Konyalıların vazgeçilmezine marangoz ustası imza atmış!

Konya’da 1963’ten bu yana marangozluk yapan Muzaffer Büyüközkan, Konyalıların vazgeçilmezi etliekmeğin sofralara gelmesinde büyük rol oynamış.
Konyalıların vazgeçilmezine marangoz ustası imza atmış!

Konya’da yarım asırdır marangozluk yapan Muzaffer Büyüközkan, ürettiği ürünlerle Konya’nın sosyal ve kültürel hayatına önemli bir imza attı. İlkokuldan sonra çıraklığa başlayan Büyüközkan, hayat hikayesini şöyle anlattı; “Ağaca olan ilgim, aşinalığım beni bu mesleğe yöneltti. Marangozluk bizim zamanımızın gözde mesleklerindendi. O günlerde çırak olmak bugünün ustası olmak gibiydi.

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-004.jpg

Sabah namazından sonra gelir, dükkânı süpürmekle işe başlardım. Biz ustamızın yanında ne yemek yiyebilirdik ne de çay içebilirdik. O günlerde usta çırak ilişkisi böyleydi”. Büyüközkan, “Son yıllarda ne kalfa bulabiliyoruz ne çırak” diyerek gençlerin ilgisizliğine dikkat çekti.

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-007.jpg

“MESLEK UNUTULMAYA YÜZ TUTTU”

Mesleğe başlamak isteyenlere önerilerde bulunan Büyüközkan, “Önce sabır, emek ve azim gerekli. Marangozlukta sanatı öğrenmek her zaman önemli. Gençle sanata yönelmelerini tavsiye ediyorum. Bütün mesleklerde kalfa çırak aranıyor, masa başı işe ara verip sanatla ilgilenin“ ifadelerini kullandı.

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-003.jpg

“İLK FIRIN KÜREĞİNİ BİZ ÜRETTİK!”

Konya’da ilk fırın küreğini kendilerinin ürettiğini söyleyen Büyüközkan, “Şu anda da etli ekmekçilerin, fırıncıların küreklerini biz yapıyoruz. Bunun yanında sini, baston, oklava yapıyoruz, çeşitli ağaçları da satıyoruz. Üniversitelerle de çalışıyoruz, mimarlık için sipariş alıyoruz, ana sınıfı için ahşap oyuncaklar yapıyoruz. Bu meslek Peygamber mesleği“ diyerek mesleğinin önemini vurguladı.

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-006.jpg

“SAYILARIMIZ GİTTİKÇE AZALIYOR”

Marangoz sayısının giderek azaldığını söyleyen Büyüközkan, ”Kadın öğrencilerimiz de geliyor, çalışmak istiyor. Kadınlar erkeklerden daha hevesli oluyor, ağaçların kokusuna hayranlık duyuyorlar. Mesleğimiz mükemmel bir meslek, çünkü bir şeyler üretiyorsun. Bu meslek ölmez ama azalır, şuanda da azalmış durumda. Etrafımız hep marangoz doluydu şimdi sadece alım satım yapanlar var. “dedi.

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis.jpg

“ÇOK SAYIDA USTA YETİŞTİRDİM”

Çok sayıda usta yetiştirdiğini söyleyen Büyüközkan, “Mesleği örettiğim öğrencilerim usta oldular kendi dükkânlarını açtılar. Ben mesleğime hiç ara vermedim, her zaman mesleğimi severek yaptım. Yaşıma göre eskisi gibi çalışamasam da devam ediyorum. Çalışabildiğim sürece de mesleğime devam edeceğim. Bir şeyleri öğretebildiğimi gördükçe mutlu oluyor ve mesleğimi daha çok seviyorum. Yıllar geçtikçe ben mesleğime daha çok bağlanıyorum. “dedi.

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-001.jpg

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-005.jpg

konyalilarin-vazgecilmezine-marangoz-ustasi-imza-atmis-002.jpg

Etiketler :