Konyalıların mutsuzluğunun sebebi belli oldu!

Konya'da havaların soğumasıyla birlikte ruh halinde de değişimler gözlemlenmeye başladı. Peki, Konyalıların mutsuz olmasındaki sebep ne? İşte detaylar...
Konyalıların mutsuzluğunun sebebi belli oldu!

Havaların soğumasıyla birlikte ruh halinde de değişimler gözlemlenmeye başlıyor. Kış depresyonu adı verilen bu ruh halinin nedenlerinden ve belirtilerinden bahseden Pandomim Aile&Psikolojik Danışma Merkezi Psikoloğu Pakize Beyza Özpınar, kurtulma yollarını da anlattı.

kis-depresyonu-2.jpg

‘RUH HALİNDE DEĞİŞİMLER GÖZLEMLENİR’

Özpınar, mevsimsel depresyonu şu şekilde anlattı; “Kış aylarının gelmesiyle birlikte ruh halinde de değişimler gözlemlemeye başlanır. Soğuk havalar, kısalan günler, uzayan geceler enerjiyi ve motivasyonu düşürebilir ve kişi kendisini daha melankolik hissetmeye başlayabilir. Yılın belli aylarında gelişen bu duygu ve düşünceler mevsimsel depresyonun habercisi olabilir. Güneş ışığına daha az maruz kalmak elbette bazı biyolojik ve ruhsal değişikliklere yol açmaktadır.”

kis-depresyonu-4.jpg

‘GÜNEŞ IŞIĞININ AZALMASIYLA BİRLİKTE DEĞİŞİYOR’

Güneş ışığının azalmasının hormonları etkilediğini dile getiren Özpınar, “Mevsimsel depresyonunun neden ve nasıl ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte, güneş ışığının azalmasının melatonin ve serotonin gibi bazı beyin hormonaları değiştirdiği düşünülmektedir. Bu hormonlar, uyku düzeni ve ruh hali üzerinde doğrudan etkilidir. Özellikle soğuk havalarda ve güneş ışığının daha az alınmasıyla beraber D vitamini alımında da düşme olur. Vitaminlerdeki düşmeyle beraber depresif belirtiler artmaya başlamaktadır. Soğuk hava ve günlerin kısalmasıyla beraber kişinin sosyal yaşantısında da değişimler gözlemlenmeye başlar. Kısıtlı sosyal hayat, insan ilişkilerinde azalma gibi durumlar yaşandıkça depresif belirtiler artmaya devam eder.” ifadelerine yer verdi.

kis-depresyonu-1.jpeg

‘GENEL BELİRTİLER BUNLAR’

Depresyon belirtilerini anlatan Özpınar, “Mevsimsel depresyonu anlamak ve tanımak bu durumla başa çıkmak noktasında oldukça önemlidir. Genel belirtileri arasında sürekli yorgun olma hali, enerji kaybı, gündüz aşırı uyuma isteğinin olması, kilo alımı, hareket eksikliği, sosyal hayattan ve etkinliklerden geri çekilme, gergin olma durumu, odaklanmada zorlanma, karamsarlık ve umutsuzluk hali, huzursuzlukta ve öfkede artış gibi belirtiler yer alabilir. Bu belirtiler bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir ve birey kendisini tükenmiş hissetmeye başlayabilir.” diye aktardı.

kis-depresyonu-3.jpg

‘GÜN IŞIĞI, BESLENME VE HAREKET’

Depresyondan kurtulma yollarından bahseden Özpınar, “Mevsimsel depresyondan korunmak için; gün ışığını daha fazla alabileceğiniz bir sistem oluşturmak faydalı olacaktır. Sabah saatlerinde kısa bir süre de olsa bulunduğunuz ortamı havalandırmak ve güneş ışığını alacak şekilde ayarlamak kendinizi daha iyi hissettirecektir. Dengeli ve mevsimsel beslenmek bu süreçte önemlidir. Özellikle vitamin değerlerinize uygun bir beslenme düzeni oluşturmak enerjik hissetmenize yardımcı olur. Bunun yanında hareket etmek oldukça önemlidir. Kış aylarında hareket alanı da azalığı için kişi kendisini daha depresif hissetmeye meyilli hale gelmektedir. Bunun için hareket alanları oluşturmak ya da bir egzersize başlamak mevsimsel depresyon ile başa çıkmada oldukça önemlidir.” şekline konuştu.

psikologu-pakize-beyza-ozpinar-001.jpg
Psikolog Pakize Beyza Özpınar

‘AKTİVİTELERİNİZE ÖZEN GÖSTERİN’

Sosyal aktiviteleri yapmaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Özpınar, “Mevsim şartlarından bağımsız olarak sosyal aktivitelerinize özen göstermek depresif halden kurtulmaya yardımcı olmaktadır. Düzenli bir sosyal hayatınızın ya da aktivitenizin olması kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olur. Unutmamak lazımdır ki bu belirtiler hayat kalitenizi düşürüyor ve sizi günlük yaşantınızdan alıkoyuyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek alınmalıdır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :