Konya’nın 2042 hedefi: Karbon Nötr Şehir

Uluslararası İklim Değişikliğinin Sağlık, Yaşam, Mühendislik ve Sosyal Bilimler Üzerindeki Etkileri Kongresi ile Uluslararası Mühendislik ve Tarım Bilimleri Kongresi, Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarının katıldığı kongrelerde iklim değişikliği ile tarım bilimleri üzerine oturumlar, teknik konferanslar ve sözlü sunumlar gerçekleştiriliyor.
Konya’nın 2042 hedefi: Karbon Nötr Şehir

Sultan Alparslan Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Pakistan Multan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asif Ali, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Selçuk Üniversitesini anlatan barkovizyon gösterisi sonrası açılış konuşmasını Kongre Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş yaptı.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-8.jpg

‘AFETLERİN GÖRÜLME SIKLIĞI ETKİSİ VE SÜRECİNDE ARTIŞ VAR’

Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Baştaş, fosil yakıtların yoğun kullanımı, enerji üretimi, sürdürülebilirlik prensiplerine göre yapılmayan faaliyetler nedeniyle atmosferdeki sera gazı, insanlığın geleceği için tehlikeli bir düzeye ulaştığını bildirdi. İklim değişikliğinin önemli bir küresel sorun niteliği taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Kubilay Baştaş, "Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan taşkın, yangın ve kuraklık gibi doğal afetler, tüm ekosistemi ve insan sağlığı ve yaşamını tehdit etmekte; bu afetlerin görülme sıklığı, etkisi ve süresinde artışlar gözlemleniyor. İklim değişikliği artık bir çevre sorunu olmaktan öte doğrudan insan yaşamının sürdürülebilirliğini sağlayabilme sorunudur. Gelecek nesillerin yaşam standartlarının sağlanabilmesi için iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmazdır" dedi.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-9.jpg

‘EN ÇOK AKDENİZ BÖLGESİNİN ETKİLENMESİ BEKLENİYOR’

İklim değişikliğinden en çok Akdeniz bölgesinin etkilenmesinin beklendiğini belirten Kubilay Baştaş, “ Temelinde düşük karbon ekonomisine geçişi hedefleyen ve ülkelerin ekonomik, politik ve stratejik olarak yeniden yapılanmasını gerektiren bir mücadeledir. Dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenmesi beklenen bölgelerden Akdeniz Havzası'nda yer alan Türkiye'de kuraklığın geniş bölgelerde hissedileceği ve aşını sıcak günlerin sayısının artacağı öngörülmektedir. Bu nedenle bu sorunun ulusal anlamda ciddiyetle ele alınması gerekmektedir. Dünyada enerji tüketimi, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının açık ara en büyük kaynağı olup dünya çapında sera gaz emisyonlarının yüzde 73'ünden sorumludur. Enerji sektörünün haricinden emisyon üreten başlıca diğer alanlar, tanımsal faaliyetler, arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormansızlaşma gibi ormancılı faaliyetleri; kimyasallar, çimento ve farklı endüstriyel süreçler ve düzenli depolama alanları ile atık suların da yer aldığı atıklardan oluşmaktadır” diye aktardı.

hilmi-kagnici.jpg

‘KONYA 2042’DE KARBON NÖTR BİR ŞEHİR OLMAYI HEDEFLİYOR’

“Bizler Kur’an’ı Kerim’de ölçüyle dengeyi sağlamayı ve bize öyle olmayı emreden bir inanca sahibiz. Bunun altından kalmak kolay değil” cümlelerine yer veren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Bu nedenle iklim değişikliği konusuna önem vermemiz gerekiyor. MÜSİAD Konya olarak iklim değişikliği konusuna biz de ayrı bir önem verdik ve sosyal sorumluluğumuzun da bir gereği olarak 2042 yılında Konya’mızın karbon nötr bir şehir olması için neler yapabilirizi değerlendirdik. Bu doğrultuda bir proje hazırladık ve konuyla alakalı bir komisyon kurduk. İsmail Hakkı Karaca kardeşimiz bu komisyona başkanlık ederek bir proje oluşturdu. Bununla alakalı olarak 5 aşamalı bir plan belirledik. Konya’mızın hem düzgün bir şehir olması, sanayisinin düzenli olması ve gerçekten programlı bir şekilde büyüyen bir şehir olması nedeniyle bunu fazlasıyla hak ediyor. İlk aşamada karbon sertifikasyon ve proje geliştirme anonim şirketini kurduk. Bu komisyon çalışmalarımızın neticesinde bu şirketimiz ilk önce hem karbon ayak izi hesaplamalarını yapacak hem de firmalarımıza karbon sertifikasyonları verecek ve proje geliştirecek” dedi.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-7.jpg

‘KARBON NÖTR BİR KASABA OLUŞTURMA DERDİMİZ VAR’

MÜSİAD Konya Şubesi olarak karbon nötr bir kasaba oluşturmak istediklerini aktaran Hilmi Kağnıcı, şöyle konuştu: “İkinci aşama olarak elektrikli araçlar ve şarj istasyonları konusunda bir kuruluş hazırlıklarımız var. İlk şirketimiz 89 üyemizin ortaklığıyla kurulmuş şirketimizdir, tek amacı kâr etmek değildir Konya’mıza bir model oluşturmaktır. İkinci şirketimizi de tahmin ediyorum ki bir ay içerisinde kurmuş olacağız. Daha sonra karbon nötr bir sanayi sitesi, bir yaşam alanı, bir mahalle, bir kasaba oluşturma derdimiz var. Hemen akabinde karbon nötr yapabilmek için temiz enerjiye ihtiyacımız var. Bu konuda yatırımlar düşünüyoruz. Bu yatırımlardaki temel hedefimiz bir model oluşturmaktır. Tek başımıza bir MÜSİAD Konya olarak şehrimizi karbon nötr hale getirme şansımız yok. Bu modelde akademide çok büyük desteğe ihtiyacımız var. İş dünyasında, siyasilerimizde, yöneticilerimizin çok büyük desteğine ihtiyacımız var. Hepimizin mücadele vererek, birlik olarak ve paylaşarak başarabileceğimiz bir konudur. Çok hassas bir konudur. Çünkü büyük bir tehlike geliyor ve biz bunu yavaş yavaş fark ediyoruz. Bu konuyla alakalı da MÜSİAD Konya ailesi olarak üzerimize düşeni yaptığımızı düşünüyorum.”

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-5.jpg

‘ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇLAR TİCARİLEŞTİ’

Elektrikli ve hibrit araçların ilgi çekici teknoloji objeleri olmanın ötesine geçip ticarileştiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, “ Çevre ve iklim konuları bugün dünyanın hemen her yerinde siyaset tartışmalarda yer alır hale geldi. Birçok ülkede çevre ve iklim politikalarını önceleyen partiler kuruldu ve bunlar özelliklede Avrupa'da ciddi destekçi kitlesine de sahip oldular. İklim değişikliğinde en önemli faktörler su potansiyeli vejetasyon olarak belirlenmiş durumdadır. Genel itibarıyla karbon döngüleri su döngülerinin bozulması bu iklim değişiklikleri ile ilgili olanı ortaya çıkarmaktadır. Burada özellikle vejetasyonun üzerine mikro ölçekte bilmemiz gereken bazı şeyler var. Vejetasyon bu noktada çok önemlidir. Vejetasyonun iyileştirilmesi onarılması ya da yeni vejetasyon alanlarının oluşturulması bu mücadelede çok önemli bir yer tutuyor. Örneğin Selçuk Üniversitesi 90 bin dönümlük bir araziye sahiptir. Bunun yaklaşık 25 bin dönümünü aktif olarak kullanmaktayız. Kullandığımız kampüs alanında çok ciddi bir vejetasyon oluşmuş durumda ve bunun mikro klimatik olarak etkilerini görebiliyoruz. Bir ağaç düşünün kayın ağacı ortalama bir yaşta, bir saatte 32 klimanın yapabildiği işi tek başına yapıyor. Bu çok büyük bir şey, iklim verileri olarak sıcaklık rüzgar ve bağıl nemi de değiştirebiliyor. ” diye konuştu.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-2.jpg

‘SÜ’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLİLİ OFİS KURDUK’

Üniversite olarak iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar attıklarının altını çizen Ahmet Tuğrul Polat, “Bu gibi konferanslar dünya ölçeğinde bir mücadele içinde gidiyor ama yerel ölçekte de yapılacak çok şey var. Bu anlamda Selçuk Üniversitesinde çevrenin sürdürülebilirliği ve iklim değişikliği ile ilgili bir ofis kurduk. Hatta bugün de ilk toplantısını kısmet olursa yapacağız. Yönetime geldiğimiz süreç içerisinde ilk istişarelerimizde yapmamız gerektiğini yaptık. Atıklar için elektrikli bir araç alım sürecimiz oldu. Bu aldığımız araçlarla kampüsü içerisindeki ideal araçlarda çok faydasını gördük. Yine güneş enerjisi sistemleri ve su arıtım sistemleri ile ilgili çalışmalarımızı yaptık ve belirli bir aşamaya getirdik. Ancak ekonomik koşullar nedeniyle tam bir sonuç elde edemedik. Ama yine de teknik olarak geçerli bilgiye sahip bir durumdayız ve en kısa zamanda bu konuda da üniversitemizden günlük bin 500 metreküp atık suyun dönüştürülmesi gibi hedeflerimiz bulunmaktadır” şeklinde belirtti.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-6.jpg

‘KONYA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE EN ÖNDE’

Programa AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da video konferansla katılarak kongre katılımcılarına başarı diledi. Konya’nın iklim değişikliğiyle mücadelede merkez bir konumda olduğunu vurgulayan Altunyaldız, “Konya iklim değişikliği ile ilgili konularda mücadelede bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu uluslararası kongreyi düzenleyen komite başkalarına, değerli üyelerine yürekten teşekkür ediyorum.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-10.jpg

Sonuçlarıyla çok ciddi şekilde önümüzü açacaktır. Üretim iklim değişikliği ilişkisi ve iklim değişikliği yaşam ilişkisi, sağlık ilişkisi konuları üzerinde çalışırken aynı zamanda Avrupa konseyine ceza ve hukuki keşiflerie yönelik bir rapor hazırladım. Bu rapor genel kurulda parlamentoda kabul edildi ve tüm ülkelere ve konseye tavsiye karar niteliği kazandı” ifadelerine yer verdi. Açılış, protokol üyelerinin toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

konyanin-2042-hedefi-karbon-notr-sehir-3.jpg

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir