Konyalı yazarlara ve şairlere sahip çıkılmalı

Konya Kitap Günleri büyük bir coşkuyla devam ederken, birbirinden ünlü yazarlar kitap severlerle buluşuyor. Fuarda yer alan Konyalı yazarlar da okuyucularıyla buluşmaya devam ediyor. Gazetemizin köşe yazarı ve şair Hasan Ukdem, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı yazar ve avukat Fatma Şeref Polat gazetemiz Yeni Haber’e özel açıklamalar da bulundu.
Konyalı yazarlara ve şairlere sahip çıkılmalı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Kitap Günleri, Selçuklu Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla devam ediyor. Gazetemizin köşe yazarı ve şair Hasan Ukdem de, Konya Kitap Günleri’nde okuyucularıyla buluştu.  Üyesi olduğu Selçukya Kültür ve Sanat Derneği için ayrılan stantta okurları için kitaplarını imzalayan Ukdem, son çıkan kitabı ‘Şairler Geçidi’ni de kitapseverlerle buluşturdu.

konya-kitap-gunleri-1-002.jpg

‘BÖYLE GÜNLERİ BAYRAM OLARAK NİTELENDİRİYORUZ’

Kitap günlerine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ukdem, “Bizler şair ve yazarlar olarak böyle günleri bayram olarak nitelendiriyoruz. Okurlarla buluşmak, okurların stantların önünde kitaplara sevgiyle bakması bizleri mutlu ediyor. Bu etkinliği yapan başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay olmak üzere bütün yöneticilere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Hem mekan olarak çok güzel bir yer hem de içerisinin ferahlığı, organizasyonun hassasiyetle takip edilmesi çok güzel” dedi.  

hasan-ukdem-1.jpg

KONYALI YAZARLARLAR MİSAFİRLERİNİ BEKLİYOR

Konyalı vatandaşların Konyalı yazarları daha iyi tanımaları gerektiğini vurgulayan Ukdem, “Okuyucularımız kitap günlerine geldikleri zaman stantlarımıza uğrasınlar, yazarlarımızla sohbet etsinler, yazarlarımızı tanısınlar. Dışarıdan gelen yazarlara gerçekten büyük bir ilgi var ancak Konya’mızın yazarları bundan biraz daha az nasipleniyor. Değerli Konyalı vatandaşların Konyalı yazarlara ve şairlere sahip çıkmalarını öneriyorum. Bu toprağın şiirini, bu toprağın romanını yazıyorlar. Kendi adıma memnunum ama gerçekten çok değerli yazarlarımız var. Yakup Çak isimli yazar arkadaşım ‘Yollar Huzura Çıkar’ diye bir kitap çıkardı. Huzur evinde geçen bir roman. Bu kitabın bütün gençler, orta yaşlılar ve hatta yaşlılar tarafından okunmasını isterim. Anne ve babaya olan bakış açımızı değiştiriyor. Konyalılarımızın bu yazarımıza sahih çıkması lazım. Konya’yı ve insanlık değerlerini ortaya koyuyor. Buna benzer birçok yazarımız var. Maddi olarak değil manevi olarak kendi toprağına, kendi insanına yatırım yapsınlar” şeklinde konuştu.

hasan-ukdem-2.jpg

‘GÖNÜL PENCEREMDE ŞAİRLER GEÇİDİ REVAÇTA’

Son çıkan kitabının diğer kitaplara göre daha çok ilgi gördüğünü söyleyen Ukdem, “Konya Kitap Günleri’nde üç kitabımla katılım sağladım. ‘Dün Bugün ve Sen’, ‘Bugün Sen Daha Çok Ayşe’sin’ ve ‘Gönül Penceremde Şairler Geçidi’ kitaplarını okurlarıma imzalıyorum. Gönül Penceremde Şairler Geçidi kitabım yeni çıktığı için okuyucular tarafından biraz daha ilgi görüyor. Bu kitapta 75 şairimizin biyografileri, şiir anlayışları ve birer de şiirleri yer alıyor. Yüzlerce ve binlerce şairimiz var ama neden 75 şair? diyebilirsiniz. Çünkü hepsi benim gönül dünyama dokunan şairlerdir. Kitaplarını okuduğum, şiirlerini takip ettiğim şairlerdir. Gençlerimizin de bu şairleri tanımasını biraz daha bu şairlere yaklaşmasını istiyorum. Bu kitap benim son kitabım olduğu için her yeni doğan çocuk nasıl anne babaya heyecan veriyorsa yeni çıkan kitap da yazarına ve şairine heyecan veriyor. Buraya gelip sahip çıkan, kitabımı alan almayan bütün okurlarıma, arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

konya-kitap-gunleri-2-002.jpg

‘BAKKALLAR MAHALLELERİN KALPLERİNİN ATTIĞI YERDİ’

Çıkardığı kitaplar hakkında bilgi veren Ukdem, şunları aktardı: “Dün Bugün ve Sen kitabımda daha çok eski mahalle kültürünü anlattım. Eski komşuluklarımızı, eski dayanışmalarımızı, sır sırta vermiş evlerde yaşayan insanları, gönüllerinin ne kadar zengin olduğunu gösteren bazı şiirlerim var. Aşk, sevda şiirleri var. Bugün Sen Daha Çok Ayşe’sin kitabım biraz daha özel bir kitap. Daha çok sevgiliye hitap edilen neredeyse tek bir kişiye hitap edilen ve sevda şiirlerinden oluşan bir kitap. Son kitabım da şairleri anlatan kitap. Her yıl bir kitap çıkarmaya özeniyorum. Ben 44 yaşına kadar Araplar Mahallesinde yaşadım. Burada bakkallık yaptım. O zamanlar bakkallar mahallelerin kalplerinin attığı yerlerdi. İnsanlar oraya mutlaka uğrarlardı. O mahalleyi anlatan Yeni Haber Gazetesi’nde çıkan yazılarım ve önceki gazetede yazdığım yazıları derleyeceğim bir kitap olacak. Araplar Mahallesini anlatacağım.”

konya-kitap-gunleri-3-002.jpg

‘SUYUN GİTTİĞİ YERLERİ YEŞERTMEYE ÇALIŞIYORUM’

Yazılarında insanlara fayda verecek bilgileri kaleme almaya çalıştığına vurgu yapan Ukdem, “Kitap yazmak istediğim zaman kelimeler bir derenin yatağından akan sular gibi kalemimden akıyor. Mühim olan suyu dere yataklarından insanlara zarar vermeden akıtabilmek. O itinayı göz önünde bulundurarak yazıyorum. O suyun gittiği yerleri de yeşertmesi lazım. Ona da özen gösteriyorum. Herkesin kendine göre bir inancı var ama bizim inancımız biraz daha insanların kadim değerlerine, hakikate dokunan bir inançtır. Elbette modernleşen dünyada insanlarımız, gençlerimiz modernleşti. Bu özgürlük bir taraftan güzel bir şey ama bir taraftan da yan etkileri oluyor. Yazılarımda bu zararları törpülemeye çalışıyorum. Özgürlük tamam ama kadim değerlerimize sahip çıkarak bir yere gitmemiz lazım. İnsan başkalarının özgürlük alanına girmeden özgür kalabilmeli. Yazılarımızda bunların altını çizmeye çalışıyorum. Gençlerimize kitap okumalarını öneriyorum ancak kendi hakikatlerini, kendi öz değerlerini tam öğrenmeden kitap okumaları zararlı bile olabilir. Buna çok dikkat etsinler” diyerek sözlerini noktaladı.

fatma-seref-polat-2.jpg

‘TARİHİ KENDİ GERÇEKLİĞİ İÇERİSİNDE ELE ALMALIYIZ’

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Aköz de fuarda, ‘Osmanlı’da Din Devlet İlişkisi’ başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide Osmanlı, din ve devlet ilişkisi konusunu ele alan Aköz, tarihçilerin, tarihi popülerlik adına tahrip etmeden anlatmaları gerektiğini söyledi. Aköz, “Dürüst ve gerçek bir tarihçinin popüler olmak için tarihi tahrip etmeye hakkı yoktur” dedi. Aköz, tarihin kendi verileri ışığında günümüzdeki algılarımıza dayandırmaya çalışılmadan kendi gerçekliği içerisinde elimizdeki kaynaklara göre anlatılması gereken bir bilim dalı olduğunu aktardı. Aköz, Osmanlıdaki din anlayışına gelmek için Türklerin İslam’la tanıştıkları andan itibaren oluşturdukları devlet geleneğinden de bahsetti. Aköz, Karahanlılardan bu yana Türk İslam devletlerinde dinle devlet ilişkisinin birlikte yürüdüğünü, ünlü İslam düşünürü İmam Gazali’nin söylediği gibi ‘Din ve devlet ikizdir birbirinden ayrılamaz’ sözü üzerinde din ve devletin her zaman birlikte yürüdüğünü ve devletin gücünün buna dayandırıldığını belirtti.

alaattin-akoz.jpg

 ‘DİN VE DEVLET İLK KEZ O DÖNEMDE KURUMSALLAŞTI’

Aköz, Fatih Sultan Mehmet döneminde Fatih’in çıkardığı kanunnamelerle İslam tarihinde ilk kez dinin devlete bağlandığını ifade etti. Aköz, Şeyh’ül İslam kurumunu Fatih Sultan Mehmet’in kurduğunu ve Şeyh’ül İslam’ın baş vezire bağlanarak oradan da padişaha tabii olduğunun kanunnamelerle belirterek sağlandığını ve böylelikle din devlet ilişkisinin ilk kez Fatih Sultan Mehmet döneminde kurumsallaştığını dile getirdi. Daha sonra Yavuz Sultan Selim’in Mısır’dan halifeliği alması meselesinin ise tarihte günümüzde olduğu gibi algılanmadığına dikkat çeken Aköz, halifelik makamını Sultan Çelebi Mehmet’ten itibaren bütün padişahların kullandığını, siyasi olarak da aslında çok fazla kullanılmadığını vurguladı.

 ‘MASAYA KOYDUĞUMUZ KİTAPLAR AKŞAMA BİTMİŞ OLUYOR’

Kültür, sanat ve turizm alanında önemli faaliyetler gerçekleştiren Selçukya Kültür Sanat Derneği üyeleri de kitap fuarında yerini aldı. Bu yıl Konya Kitap Günlerine yoğun ilginin olduğunu söyleyen Dernek Başkanı yazar ve avukat Fatma Şeref Polat fuarla ilgili izlenimlerini paylaştı.  Polat, “Konyalı okurlarımızın gösterdiği ilgi sayesinde masanın üzerine koyulan kitaplar akşama bitmiş oluyor. Bu durum da bizi ziyadesiyle sevindiriyor” dedi. Dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Polat, “Konya civarı başta olmak üzere tarihi turistik yerlerimizi tanıtıyoruz. Gazeteci arkadaşlarımız köşe yazılarını yazıyorlar. Fotoğrafçı arkadaşlarımız fotoğraflıyorlar ve slayt gösterisi olarak da tanıtımlarını yapıyoruz. Üye sayımız çok kalabalık olmamakla birlikte gönüllü kitlemiz çok aktif ve çok kalabalık oluyor. Şair, yazar, fotoğrafçı, ressam, mimar gibi birçok alandan üyemiz ve gönüllümüz var. Bu açıdan aktif faaliyetler göstermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

fatma-seref-polat-1.jpg

‘SADECE KONYA’DA DEĞİL TÜRKİYE’DE DE TANINIYOR’

Derneğin kurucularından Hasan Ukdem’in sadece Konya’da değil Türkiye çapında tanınan bir şair olduğunu belirten Polat,  “Yaklaşık 5 yıldır Selçukya Kültür Sanat Derneği’nin başkanlığını yapıyorum. Derneğimiz kültür, sanat ve turizm alanlarında faaliyetler göstermektedir. Dernek olarak Konya’da beş yıldır düzenli olarak her hafta pazartesi akşamları şiir gecesi yapıyoruz. Özellikle Konyalı şairlerimiz yeni yazdıkları şiirleri okuyorlar. Böylece şiirin gelişmesine bir katkıda bulunmuş oluyoruz. Yazarımız Hasan Ukdem Bey derneğimizin hem kurucusu hem de yönetim kurulu üyesidir. Kendisinin bu gecelerin gerçekleşmesinde büyük bir katkısı oluyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLAR VE GENÇLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR’

Konya Kitap Günlerine çocuklar ve gençler tarafından yoğun ilgi gösterildiğini dile getiren Polat, “Konya’da bizim de umduğumuzun üstünde kitaba bir ilgi var. 2019 yılında Konya Kitap Günleri’nde rekor düzeyde bir katılım vardı. Pandemiden önce 40 yazarımızı ve 40 şairimizi standımızda ağırlamıştık. Gerçekten çok büyük bir ilgi görmüştük. Bu yılda pandemi dönemine rağmen çocuklarımızdan ve gençlerimizden olağan üstü bir ilgi var. Bu da bizi çok mutlu ediyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ