Konyalı üreticiler ihracat için hazırlanıyor

Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kalkması, geçtiğimiz sene süt üretiminde birinci sırada yer alan Konya için de büyük bir avantaj olacak. Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız küçük, firmaların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Konyalı üreticiler ihracat için hazırlanıyor

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının çalışmasıyla Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kaldırılması sektör temsilcileri için umut ışığı oldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, ”Biz süte yöneldiğimiz için insanlar da süte yönelirse o her inekten doğacak bir buzağı bizim hayvan sayımızı artıracak. Buzağı sayısı artınca da hayvan açığı kapanır. Yani iki türlü faydası olacak. İthal hayvan getirmemize gerek kalmayacak. Sütte istikrar oluşacak” ifadelerini kullandı.

HAYALDİ GERÇEK OLDU!

Süt ve süt ürünleri ihracatının yapılmasının çiftçi kuruluşlarının bir hayali olduğunu vurgulayan Başkan Yağız, “Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığının, Çin ile yaptığı anlaşma, Konya’da bulunan 7 firma başta olmak üzere hayvancılığın kurtuluşuna sebep olacak. Biz bu anlaşmayı olumlu buluyoruz. Önümüzdeki 3-5 ay içerisinde bunun faaliyete geçmesiyle, küçük işletmelerin biran önce canlandırılması konusunda hükümetimizin bir çalışma yapması gerekmektedir. Bunu bir fırsata çevirmek lazım. Çin ile yapılan anlaşma ülkemizin tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da kurtuluşu olacak. Süt üretimi sayesinde hayvancılık da en geç iki yıl içinde zirveye ulaşır. Bu arada ithal dana getirmek zorunda da kalmayız. Süt arttıkça onun buzağısı da artar. Üretim otomatik olarak artar” şeklinde konuştu.

murat-yagiz.png

‘SÜT FİYATLARI ARTACAK’

Yapılan ihracat ile birlikte süt fiyatlarının da artacağı öngörüsünde bulunan Yağız, “Fiyat istikrarının sağlanması, Bakanlığımızın açıkladığı şekilde yem girdi fiyatlarımızın bir an önce desteklenmesi ve maliyetlerimizin aşağıya çekilmesi pazardaki dalgalanmaların önüne geçecek. Bu sayede de sektör temsilcileri ineklerini kesmeyecek. Bu anlaşma süt üreticilerinin kazançlarını otomatik olarak artıracak. Süt fiyatları şuanda 2-3 lira bandında ama bir istikrar yok. Piyasada süt miktarı artınca fiyat düşüyor. Biz özellikle Çin’e süt tozu göndereceğiz. Biz Çin’e zaten peynir, yoğurt gönderemeyiz. Bir gemiyle uzaklık mesafesi tam emin olmamakla birlikte 25 günle 30 gün arasında veya 2 ay. Biz o yüzden oraya süt tozu gönderebiliriz. Süt tozunu yaptığımız takdirde sütün fazla olduğu dönemlerde istikrarı sağlayacaktır. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde, süt en az 3 TL’yi görecek. Tarım ve Orman Bakanlığımız hayvancılığa o kadar destek sağlamasına rağmen hayvancıyı kurtaramamıştı. Çünkü hayvancılığa destek verdi, süt fiyatlarını artırdı ve hemen akabinde artırdığının üzerinde yem fiyatlarını artırdı. Dolayısıyla biz üreticiler olarak bir şey hissedemedik. Ama biz bu istikrarı sağlamakla birlikte giriş çıkışları durduğumuz zaman mevcut fiyatın üzerine çıkacağına kanaat getiriyorum. Yani mevcut rakamın en az 40 kuruş, 60 kuruş arasında 3 ay içerisinde bunun üzerine çıkacak” diye konuştu.

inek-sutu.jpg

‘HAYVANCILIĞA YÖNELİŞ OLACAK’

Türkiye’nin, süt üretiminde kendine yeten bir ülke olduğunu ifade eden Yağız, “Fazlası da var. Fazlayı da satamadığımız için biz ineklerimizi kestiriyorduk ve iniş çıkışlar yaşıyorduk. Bu iniş çıkışlar yaşamamızın önüne geçecek bir istikrar sağlanacak, artan yem fiyatlarının da zararını karşıladığı için hayvancığa yöneliş olacak. İnsanlar, inekçilikte süt ineği arar duruma geldi. Çünkü bunun iki yıl devam etmesi Türkiye’de büyükbaş hayvancılığın kurtuluşu demek. Çin’le yaptığımız anlaşmanın oranı çok büyük. Şuanda bildiğim kadarıyla Torku birçok ülkeye süt tozu gönderdi. Konya’da; küçükbaş hayvan sütlerine yönelik fazla çalışmıyoruz. Biz kuzu büyütmede kendi anne sütünü, kendi kuzusuna uzun vade emdiriyoruz. Yani keçi ve koyunda sütçülüğe çok bakmıyoruz. Daha çok üretim boyutuna bakıyoruz. Bize anlatılan bu anlaşma gerçekleşir ve sahaya bizzat dökülürse süt ve süt ürünleri ihracatının başladığı gün Türkiye’de hayvancılığın kurtuluşu demektir. Çünkü rakam büyük” diye altını çizdi.  

‘HALKIN REFAHINA KATKI SAĞLAR’

Sütte istikrar oluşmasının halkın refahına katkı sağlayacağına vurgu yapan Yağız, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ihraç ettiği bütün ürünlerin ülkemize kazandıracağı dövizden dolayı ülke ekonomisine direk katkısı olur. En azından küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin ayakta kalması için çok önemlidir. Yani bu, köyde kalan arkadaşların köyde kalmaya devam etmesini sağlayacak bir karardır. Uzun yıllardan beri küçük ve orta ölçekli işletmelerin birçoğu bu işi bırakmıştı. En büyük yanlışlardan bir tanesi buydu. Bununla beraber köylere süt arabaları girmez olmuştu. Maliyetleri kurtarmıyordu. Merkezdeki bir üretici sütü 2-3 liraya satarken, köydeki insanların sütü para rağbet azalmıştı. Sütteki istikrar o insanları orada tutar, halkın refahına da katkı sağlar” diyerek sözlerini noktaladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ