de afetler için henüz var olmayan bu yatırımı kamuoyuna sunmak.Türkiye ekonomisine güveniyoruz ve bu yatırımı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konyalı firmadan Türkiye'de bir ilk

Kaynak:DHA